начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот joro6bg » 11 Фев 2013, 11:55

Здравейте,

Преди месец ми беше съставен акт за паркиране на място за хора с увреждания, обозначено със знак Д21. Бих се радвал да получа компетентно мнение и съвет по какъв начин да формулирам жалбата си. Причината, поради която считам, че съм в правото си да обжалвам е, че мястото е отбелязано по начин, който е почти невъзможен за забелязване от водач на МПС.

Да, снимката на Паркинги и гаражи е недвусмислена, но от гледната точка на шофьор нещата стоят по различен начин. Не упреквам Паркинги и гаражи, че ми вдигнаха колата точно за 15 минути отсъствие, нито КАТ за съставения акт, но Софийска община или органа, който е отговорен за недвусмислено поставяне на пътните знаци и пътна маркировка определено не си е свършил работата. Друг е въпроса, че според мен това място е много добре познато на изпълнителите - Паркинги и гаражи, и съвсем целенасочено се дебне за нарушители. Не става въпрос за невнимателност или наглост от страна на водача, а за обективна невъзможност да се установи, че мястото е предназначено за инвалид.

Срока, в който следва да подам жалбата е до 15.02.2013 включително. По какъв начин е препоръчително да формулирам жалбата, изхождайки от текста на възражението, така че да има максимален шанс съдът да се произнесе в моя полза?

Съдържанието на акта е трудно за разчитане от копието, което имам, така че не мога да го препиша. Освен това, не мисля че може да бъде оборена процедурата или съдържанието.

Съдържанието на възражението е следното:

ВЪЗРАЖЕНИЕ
от Г.М.Г, с ЕГН **********
относно акт № ****** / 14.01.2013 г.

Уважаеми г-н Началник,

Използвам правото си в 3-дневен срок от издаването на акт за установяване на административно нарушение с номер 678784 от дата 14.01.2013 г. да направя следните обяснения и възражения:
На 14.01.2013 г. в 15:45 часа паркирах управлявания от мен автомобил Пежо 406 с рег. № СА53**PM в началото на ул. Позитано, в близост до бул. Витоша.. Около 20 минути по-късно установих, че автомобила е репатриран. В последствие ми беше съставен акт № ******, за паркиране на място определено за хора с трайни увреждания. Съгласно чл. 178д глобата, която следва да понеса е в размер от 200 лв.
Считам обаче, че имам основание да обжалвам така съставения ми акт поради обстоятелството, че мястото, на което бях паркирал автомобила, не е отбелязано по-начин, който да е видим за водач МПС – лек автомобил.
В своя защита прилагам следните снимки към обяснението:
Снимка 1 – Нарушение (видно от пешеходец)
Управляваният от мен автомобил, Пежо 406, беше паркиран на мястото на Фолксваген Голф с рег. № СА2675СА. Снимката е подобна на тази, която е направена от органите на реда. Тя обаче отразява гледната точка на пешеходец, който е застанал 3 метра зад паркирания автомобил.
Нека сега проследим ситуацията от гледната точка на водач на МПС – лек автомобил:
Снимка 2 – Знакът не е на границата на пътната лента
След завиване надясно по ул. Позитано, знакът не се вижда, тъй като не е завъртян перпендикулярно на посоката на движение, а е успоредно на пътното платно, което го прави укрит от вниманието на водача на МПС.
В допълнение, знака не се намира на границата между пътната лента и предвидения за паркиране тротоар, а 3 метра навътре, което изключва знакът да бъде забелязан през предното стъкло по време на шофиране.
Снимка 3 – От мястото на водача при подминаване
В момент, в който автомобила наближава знака, неговото виждане е също невъзможно от мястото на шофьора през прозореца вдясно, поради факта, че знака е високо над нивото на колата и зрителния ъгъл на водача не позволява това.
Снимка 4 – Пътната маркировка е изтрита и липсва знак пред мястото
Освен, че мястото не беше почистено от снега, то е и без видима пътна маркировка със син цвят, означаваща място за паркиране от хора с трайни увреждания. В допълнение, нито в лявата предна част на автомобила, нито в дясната, нито фронтално има знак.
Снимка 5 – Проверка на паркирания автомобил
След като слязох от автомобила, продължих напред и въпреки, че проверих за коректното паркиране на автомобила, по нищо не личеше да съм в нарушение. Оказва се, че занапред не е достатъчно да поглеждам автомобила при отдалечаването му, а следва да правя обиколка във всички посоки и радиус от 10-20 метра.
За поставянето на знак Д21 вместо специален стълб, поставен на правилното място, е използван стълб от уличното осветление, който не е нито на границата на тротоара, нито в горния десен ъгъл, нито пред кое да е от двете паркоместа.
В конкретния случай не става въпрос за нарочно заемане на място на хора с увреждане. Не става въпрос и за недоглеждане по невнимание на пътните знаци и маркировка. Аз съм съвестен гражданин на Р България и не паркирам автомобила си на места, предвидени за хора с трайни увреждания, защото не бих се чувствал добре да заемам мястото на тези хора. Така описаната ситуация е изцяло в мой ущърб. Понесох разходи от 62 лв. за репатриране и съгласно чл.178д от Закон за движението по пътищата, ще бъда глобен допълнително 200 лв., но не считам че съм виновен и следва да понеса това наказание предвид гореизложеното и приложения снимков материал. Вярвам, че ще бъдат взети мерки, така че Столична община, по недвусмислен и видим за водачите на МПС начин, да отбележи това място, преди органите на реда да съставят актове за нарушения.
Считам че съм в правото си да обжалвам настоящия акт и се надявам обяснението ми да бъде взето под внимание при разглеждането на случая, като в резултат да не ми бъде налагана санкция.

16.01.2013 г. С уважение:
гр. София / /

5 прикачени снимки:

http://www.4shared.com/photo/QtcddK_o/1_online.html
http://www.4shared.com/photo/RWqEwBMd/2_online.html
http://www.4shared.com/photo/PP3DcnME/3_online.html
http://www.4shared.com/photo/FAGwoBKb/4_online.html
http://www.4shared.com/photo/NG-oVEY5/5_online.html

Наказателно постонавление N ****
гр. София 31.01.2013 г.

Подписаният И.С.М на длъжност н-к анд отдел "Пътна полиция" при СДВР, като взех предвид, че Л.Н.Н на длъжност ст. полицай към ОПП-СДВР град София е съставил акт № ****** от 14.01.2013 г. против Г.М.Г ЕГН ********** живущ ***, затова, че на 14.01.2013 г. около 15:45 ч. в гр. София по ул. Позитано паркира л.а. пежо СА53**PM с/у Софийски градски съд на място определено за хора с трайни увреждания обозначено със знак Д21. Нарушил чл.98 ал.2 т.4 от ЗДВП след преценка на подадените възражения, установих, че са неоснователни.
Поради което и на осн. чл.47 ал.2 във вр. с чл.47 ал.1б, чл.53/ЗАНН, чл.189 ал.12 /ЗДВП и З-Д I3-1745/2012/МВР и чл.178д/ЗДВП

Постановявам

налагам на Г.М.Г, живущ ***, по чл.178д/ЗДВП глоба в размер от 200 (двеста) лева.

... и т.н.
joro6bg
Нов потребител

Re: Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди

Мнениеот jorko_gt » 11 Фев 2013, 18:17

Интересно заиграване има ... Хрумва ми да споменеш и това, че е не е ясно дали е разрешено паркирането върху тротоара, защото табела за начина на паркиране няма на стълба ...иначе местата са си отбелязани като 2, за мен лично маркировката е ясно забележима, но не знам дали трябва и да е напълно синя цялата площ ... виж и наредбата за поставянето на знаци, може да изкочат още неща http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/AE4 ... /znaci.pdf / дано е актуална, само нея намерих / ... а, и в ППЗДвП се допуска успоредно поставяне на точно този знак/ но не и в наредбата, доколкото я прелистих набърже /

П.П. виж и http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=55 , явно трябва да има и хоризонтална маркировка със знак инвалид , по-горе говорех че е ясна само като очертания, моя грешка
jorko_gt
Потребител

Мнениеот joro6bg » 12 Фев 2013, 13:23

Благодаря за отговора. Снимка 1 определено няма да бъде включена в жалбата - на нея всичко е ясно и обвинителния орган следва да си я представи (ако изобщо обжалвам). Това се опитвам да си изясня с тази тема.

Причината да си търся правата е, че се чувствам прецакан... защото внимавам къде паркирам и не паркирам на места, на които е забранено. Когато установих липсата на автомобила ми след 20 мин. взех да си задавам въпроса "защо не видях, че е забранено" и "защо ми вдигнаха колата на 10-тата минута" (на 15-20 щях да съм свидетел).

Не знам дали има 30% отстъпка при плащане в срок от 7 дни. В моя случай това би ми спестило 60 лв. и доста загубено време, което оценям на стойност по-голяма от стойността на всичките ми разходи... Но искате ли да утре да сте на мое място? Не на Позитано разбира се и не на място на инвалид, а просто в ситуация в която търпите финансови, морални или телесни вреди защото общината или някой друг не си е свършил работата. Тук изобщо не виня КАТ за съставения акт. Да - има знак. Да - вдигнали са ми колата за 10 мин. Браво! Много са бързи!! :)
joro6bg
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 12 Фев 2013, 16:46

Отстъпката важи за електронните фишове и срока там е 14 дни
jorko_gt
Потребител

Мнениеот joro6bg » 12 Фев 2013, 16:54

Мерси за инфото. Тук темата претърпя развитие, но засега без решение:
http://peugeotclub.info/forum/viewtopic.php?f=104&t=95066
joro6bg
Нов потребител

Мнениеот joro6bg » 13 Фев 2013, 13:00

Някой да има нещо да каже във връзка с Чл. 51, ал. 3 от следната
Н А Р Е Д Б А
за организация на движението на
територията на Столична община

Раздел 3.
Режим на преференциално паркиране на ППС

Раздел 3.1.
Режим на преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания

Чл. 51. /1/ На територията на Столична община, в паркингите общинска собственост - открити, покрити, подземни, многоетажни и от смесен вид се осигуряват определен брой места за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания.
/2/ (изм. с Решение № 148 по Протокол № 12 от 22.03.2012) На територията на Столична община в зоните с почасово платено паркиране, се осигуряват определен брой фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания.
/3/ Местата за паркиране по ал.1 и ал.2 са с възможно най-добър достъп от входовете и подходите към тях и се обозначават с пътен знак Д21 „Инвалид” и с плътна пътна маркировка с изобразен международния символ „Инвалид”.

Прави впечатление, че съюзът е и, а не или.
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=55

Благодаря за помощта Lex. Отново се оказа в сила поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Радвам се, че ще бъде от полза за бъдещи случаи.
joro6bg
Нов потребител

Назад към Административно право