начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Партньор за направленията на НЗОК и др.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Партньор за направленията на НЗОК и др.

Мнениеот talaz » 15 Окт 2013, 11:50

Здравейте. На 30.08.2013-а, блъснаха дядо ми, със счупен тазова кост е и 4 месеца ще лежи без право да стъпва (за да се създаде и зарастне съединителна тъкан (ако знаете добавки, които биха спомогнали това зарастване-също се свържете с мен).

Основно
ПРОБЛЕМА МИ е НОРМАТИВНАТА БАЗА ЗА НАПРАВЛЕНИЯТА ПО НЗОК И ТЪРСЯ ОРИЕНТИРАН В ТЯХ ПАРТНЬОР, тъй като отговор на въпросите си не откривам в текста на националния рамков договор (а освен НРД има и някакви наредби, а вероятно и други нормативни документи):
Проблемите ми са такива, че GP-то му, дава нарпавления, ако му се докаже, че има право по НЗОК.

Към момента въпросите, които стоят от нормативна гледна точка за разрешаване на проблемите на дядо ми са:

1.
Колко време, след като е дал общопрактикуващия (GP), нарпавление за преглед при един специалист, може отново да даде такова за същия вид такъв?

2.
Ако е дошъл специалист с направление за преглед и е издал направление за хоспитализация, но тя е спряна, поради информирано съгласие след извършени част от процедурите- можем ли да се явим при него като на вторичен преглед по същото направление (и до колко дни след издаване на нарпавлението или първичния преглед)?
(понеже ни дадоха да подписваем документацията, че след като ги извършиха и, а държеха да подпишем, че сме информирани, че не трябва да приема медикамент, който, те знаеха дни преди това от преди това, че той го приема, но не ни информираха и си поемаме рисковете, ако го е приемал)

3.
Вярно ли е, че при преждевременно прекъсвне на хоспитализацията дължим парите на болницата, които тя е щяла да получи от НЗОК, ако не сме прекъснали хспитализацията?

4.
Вярнрно ли е, че само неврологина комисия може да предпише антидукибационен дюшек или не е вярно?

5.
Няма ли възможност, НЗОК (или друга организация), да поеме разходите за линейки за контролни прагледи (след изписването), изследвания в болници, идването на лаборанти у дома и прочие?

6.
Има ли наистина правото на рехабилитатор у дома, с направление от общопрактикуващия му лекар, макар и за една процедура ежемесечно?

7.
Вярно ли е че, за да има право на освобождаване от потребителска такса, съгласно, ЧЛ. 37 ОТ ЗЗО И ПРИЛОЖЕНИЕ 12 , КЪМ НРД (СПИСЪК НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА, ПРИ КОИТО ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗАПЛАЩАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА), Е ЗАДЪЛЖИТАЛНО ЧОВЕК ДА ИМА ТЕЛК, а ЛКК или дори само Епикриза, НЕ СА (ЛИ) ДОСТАТЪЧНИ)?

8.
Освобождаването по ЧЛ. 37 ОТ ЗЗО, дава ли други, здравни или социални права (например изследвания директно при специалисти, без направление или лабораторни, но без направление) и има ли други текстове които дават такива права?

9.
Освен СРЗИ и ИАМО, има ли друга здравна инспекция и вярно ли е, че при нужда-няма как на деня да бъде посетен от инспектори пациента и лечебното заведение?

10.
Имам ли право (по НЗОК) на медицинска сестра или друг специалист, който да превързва раните от залежаване (декубационни) или да му инжектира нещо, ако удължат срока на инжекциите (против тромби) описан в епикризата?

Проблемите ми са такива, че GP-то му, дава направления, ако му се докаже, че има право по НЗОК.

Други икономически права:
11.
Отстъпки при плащането на някакви битови или други разходи?

Извън всичко:
Интересувам се, за безплатните декодери, отпускани на социално слаби на основание ПМС 604 13.07.2013, от сайта на МС-имат ли право на безплатни декодери тези, получили за отопление (еднократно 65 лв., по ПМС 85) от временното правителство?

Интересуват ме и други въпроси от медицинското право и от качеството на здравеопазването ни, поради, което бих Ви помолил, ако знаете адреса (или ключови думи)-как да намеря интернет форум, където медицински специалисти по университетска медицина, медицински специалисти по неуниверситетска медицина, юристи специализирали се в медицинско право, дават мнения и безлпатна информация-ПРАТЕТЕ МИ ТОЗИ ИНТЕРНЕТ ФОРУМ.

Ако някой има нужда от съвет или помощ по тема (или близка), до темите, които загатвам с това мнение-с удоволствие, бих му помогнал, ако мога.
Важно съобщение в профила ми тук-излияние от днес 16.10.2013

viasat@abv.bg
неактуалния-http://www.udobno.hit.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
htttp://facebook.com/GeorgiKirilov1987
talaz
Младши потребител

Назад към Административно право