начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Давност на нарушение на ЗДвП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на нарушение на ЗДвП

Мнениеот area51 » 14 Апр 2009, 18:12

Здравейте,

Преди време намерих хвърчащо листче в пощата, призоваващо ме да се явя в стаята за видеоконтрол в КАТ във връзка с нарушение на ЗДвП в някакъв ден и час от моя автомобил. Тогава реших, че не съм достатъчно любопитен и не се явих.

Тъй като ще ми се наложи да се ходя по други причини в КАТ и предполагам, че ще ме привикат за снимката - бих искал да попитам, дали ако е изминала една година от въпросното нарушение, би трябвало да не ми съставят акт поради изтекла давност описана в чл. 34 от ЗАНН ? В ЗДвП не намерих дефиниции за давност на подобно нарушението.

Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Благодаря предварително за разясненията :)
area51
Нов потребител

Re: Давност на нарушение на ЗДвП

Мнениеот Inspector_MBP » 14 Апр 2009, 20:21

Че то това, че не сте бил любопитен и не сте се явил на поканата не означава, че не може да Ви се състави акт за нарушението. Като сте се разчел толкова в ЗАНН, да бяхте попрочел и малко по-нататък.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот area51 » 15 Апр 2009, 10:22

Вероятно визирате чл. 40 (2) от ЗАНН. Ясно е, че може да бъде съставен акт и в отсъствие на нарушителя, когато той е известен. Само, че в описания от мен случай е известен автомобила, с който е направено нарушение на ЗДвП, а не нарушителя.
В конкретния случай, дори и при неизвестен нарушител, може да бъде санкциониран собственика, ако наказанието е само глоба с фиш - според чл. 186 (4) от ЗДвП.

Като собственик досега не съм получил фиш, а също и акт не ми е предявен за подписване, затова допускам, че такива не са издадени.

Затова ще съм благодарен ако някой ми отговори - прав ли съм да мисля, че ако е изминала една година от нарушение на ЗДвП заснето с камера, за което няма съставен акт, то такъв не трябва да се съставя поради изтекла давност описана в чл. 34 от ЗАНН ?
area51
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 15 Апр 2009, 10:47

Тук area51 няма да получите идеи как да заобиколите задълженията си... От тези, които защитават хаоса в полицията - ясно защо. Но няма да получите и от тези, които се борят с този хаос! Причината е, че те (ние) не обичат шофьори, които нарушават правилата на пътя. Шофьори, които се святкат като бясни наляво и на дясно без мигачи, пресичат на червено или спират върху пешеходните пътеки, опитват се да блъснат пешеходците, пресичащи по тях, като някои дори успяват.
Ще си позволя, въпреки че не сте ми го поискал, да ви дам следния съвет: нарушил сте правилата, хванали са ви! Просто си платете глобата честно и почтено и внимавайте следващия път, вместо да търсите процедурни нарушения в полицаите.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 16 Апр 2009, 20:42

area51, свиркай си бе човек и никъде не ходи- прати жената до КАТ, всички давностни срокове по занн ще изтекат.
p_dyan
Потребител

Мнениеот area51 » 17 Апр 2009, 18:02

Преди 2 дни като четох отговора на г-н Пенев мислих да напиша доста разсъждения за това дали всеки, който е сниман от камера е шофьор като описания от г-н Пенев. Също и как КАТ ни правят на маймуни, злоупотребяват с власт, съзнателно изпачават и нарушават закони, колко са недобросъвестни и прогнили от корупция. Отделно от това и колко безумни регулировки и ограничения има по нашите пътища и т.н. Само че вече ми мина мерака да разсъждавам.

Единствено няма как да не изкажа изумлението си от съвета на г-н Пенев:
plamen_penev написа:Просто си платете глобата ... вместо да търсите процедурни нарушения в полицаите.

Да видя подобен съвет в правен форум и то от устата на адвокат (останах с впечатление, че г-н Пенев е такъв) ми се струва странно, да не кажа лицемерно (моля, не се обиждайте).
Просто защото и на новородените в нашата държава е ясно, че голямата част от престъпниците и направените от тях далавери, стигнали до съд, остават неосъдени и недоказани именно поради процедурни нарушения и подобни вратички в законите, използвани от техните адвокати и юристи.

Разбира се съвсем не твърдя, че г-н Пенев или който и да било във форума е отговорен за това.

Що се отнася до останалата част от съвета - за мен фактът, че съм бил хванат в нарушение е достатъчна причина да си извлека поука и да преосмисля пътното си поведение. Плащането на глоба, висенето по опашки и правенето ме на маймуна от страна на КАТ, по никакъв начин няма да променят поведението ми на пътя. Единствено могат да разколебаят нагласата ми за недаване на рушвети на катаджии при никакви обстоятелства.

@p_dyan - налага се да отида до КАТ защото се сдобих с акт за неправилно паркиране, тъй като се противопоставих на изнудване за 22 лв от катаджия с паяк. Но това е друга тема. Отделно от това след няколко месеца ми изтича и книжката.
area51
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Апр 2009, 18:56

Моля за прошка area51, ако съм ви засегнал поради неправилно разбиране!
Но от това което сте написал аз разбирам, че вие не търсите подсказки поради това, че сте наказан несправедливо. Прочете се сам. Аз останах с вероятно грешното впечатление, че искате просто да се измъкнете, използвайки процедурни хватки...
И за да не останете с грешното впечатление, че защитавам безобразията в полицията, ще ви кажа, че съм физик, а не адвокат, но това не ми е пречило, когато правата ми на гражданин и данъкоплатец са нарушавани от полицейската администрация, да водя и печеля срещу тях дела в съда. За ваше сведение до момента те са четири (срещу полицията) без нито една загуба. Това е известно в този форум и мнозина тук ме наричат луд (защото си защитавам правата?), лъжец, глупак и други неща, издаващи само низката им култура при свободно общуване и неприязанта им към тези, които им плащат заплатите...
И аз съм нарушавал правилника, но съм си плащал грешката... какво толкова? Никой не е безгрешен! Ама да се търси под вола теле, признавам, ми се струва непочтено...
И за да разберете как съм ви разбрал ще попитам: когато ви изнудваше катажията с паяк (каквото и да означава това!) вие правилно ли бяхте паркирал или в нарушение на закона?
Ще ви го кажа направо: изглеждате ми от оная категория шофьори, които не спират на стопа защото според тях на това място не трябвало да има стоп... а и нямало движение...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот vetre » 21 Апр 2009, 00:14

Ми и аз не спирам на измислени стопове,при отлична видимост и без движение.
Питащия,защо не използвате буква а от чл 34?
vetre
Потребител

Мнениеот area51 » 26 Апр 2009, 13:15

Аз съм от онази категория шофьори (ако има такава :) ), които се стремят да карат безопасно и разумно. И не заради КАТ, камери и т.н., а защото искам винаги да пристигам там закъдето съм тръгнал!
Само, че това неозначава, че се съобразявам с всички знаци и ограничения. За съжаление по нашите пътища е пълно с неактуални, спорни и дори абсурдни знаци. Примери много. А за още по-голямо съжаление - много от тях се използват от пътните полицаи за да си ловят клиенти.
Моето убеждение е, че КАТ съвсем нямат за цел да изловят наистина опастните шофьори. И ако хванат такъв, то е по-скоро случайно. Обикновенно КАТ търсят повече нарушители за да се радват на повече почерпки.
Тази тяхна недобросъвестност ме провокира да търся законни пропуски за да се отърва от конкретно наказание.

vetre написа:Питащия,защо не използвате буква а от чл 34?

Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;

:roll: :roll: :roll:
area51
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Апр 2009, 17:03

Здравей те.
Да видно, е че Чл. 34. ал.1 от ЗААН Ви освобождава от отговорност (юридическа но не и от морална) но това е само в случай, че не ви е съставен АУАН. А като се поразових из съответните нормативни актове имащи отношение към вашия казус стана ясно, че наистина без ваше присъстви не биха могли да Ви съставят АУАН. Тук ще отворя една скоба и ще Впосоча, че всъщност Чл.40 ал.2 от ЗААН дава възможност за съставяне на акт и без присъствието на нарушителя, когато той е известен и при тъкуване на този текст от закона актосъставящия орган може да изходи от презумпцията: „ИЗВЕСТНО МПС – ИЗВЕСТЕН СОБСТВЕНИК респективно НАРУШИТЕЛ. Както казвате в питането си до момента не сте получавали документ, който редовно да Ви призовава да се явите на мястото, на което да Ви бъде съставен и връчен АУАН, освен хвърчащото листче намерено в пощатата (вярвам, че знаете начините за редовно призоваване, чрез подпис, съседи и т.н.т) Така, че това, че не сте били редовно призован е единственият Ви „коз” за неявяване за връчването на Акта Ви, и в този случай можете да се позовавате на давност съгласно Чл. 34. ал.1 от ЗААН (разбира се ако е изтекъл съответния давностен срок)
Но пак ще си позволя да отправя апел към вашата съвест и морал в случай, че сте направил грубо нарушение на ЗДП и то е направено виновно от ваша страна.
УСПЕХ и ШОФИРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот vetre » 27 Апр 2009, 15:30

area51 имах предвид, ако не сте ме разбрали
при евентуално повикване за АУАН да дадете името на някой който
е починал и да ги поставите в шах.
vetre
Потребител

Мнениеот area51 » 08 Май 2009, 11:08

Благодаря за разясненията nikodim77!
И аз по същия начин тълкувам закона, но не бях сигурен дали не пропускам нещо.

Поздрави :)
area51
Нов потребител

Мнениеот ivan2 » 10 Май 2009, 09:31

В отношенията с българската държава никога няма нищо честно и почтено! При около 72% данъчно-осигурителна тежест, очевидно ограбване от страна на управниците, било то законно, или незаконно чрез печално-клишетно/вече/ прояждащата всичко и навсякъде корупция, на гражданите, защитата срещу това ограбване е винаги оправдана!
Желая успех на питащия. Съвета ми е: Отидете в КАТ и си движете процедурата по неправилното паркиране. Най-вероятно ще се опитат да ви връчат АУАН, а е възможно и да са ви издали НП, относно нарушението което е заснето. Тогава по-добре е да си получите всичко. Ако НП е влязло в сила, това е най-лошия вариант, но едва ли е така, защото иначе да са ви потърсили за плащане на глоба и пр. Получаването на АУАН и на НП има смисъл за осъществяване на защита срещу тях. Няма друг начин. С просто възражение "на уста" няма да се получи.

Желая Ви успех.
ivan2
Потребител

Назад към Административно право