- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Призовка от КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Призовка от КАТ
Здравейте, днес получих призовка от КАТ за явяване в сградата на Отдел Пътна Полиция за справка във връзка с извършено от мен нарушение на 20.06.2010г на основание чл.60 от Закона за МВР! Четох в интернет за чл.60, но не ми стана особено ясно за какво иде реч ! Бихте ли ми обяснили каква е тази "справка", не би ли трябвало ако съм нарушила правилата за движение да получа направо акт? Извинявайте ако задавам глупави въпроси, но ми е за първи път и наистина се притесних!
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- nielka
- Младши потребител
Re: Призовка от КАТ
Най-вероятно ще видите снимка на вашия автомобил, заснет в нарушение (примерно превишена скорост) и т.к. актовете се пишат на физически лица, Ви търсят да им кажете на тази дата кой е управлявал МПС-то, а ако не си спомняте, ще бъде съставен на Вас.
-
atanaspetrovmeister - Потребител
С цитирането на чл. 60 от ЗМВР ви уведомяват, че имат законово право да ви извикат, и вие трябва да се явите на уречената дата и място. А за какво - не е ясно, но щом е в отдел "Пътна полиция", ще да е за някое нарушение, извършено с автомобил, който се води на ваше име.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Посоченото е вярно, влизам само да уточня, да сте осторожна с декларирането на разни факти и обстоятелства досежно индивидуализацията на водача.
Снимките, които се правят са общо 8. В КАТ ви представят само 3 ( конспирацията им се отдава, или е вродена не знам), като не ви показват същината.
Започнали са да инициират, като сезират бай Стамат, наказателни производства по отношение деклараторите.
Снимките, които се правят са общо 8. В КАТ ви представят само 3 ( конспирацията им се отдава, или е вродена не знам), като не ви показват същината.
Започнали са да инициират, като сезират бай Стамат, наказателни производства по отношение деклараторите.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Посоченото е вярно, влизам само да уточня, да сте осторожна с декларирането на разни факти и обстоятелства досежно индивидуализацията на водача.
С една дума производства за деклараций с невярно съдържание?
Туй е много интересно , как някой ще си спомня точно на дата и час минали преди няколко месеца,кой е управлявал колата?
И тези снимки доколкото ми е известно до скоро не важаха за установяване точния водач, /някаква дупка в закона или нещо от сорта имаше/
Моля за пояснение....
- dog123
- Младши потребител
Здравейте отново, днес бях в КАТ за прословутата справка и ми беше показано как моят автомобил минава на червено.............. и то не на жълто, а на червено, което изобщо не мога да повярвам, че е истина, тъй като никога не си позволявам да го правя! Снимана беше задницата на колата, но не и водача /няма съмнение, че съм шофирала аз/.............но, има нещо нереално в цялата работа- първо наблегнаха на светофара, че свети жълто, после светна червено и аз примерно след 5 сек минавам.............как ще мина при напълно червен светофар- абсурд...........чесно казано си мисля, че тези от КАТ могат да контролират и спекулират с всичко, което се заснема по пътищата ! Взеха ми талона, ще ме лишат от незнайно колко на брой точки, сдобих се и с акт за 50 лв, които трябва да платя след 27 дни..........сега се чудя как да постъпя, да им играя по свирката или да обжалвам, защото в акта прочетох за такава опция!
- nielka
- Младши потребител
Не искам да ви упреквам в нищо, но .... така стават ПТП-тата. Никой не е застрахован. Винаги човек може да се отплесне за няколко секунди, или да "изключи" поради друга причина. Случва се и на водачи с дългогодишен стаж.
Струва ми се абсолютно нереално и параноично да се твърди ,че в КАТ ще фалшифицират видеозаснемане, за да приберат 50 лева... че то 10 пъти повече ще им вземе специалиста по видеомонтаж, който да го направи.
Не ви съветвам да обжалвате. Нямате какво да предложите като доказателство срещу видеото, освен честната си дума... ще е смешно да се изправите в съда, и да обясните, че е подправено заснемане от полицейска камера, за да ви приберат 50 лева, но нямате никакви доказателства за това, а само "че сте убедена, че не сте минавала на червено".
А експертиза на самото видео за някакви вмешателства в него... ще ви струва скъпо, и едва ли ще има някакъв резултат.
П.С. Добре, де, как никой не ви блъсна? Нямаше ли тръгнали коли за тия 5 секунди? Или секундите не бяха 5, а по-скоро... 3 (колкото е закъснението между ваше червено и тяхно зелено на повечето светофарни уредби) ?
Струва ми се абсолютно нереално и параноично да се твърди ,че в КАТ ще фалшифицират видеозаснемане, за да приберат 50 лева... че то 10 пъти повече ще им вземе специалиста по видеомонтаж, който да го направи.
Не ви съветвам да обжалвате. Нямате какво да предложите като доказателство срещу видеото, освен честната си дума... ще е смешно да се изправите в съда, и да обясните, че е подправено заснемане от полицейска камера, за да ви приберат 50 лева, но нямате никакви доказателства за това, а само "че сте убедена, че не сте минавала на червено".
А експертиза на самото видео за някакви вмешателства в него... ще ви струва скъпо, и едва ли ще има някакъв резултат.
П.С. Добре, де, как никой не ви блъсна? Нямаше ли тръгнали коли за тия 5 секунди? Или секундите не бяха 5, а по-скоро... 3 (колкото е закъснението между ваше червено и тяхно зелено на повечето светофарни уредби) ?
- TheOldMan
- Активен потребител
Да, голяма параноя гони мен и още стотици българи, на които като мен са изпратени такива призовки за по 50 лв така Новогодишно................изобщо не става въпрос за парите, определено 50 лв не ме притесняват, но ако това е масова практика, която КАТ прилага на болшинството водачи, независимо нарушили ли са правилника или не? На всеки водач по 50- тарка ехеееейййййййййй добре си докарват бюджета..............
П.С. И не, никой не успя да ме блъсне, нито пък застраших по какъвто и да било начин някого на пътя!
П.С. И не, никой не успя да ме блъсне, нито пък застраших по какъвто и да било начин някого на пътя!
- nielka
- Младши потребител
ами честно казано трябва да си малко самоубиец да минеш на червено за
направо и наляво,за надясно при видимост съм по-съгласен,вашия случай
от кой тип беше?
и това го казвам,защото някои водачи/като мен/ си прецизират скоростта
на приближаване на кръстовището че да влязат точно на зеленото без
излишно ползване на спирачки/разхищаване на енергия/.
направо и наляво,за надясно при видимост съм по-съгласен,вашия случай
от кой тип беше?
и това го казвам,защото някои водачи/като мен/ си прецизират скоростта
на приближаване на кръстовището че да влязат точно на зеленото без
излишно ползване на спирачки/разхищаване на енергия/.
- vetre
- Потребител
Точно, аз също мисля като Вас за минаването на червено, независимо в каква посока е............на видеото аз минавам направо ! Нещо, което не бих си позволила в никакъв случай, без да звучи като някакво оправдание, но това, което ми показаха е абсурдно! Знам как шофирам, знам какво си позволявам на пътя и какво не! Поради тази причина мисля, че спекулират, но явно някои хора не го вярват, докато в един прекрасен момент не ги привикат в КАТ!
- nielka
- Младши потребител
nielka написа:П.С. И не, никой не успя да ме блъсне, нито пък застраших по какъвто и да било начин някого на пътя!
Отидете на това кръстовище отново и проверете колко секунди след светване на ваше червено светва зеленото на движещите се по другата улица. Ако на видеозаписа никой не е тръгнал 1-2 секунди след като би трябвало да му е светнало зелено според изчисленията ви, вече имате една тъничка сламчица, за която да се хванете... но пак казвам - аз лично не бих го играл това хоро. Вероятността "поради давност" да ми възстановят служебно точките преди да свърши делото е много голяма, а 50-те лева ще са нищо в сравнение с разходите по него.
И за да не сам голословен, така само да си поразсъждавам...
Значи, ще ви трябва някакво законно доказателство за това колко секунди след ваше червено светва зеленото за насрещните. Или колко секунди продължава вашето зелено. Как ще се "облече" в законово допустима "дреха" едно такова заснемане - няма си на идея. Видеозаснемане, направено от вас, няма да свърши работа. Вероятно някакво вещо лице ще трябва да състави протокол, в който да се засекат времената. Къде ще го намерите това вещо лице, отново си нямам на идея - аз дори не мога да разбера кой отговаря за светофарите в София, за да се оплача от някоя нередност или повреда
После ще трябва да изисквате копие от видеозаписа. Той обаче е с някаква "изчекната" кадрова бройка, и вероятно няма таймлайн, което го прави непригоден да се засекат някакви времена от него. Как ще установите колко секунди са изтекли от светване на ваше червено до светване на чуждо зелено по такъв материал, и идея си нямам.
После ще трябва да изискате справка от някой-си (както казах по-горе, идея си нямам кой точно), който поддържа точно тази светофарна уредба, че от времето на установяване на нарушението до времето, когато е издадено заключението на вашия експерт, по уредбата не са били променяни никакви времеви параметри, защото в противен случай вашата експертиза вече няма да е валидна.
И всичко това отново не променя факта, че на записа се вижда светеща червена светлина и вашата кола, навлизаща в кръстовището на нея. Дори и уредбата да е била повредена, вие трябва да се съобразявате с подаваните от нея сигнали...
А ако решите, че записа е манипулиран.... ще ви трябва експертиза на видеоматериала за някакви последващи намеси по него. Кой ще направи тази експертиза, и дали изобщо ще ви дадат оригинала на записа, отново е един въпрос, на който нямам отговор. Ако записа е в цифров вид, е много трудно (да не кажа невъзможно) да се определи дали в него е имало вмешателство.
- TheOldMan
- Активен потребител
За цялата работа , за даващите съвети трябваше да започнете с "НП за нарушения на ЗДвП до 50 лева не могат да се обжалват.
- bezpanika
- Нов потребител
bezpanika написа:За цялата работа , за даващите съвети трябваше да започнете с "НП за нарушения на ЗДвП до 50 лева не могат да се обжалват.
Грешка. Могат , мо-о-о-гат- казал оптимистът.
- Гост.
- Старши потребител
Melly написа:ЗА УЖАС на песимиста.poli_g написа:bezpanika написа:За цялата работа , за даващите съвети трябваше да започнете с "НП за нарушения на ЗДвП до 50 лева не могат да се обжалват.
Грешка. Могат , мо-о-о-гат- казал оптимистът...,
-
Melly - Старши потребител
За ужас на магистратите...
А тези, които ги натикаха в това блато нехаят- това е ужасното.
А тези, които ги натикаха в това блато нехаят- това е ужасното.
- Гост.
- Старши потребител
две инстанции се въртят за глоба от 10 лева по ЗДвП. В различните областни градове обаче съдебната практика е различна, тъй като само няколко административни съдилища в страната са на мнение че НП до 50 лева по ЗДвП подлежат на обжалване.
- iva_sh
- Потребител
Здравейте, днес получих призовка от Отдел "Пътна Полиция" за явяване в сградата на Отдел Пътна Полиция за справка във връзка с извършване на предварителна проверка по преписка на основание чл.60 от Закона за МВР! Четох в интернет, но не ми стана особено ясно за какво иде реч : Бихте ли ми обяснили каква е тази "справка", не би ли трябвало ако съм нарушил ЗДвП да получа АУАН ? Искат ми лична карта, СУМПС и интересно полица за гражданска отговорност на колата. Не съм правил ПТП и тн Извинявайте ако задавам глупави въпроси, но ми е за първи път и наистина се притесних а ме призовават чак през средата на февруари!
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- ppeenn
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|