начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Осъдихме НОИ. Има ли срок за изпълнение на съдебното решение

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъдихме НОИ. Има ли срок за изпълнение на съдебното решение

Мнениеот michel1 » 23 Фев 2013, 23:40

Здравейте!
Съпругата ми спечели дело във Върховния административен съд срещу РУСО-Бургас.
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/c4ca14fa9c0f7a15c2257b1000527615?OpenDocument
Съдът оставя в сила решението на Бургаския административен съд, който отмени разпореждане на ръководителя на контрола по разходите на ДОО, с което е разпоредено внасянето на сумата по ревизионен акт за начет в размер на 1593 лева, от които 1460 лева главница и 132 лева лихва, представляваща (според РУСО) направомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност поради бременност и раждане. РУСО-Бургас е осъден да плати и разноските по делото. Решението на ВАС е публикувано в сайта на съда. Миналата седмица уведомихме РУСО с молба, в която призовахме РУСО да изпълни съдебното решение. Съпругата ми е внесла по банков път по-голямата част от тези 1593 лева. След като ревизионния акт е отменен, РУСО би трябвало да ни върне тези пари. Какъв е срока за това?
Освен акта за начет, от РУСО (от Ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите в РУСО) съпругата ми получи и разпореждане, с което на основание чл. 40, ал.3 от КСО и чл.31 ал.1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО е отказано отпускане на парично обезщетение поради бременност и раждане по чл. 50 и чл. 51 от КСО по подадено заявление-декларация за остатъка от 135 до 410 календарни дни. Това разпореждане също го обжалвахме и получихме Решение от директора на РУСО-Бургас, в което пише, че административното производство по жалбата ни се спира на основание чл. 54, ал.1, т. 5 от АПК и чл. 117, ал.3 от КСО. Като мотив за спирането бе изтъкнат факта, че тогава все още нямаше решение на Бургаския административен съд и на ВАС по въпроса дали съпругата ми е осигурено лице. След като спечелихме делото обаче, служителка от РУСО Бургас е обадила на съпругата ми по телефона, за да я накара да пусне ново заявление-декларация за остатъка от 135 до 410 календарни дни. Защо е нужно да подава ново заявление, след като вече е подала, и какви ще са последствията ако все пак го подаде? Има ли срок, в който РУСО трябва да възобнови административното производство по жалбата ни срещу отказа за изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете? Има ли срок, в който РУСО трябва да ни възстанови внесените заради неправомерния ревизионен акт средства? След като те начисляват лихва, не би ли трябвало да ни ги върнат с лихва? Можем ли да ги съдим за вреди или за пропуснати ползи?
Ще съм ви много благодарен, ако ми дадете съвет!
michel1
Нов потребител

Назад към Административно право