Оплакване в МВР ще е достатъчно за санкцията, най-после ще спим на тихо
Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева.
Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след заснемане с камера на нарушението. Вече няма да е нужно фишът да бъде подписан от длъжностно лице и ще има срок за издаването му – три месеца след заснемането. Фишът ще включва дата и точен час на извършване на нарушението, като ще се изписват дори секундите.
В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата по време на нарушението, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал колата му. Ако такава няма, наказание ще има за собственика или на юридическото лице, когато автомобилът е фирмен.
С промените се въвежда изискване до месец от придобиването на нов автомобил, той да бъде регистриран в местната община. Сега се изисква до две седмици да бъде предоставено копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новото правило глобата ще е 150 лв.
Вече ще се изисква и в общината да се регистрират купени в чужбина автомобили, дори ако остават с чуждестранни номера.
150 лева глоба за съседи с пищящи аларми на колите!
С промените депутатите отмениха и задължителния кръвен тест за шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол. По желание на водача вече ще може да се признаят данните от дрегера.
По искане на физически и юридически лица вече ще могат да се извършват справки в МВР дали превозно средство се издирва и дали има наложени обезпечения за него. Това ще става след заплащане на такса в размер, определен от Министерския съвет.
Поправките разширяват спектъра на забранените упойващи вещества. Досега ограниченията важаха само за тези, включени в списъците по Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г. За забранено вече ще се счита и "всяко друго вещество, което има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията на човека".
Отхвърлено бе предложение на ГЕРБ да се въведе регистрационен режим в Министерството на транспорта на автосервизите.
Източник: Флагман
* Не поемам отговорност за верността на информацията.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
промени в ЗДП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
промени в ЗДП
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Re: промени в ЗДП
Какво значи "безпричинно" пищене на аларма? Като се разгонят котараците и почнат да се бият под колите аз какво съм виновен? За всяко писване на аларма без да има разбиване на колата ли ще глобяват? Къде е дефинирана "основателната причина" при която е законоугодно задействането на алармата?
Поредния член, който виси във въздуха. Поредната хранилка за попълване на държавния и личните джобове на полицаите.
"Всяко друго вещество което има стимулиращо или депресиращо въздействие"?!? WTF? Това в прав текст означава че не можете да карате след изпиването на 1 кафе, или 1 Ред Бул, дори една Кока-Кола. Пушили сте - ще трябва да пътувате с трамвая. Само не знам след приема на Виагра дали може да се управлява МПС...
Поредния член, който виси във въздуха. Поредната хранилка за попълване на държавния и личните джобове на полицаите.
"Всяко друго вещество което има стимулиращо или депресиращо въздействие"?!? WTF? Това в прав текст означава че не можете да карате след изпиването на 1 кафе, или 1 Ред Бул, дори една Кока-Кола. Пушили сте - ще трябва да пътувате с трамвая. Само не знам след приема на Виагра дали може да се управлява МПС...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: промени в ЗДП
Ами ако вчера ме е боляло гърло и съм смукал 'Стрепсилс Плюс'(съдържа лидокаин), а днес ме спрат полицаи и ми направят тест? Няма описани минимални нива на забранените вещества.
- jopena
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|