Здравейте!
Пускам тема, защото ми е важна правната обосновка на ситуацията...
Късно снощи пиян шофьор (според дрегера 1,1 промила) е смлял паркирания автомобил на сестра ми, отбил се е в него и близкия контейнер за боклук, обърнал се е по таван, и в крайна сметка е спрял след около 20-тина метра. С още трима пътници в колата, невредими, за щастие.
Спирачният му път също е около 20м, а скоростта - около 100 км/час, според очевидци.
Органите на КАТ са събудили сестра ми, за да я известят за произшествието и да оформят съответните документи...
Сестра ми, в пристъп на гняв, е направила забележка на виновния за "смелостта", и все пак, поздравления, че няма убити този път... А той се държал арогантно и сипел изречения от сорта "Какво толкова, ма? Ще ти платя колата! Ще ти я ремонтирам лично и ще стане, като нова!"... "Какво толкова, пил съм само 2 бири, но организма ми просто е такъв!?!"
Въпроса ми е: Каква отговорност може да се търси лично от сестра ми спрямо виновния, без да се минава през застрахователя, така че да се натрие добре носа на подобни непоправими "машини за убиване", които са всекидневно по родните пътища, а в случая дори и по градските улици?!?
Или, може би, най-добре, тя да си заведе иск за тотална щета при застрахователите, а те най-добре ще се оправят със извършителя?
п.с.: Някакси това, което е написано в ЗДвП, за глоби от сорта на 150-200-300 до 500 лв и отнемане на СУМПС за месец до няколко, не ми се види подходяща мярка срещу глезеното момченце, разполагащо с парите и колата на тате (който, между другото, се е появил също на мястото, във вид, подозрително подобен на този на наследника му, т.е. "Крушата не пада по-далеч от дървото")...
Благодаря на отзовалите се предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пиян, арогантен... Но виновен!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пиян, арогантен... Но виновен!
Става въпрос за този случай: http://news.plovdiv24.bg/330254.html
Така изглежда автомобила на виновния "герой".
Така изглежда автомобила на виновния "герой".
- novozagorski
- Младши потребител
При употреба на алкохол ГО "не важи". Т.е. застрахователя му пак ще изплати на сестра ви щетите, но след това почти със сигурност ще заведе иск срещу него за изплатената сума + разноските по делото. Така че 200-500-те лева са само административната санкция, отделно ще трябва да се бръква за щетите.
Има възможност и сестра ви да предяви иск директно към извършителя, но не виждам смисъл сама да прави нещо, което ще бъде направено от застрахователя.
Има възможност и сестра ви да предяви иск директно към извършителя, но не виждам смисъл сама да прави нещо, което ще бъде направено от застрахователя.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Предявете си претенция пред застрахователя по ГО. Така ще сте сигурни, че лицето от което търсите обезщетение има средствата да го плати, понеже не е ясно виновния водач какво има на негово име.
От друга страна чл. 274 КЗ дава право на регрес на застрахователя когато виновния водач е употребил алкохол.
Така че по добрия вариант е да си търсите обезщетение от застрахователя, а той след това да се оправя с виновния. На него законът му дава и по облекчен ред
От друга страна чл. 274 КЗ дава право на регрес на застрахователя когато виновния водач е употребил алкохол.
Така че по добрия вариант е да си търсите обезщетение от застрахователя, а той след това да се оправя с виновния. На него законът му дава и по облекчен ред
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
И аз съм на същото мнение като law master, важно е не само да предяви иск, а сестра Ви да си получи реално претендираната сума за обезщетяване на вредите / тоест иск срещу застрахователя/ и след това регрес от негова страна срещу причинителя на вредата.
- nk7702n
- Старши потребител
Всъщност, на сестра ми си и трябва автомобил...
Сега въпроса е застрахователя как ще оцени ударения автомобил и дали сумата ще е достатъчна, за да може тя да си закупи друг автомобил втора ръка или ще пие една студена вода, че до вчера е шофирала изправен автомобил, а днес притежава купчина смачкана ламарина и сума, която е някакъв си процент от тотално унищожения автомобил...
Е, разбира се, някой би тръгнал да ремонтира, а и после да кара автомобил с нарушена геометрия, но...
Сега въпроса е застрахователя как ще оцени ударения автомобил и дали сумата ще е достатъчна, за да може тя да си закупи друг автомобил втора ръка или ще пие една студена вода, че до вчера е шофирала изправен автомобил, а днес притежава купчина смачкана ламарина и сума, която е някакъв си процент от тотално унищожения автомобил...
Е, разбира се, някой би тръгнал да ремонтира, а и после да кара автомобил с нарушена геометрия, но...
- novozagorski
- Младши потребител
Ами обезщетението със сигурност няма да е достатъчно за да може сестра ви да си купия подобен автомобил, тъй като обезщетенията по ГО се изчисляват по тази наредба , а по нея ставките са много занижени. При нарушена геометрия, тя кола не й трябва повече
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|