начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Каква е процедурата по обжалване на електронен фиш?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Каква е процедурата по обжалване на електронен фиш?

Мнениеот marti_gor » 15 Мар 2012, 20:58

stu_74, в думите Ви има много истина, но за зла участ авторите на чл. 189 ЗДвП са абсолютни диваци, а фактът, че вече сме полицейска държава е безспорен! Лошото е, че ако не са объркали нещо формално по фиша Ви, решението, което iva_sh e качила наистина отразява релевантната практика на касационните инстанции в полицейската ни страна.
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот iva_sh » 26 Апр 2012, 21:46

Как върви съдебната практика ако собственик на МПС е юридическо лице и електронен фиш е издаден не срещу законният представител на собственика /чл. 188, ал.2 от ЗДвП/, а срещу самото юридическо лице? Лично аз не съм виждала решение с което такъв фиш да е потвърден.
iva_sh
Потребител

Мнениеот stu_74 » 03 Май 2012, 12:20

За протокола-на първа инстанция ми отмениха фиша.
Дали контролният орган винаги обжалва, защото ми се иска вече да не се занимавам.Делата в административният съд при закрити врати ли се гледат?
stu_74
Младши потребител

Мнениеот alincoo » 10 Май 2012, 21:05

И на базата на какво ви отмениха фиша ?
alincoo
Нов потребител

Мнениеот ntguilty » 15 Юли 2012, 09:31

ами след като ще ставаме роботи, то аз предлагам съдиите, които допускат такива електронни фишове, когато касаят действително липса на застрашаване на свои или чужди блага - например - минавам в 24.00 часа между някакви градове на края на света и няма никаква кола и хоп, нещо проблесва и без да искаме имаме снимка
затова, че вместо с 60 карам с 80 км. в час... та предлагам тези съдии, които допускат за такава уж нарушения, които не създават никакви вреди или заплаха за когото и да било, роботизацията, да бъдат заменени от компютри. защото административна защита тук няма, пък и да я има каква защита е тя? ние разчитаме на Съда, и ако той току-така си потвърждава, то да сложим един компютър и той да решава. освен това предлагам да се направи една анкета да се види има ли глобен катаджия с електронен фиш. както тези лица съм виждал да не нямат винетки на личните си автомобили, и се обясняват на колегите си и толкова..., то дълбоко се съмнявам, че тези фишове действат по отношения на тях. или както се казва от едно време - разделяй и владей и плащай, народе български.
ntguilty
Младши потребител

Мнениеот stu_74 » 19 Окт 2013, 01:39

Ето го решението:
Последна промяна stu_74 на 19 Окт 2013, 22:58, променена общо 2 пъти
stu_74
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 19 Окт 2013, 22:33

http://www.admcourt-sh.org/index.php?op ... &Itemid=64

Решението на районен съд не е окончателно. :?
Само влезлият в сила ЕФ се приравнява на НП, с оглед реда за принудително изпълнение на глобите.
В ЗДвП няма препращане към правилата по ЗАНН за реда за издаване на ЕФ. Такова има само относно реда за съставяне на АУАН и издаване на НП.
iva_sh
Потребител

Мнениеот stu_74 » 19 Окт 2013, 23:17

Още веднъж казвам, че не съм юрист , и не съм компетентен по въпроса , просто се заинатих, и реших въпреки всичко да обжалвам.Дори в ОДМВР не искаха да ми приемат жалбата и настана едно въртене на телефони с въпроси какво да правят с тази жалба-защото виждаш ли някой бил се объркал, да обжалва ЕФ!Сега случайно отворих форума и реших да информирам за решението по моят фиш.
Как да разбирам това, че решението на РС не е окончетелно, нали ако не се обжалва в указаният срок става окончателно, защото от моето мина над година, като от съда ми казаха, че не е обжалвано.
stu_74
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Окт 2013, 12:28

Е, разбира се че ако не е обжалвано в 14 дневен срок от насрещната страна, решението е станало окончателно във Вашия конкретен случай. Както виждате, съдебната практика е противоречива и вие сте имал късмет, че нарушението е извършено в този съдебен район /другаде нямаше да имате никакъв шанс/. Такава е съдебната ни система - уж закона е еднакъв за всички /върховенство на закона в правовата държава/, а дори в две съседни области може да има трайно установени различни практики на касационните инстанции по ЗАНН, т.е. на Административните съдилища. Районните съдии уж имат свобода на вътрешното убеждение, но и те, горките, се съобразяват с горестоящата инстанция, защото иначе няма да им излезе положителна атестацията /заради отменени решения/, освен това решенията на по-горен съд са ориентир за тях. Върховният административен съд е призван да уеднаквява практиката в административното правосъдие, но явно проблемите с ЕФ не ги вълнуват особено. Затова не бъдете сигурен, че при следващия ЕФ резултатът ще е същия, особено ако превишението на скоростта е в друго населено място. В крайна сметка тези ограничения са предвидени, за да пазят човешки живот, нали! :wink:
iva_sh
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 20 Окт 2013, 21:05

iva_sh написа:Върховният административен съд е призван да уеднаквява практиката в административното правосъдие, но явно проблемите с ЕФ не ги вълнуват особено.

Защото не достигат до тях по нормалната пътека на обжалване...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Окт 2013, 22:10

Ок, вярно е че по ЗАНН касационна инстанция са Административните съдилища - това означава ли че трябва да се търпят напълно противоречиви решения при еднакви казуси? И защо например инспектората на ВСС не направи една проверка и не внесе предложение за тълкувателно решение - не е невъзможно, още повече че решенията се публикуват на интернет страниците на съдилищата и е очевадно че има проблем.

http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/15
я, такова предложение има, но аз не мога да го отворя /вероятно има технически проблем/.
iva_sh
Потребител

Предишна

Назад към Административно право