Знам, че вече може би съм банален, или ставам такъв, търсих, но не открих точно отговор на въпроса си. Може би не го задавам в търсачката правилно. Иде реч за това, че вчера ходих до КАТ да си направя справка . Според моите изчисления, последните си Наказателни постановления получих и подписах през месец Септември 2010 година. Тоест вече са погасени по давност. Обаче в КАТ ми излизат още 4 акта, а именно :
1. от дата : 28.05.2010 , връчен на 17.03.2011 - тук имам дело, което ще бъде прекратено на сто процента (ще отпадне ли постановлението?)
2. от дата 27.10.2010 пише ,че ми е връчено на 02.04.2012 ,но такова постановление аз не съм получавал, подписвал, не знам, че съществува. Какъв е тоя промеждутък от време?? Въпросът ми тук е какъв е законния период, в който едно НП се смята за получено след датата на написване на акта ?Защото със сигурност не егодина и половина .
3. 27.09.2010 пише, че имам и втори акт, което е апсурдно, тъй като в същия ден са ми дадени всички постановления и си го спомням като вчера. Не съм получил още НП по този акт
4- 08.06.2011 пише, че не съм си получил НП, но тук пък това също не отговаря на истината, защото заради постановлението получено за този АКТ, ме осъдиха и стоях 10 месеца домашен арест и 1 месец в затвора.
Питането ми е, Ще отпаднат ли тези глоби - по точките 1 и 4 поради фактите, че едното ще бъде прекратено , а по другото съм изтърпял наказание постановено ми от съда, който изрично не е упоменал нито глбоба , нито лишаване... имам и препис от присъдата . Също така неверни са и данните, че не съм получил НП по точка 4, след като съм осъден, няма как да не съм го получил .
Да обобщя, защото имам чувството, че пиша глупости.
От така описаната обстановка, възможно ли е да се игнорират датите, на които според справката ми съм получил НП по двата акта, а по другите два, по които няма данни, че съм получавал НП да се водят дати на връчване, в срок от датата написване на актовете.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за пояснение относно АКТ от КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Моля за пояснение относно АКТ от КАТ
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Re: Моля за пояснение относно АКТ от КАТ
Никой ли няма да даде малко разяснения ?
-
chinchilla - Потребител
защо сте избрали за аватар мишка?
прочетете чл. 58 от ЗАНН относно връчването на НП. Там има презумпция че ако не сте намерен на адреса и няма данни за новия Ви адрес, това се вписва в текста на НП и то се счита за връчено. Датата на връчване на НП има значение само при изчисляване на срока за обжалване пред Районен съд, който е 7 дневен.
Актът може да се състави в отсъствие на нарушителя - ако сте поканен и не сте се явил или ако сте търсен и не сте намерен. Ако сте присъствал и сте отказал да го подпишете се подписва свидетел на отказ.
Давността за изпълнение на наказанието тече от датата на влизане в сила на НП по правилата на чл. 82 от ЗАНН. Ако за събиране на глобата е образувано изпълнително дело по реда на ДОПК, давността става по-голяма - 5 години относителна и 10 години абсолютна.
Докато имате неплатени глоби няма да получите обслужване - няма да Ви издадат СУМПС или ако е взето за нещо, няма да Ви го върнат - чл. 159, ал. 2 от ЗДвП.
Извод: спазвайте правилата на ЗДвП ако искате да сте водач.
прочетете чл. 58 от ЗАНН относно връчването на НП. Там има презумпция че ако не сте намерен на адреса и няма данни за новия Ви адрес, това се вписва в текста на НП и то се счита за връчено. Датата на връчване на НП има значение само при изчисляване на срока за обжалване пред Районен съд, който е 7 дневен.
Актът може да се състави в отсъствие на нарушителя - ако сте поканен и не сте се явил или ако сте търсен и не сте намерен. Ако сте присъствал и сте отказал да го подпишете се подписва свидетел на отказ.
Давността за изпълнение на наказанието тече от датата на влизане в сила на НП по правилата на чл. 82 от ЗАНН. Ако за събиране на глобата е образувано изпълнително дело по реда на ДОПК, давността става по-голяма - 5 години относителна и 10 години абсолютна.
Докато имате неплатени глоби няма да получите обслужване - няма да Ви издадат СУМПС или ако е взето за нещо, няма да Ви го върнат - чл. 159, ал. 2 от ЗДвП.
Извод: спазвайте правилата на ЗДвП ако искате да сте водач.
- iva_sh
- Потребител
Това с давността, не мисля, че е вярно, съгласно същия този член - 82 абсолютната давност е три (3) години, при условие, че няма заведено изпълнително дело. Но не това ме интересува, интересува ме, защо на акт от 2010 година, постановлението го пишат връчено повече от година по-късно...Не е ли по- малък срока, в който трябва го заведат връчено? Сега ще прегледам въпросния член от ЗАНН... Прочетох, там за срокове нищо не пише.
До колкото помня, има законо установен срок, по който неполучените НП се смятат за връчени. 3 месеца ли беше, 6 месеца ли беше, не знам ,не мога да намеря нищо никъде . Иначе, те могат да влачат едно НП по акт написан 2001 година и да го отбележат като връчето 2020 година..-....
П.П. Това на аватара ми не е мишка, а чинчила. Разликата е приблизително като между грабеж и кражба ::)) Всъщност, дори по-голяма, защото чинчилата е кръстоска между заек и катерица . Води се най-добрия катерач сред гризачите, както и животното с най-скъпа кожа в света.
А защо ми е сложен на аватара.... ми това си е моя Чинчолин , затова
До колкото помня, има законо установен срок, по който неполучените НП се смятат за връчени. 3 месеца ли беше, 6 месеца ли беше, не знам ,не мога да намеря нищо никъде . Иначе, те могат да влачат едно НП по акт написан 2001 година и да го отбележат като връчето 2020 година..-....
П.П. Това на аватара ми не е мишка, а чинчила. Разликата е приблизително като между грабеж и кражба ::)) Всъщност, дори по-голяма, защото чинчилата е кръстоска между заек и катерица . Води се най-добрия катерач сред гризачите, както и животното с най-скъпа кожа в света.
А защо ми е сложен на аватара.... ми това си е моя Чинчолин , затова
-
chinchilla - Потребител
срокът за който имате спомен е в чл. 34 от ЗАНН - НП може да се издаде до 6 месеца от съставяне на акта, но няма никакъв срок в който така издаденото НП да се връчи. Имала съм десетки случаи в които съда гледа по същество спорове за НП издадени 3-4 години преди връчването им и понякога ги потвърждава.Някои съдилища прилагат по аналогия НК, но зависи в кой съдебен район ще попаднете, тъй като тук съдебната практика е ГРУБО противоречива. Човек може да си помисли че това е голяма тайна за върховните ни съдилища защото досега никой не е пожелал да тълкува давностните срокове за наказателно преследване - имат ли те приложение в ЗАНН.
- iva_sh
- Потребител
Тоест, да разбирам, че по акт написан преди 3 години, по който още не е получено НП, а примерно се получи през 2020 година, тогава ще започне да тече и давностния срок ?
Апропо, моя спомен беше, не за актовете, ами точно за срок, в който, ако едно НП не е връчено, се завежда като такова, след като мине определен период от време. Явно ще се съдим с КАТ, ако нещата са така неясни
Апропо, моя спомен беше, не за актовете, ами точно за срок, в който, ако едно НП не е връчено, се завежда като такова, след като мине определен период от време. Явно ще се съдим с КАТ, ако нещата са така неясни
-
chinchilla - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|