- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
мудността на КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
мудността на КАТ
От 30.03.2008 до 09.06.2008 съвестните ни КАТ-аджии ми съставиха 4 последователни акта. Синия талон така и не съм го виждал от тогава. Днес сме 30.06. а все още нямам нито едно наказателно постановление. Карам единствено с удължаване на акта. Искам съвет какво да правя, до кога да чакам постановленията? Мога ли да подам жалба в полицията, където ми е съставен подледния акт, че още не ми е готово постановлението? Може ли, че са извън този 30-дневен срок да ми анулират постановленията, поради това, че не са направени в срок?
- M_Schumacher
- Младши потребител
Жалба може и да подадете, но с нея резултата ще е като с актовете - ще се загуби някъде по веригата.
За давност - нямам представа каква е давността на актовете от КАТ, но е поне 3, а най-вероятно 5 години. Ако след 5 години все още ви удължават срока на акта, вече може да искате с основание да ви върнат талона. Но едва ли това ще стане в действителност - обикновено забавянето на излизането на постановлението по акта е от 2 до 6 месеца. Така че събирайте парички - скоро ще почнат да идват честитките...
И умно на пътя - трябва си талант за да "спечелиш" 4 акта за половин година
За давност - нямам представа каква е давността на актовете от КАТ, но е поне 3, а най-вероятно 5 години. Ако след 5 години все още ви удължават срока на акта, вече може да искате с основание да ви върнат талона. Но едва ли това ще стане в действителност - обикновено забавянето на излизането на постановлението по акта е от 2 до 6 месеца. Така че събирайте парички - скоро ще почнат да идват честитките...
И умно на пътя - трябва си талант за да "спечелиш" 4 акта за половин година
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: мудността на КАТ
А има ли срок за връчване на НП. Питам защото АУАН е от 31.03.08г. На 30.03.09г. е връчено НП, което е с дата от 26.06.08г. ,като през цялото това време е презаверяван акта. Благодаря предварително.
- ivan33
- Потребител
Абе къде са тези истории с тези презаверки? Това ми прилича на някакво локално явление. Тук в Пловдив (доколкото съм запознат!) няма такива "инструктивни" простотии. Спазват си хората едномесечния срок и това е! Не си падат по дългите опашки пред гишетата. Дори лично съм виждал как шефа им излиза да гледа дали не е голяма тълпата и понеже беше - нареди да се отвори второ гише... Тези многомесечни "презаверки" лично на мен ми изглеждат доста подозрителни...
- plamen_penev
- Активен потребител
Точно за пловдивска област се касае и точно за НП на пловдивския нначалник Новаков иде реч. Не че опашките са в Пловдив . Акта се изпраща по местоживеене на нарушителя и там гишето работи само два часа ;там са опашките и презаверките.
- ivan33
- Потребител
Здравейте,
Понеже и на мен ми е писнало от неспазване на нормативните разпоредби от някои „особи” ще предложа моя начин на мислене по предложения от Вас казус.
В Чл.52 от ЗААН е посочено следното: „Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й...”
И понеже с тази част от текста: „месечен срок от получаването й...” са вързани „гащите” на наказващия/ите/ орган/и/ то за това си има контра член – Чл.44, ал.3 от ЗААН „В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно...”
Следователно неполучаването на НП в срок от месец и две седмици, е основание за жалба по реда на АПК. Само, че - пусната такава жалба ще е все едно да настоявате по – скоро да бъдете наказан... Забавянето от страна на „наказателя” е във Ваша полза единствено ако Ви съставят АУАН за това, че управявате МПС с предишен АУАН , чиито срок е изтекъл. Макар, че ако се жалите за тов ще Ви питат защо не сте се явили в ПП-КАТ да Ви удължат срока. така, че от този омагьосан кръг Ви остава да си чакате кротко издаване на НП и да жалите него в законовия срок ако намирате основание за това.
от мен Чао!
Понеже и на мен ми е писнало от неспазване на нормативните разпоредби от някои „особи” ще предложа моя начин на мислене по предложения от Вас казус.
В Чл.52 от ЗААН е посочено следното: „Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й...”
И понеже с тази част от текста: „месечен срок от получаването й...” са вързани „гащите” на наказващия/ите/ орган/и/ то за това си има контра член – Чл.44, ал.3 от ЗААН „В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно...”
Следователно неполучаването на НП в срок от месец и две седмици, е основание за жалба по реда на АПК. Само, че - пусната такава жалба ще е все едно да настоявате по – скоро да бъдете наказан... Забавянето от страна на „наказателя” е във Ваша полза единствено ако Ви съставят АУАН за това, че управявате МПС с предишен АУАН , чиито срок е изтекъл. Макар, че ако се жалите за тов ще Ви питат защо не сте се явили в ПП-КАТ да Ви удължат срока. така, че от този омагьосан кръг Ви остава да си чакате кротко издаване на НП и да жалите него в законовия срок ако намирате основание за това.
от мен Чао!
- nikodim77
- Активен потребител
Така и не разбрах на какво законово основание катажиите "удължават" срока ... Иначе и аз смятам като nikodim77, че законовия срок е 1 месец и 2 седмици и след този срок (нека да е +3 дни!) трябва да се подаде жалба в съда (срещу полицията и чрез нея, по АПК и в АС). Месечният срок изобщо не е "инструктивен" и това, освен че е ясно от текста на чл. 52 го е показал тук nikodim77. За да се ползва 6 месечния срок, както твърди poli_g трябва да са на лице сериозни обективни причини за отлагането, които да бъдат представени пред съда от полицаите. Ако изобщо се явят на делото...
- plamen_penev
- Активен потребител
Бе най-добре чл 52 да го заличат изобщо от ЗАНН.
И без това не го прилагат,че не им отърва.
И без това не го прилагат,че не им отърва.
- vetre
- Потребител
plamen_penev написа:Така и не разбрах на какво законово основание катажиите "удължават" срока ... Иначе и аз смятам като nikodim77, че законовия срок е 1 месец и 2 седмици и след този срок (нека да е +3 дни!) трябва да се подаде жалба в съда (срещу полицията и чрез нея, по АПК и в АС). Месечният срок изобщо не е "инструктивен" и това, освен че е ясно от текста на чл. 52 го е показал тук nikodim77. За да се ползва 6 месечния срок, както твърди poli_g трябва да са на лице сериозни обективни причини за отлагането, които да бъдат представени пред съда от полицаите. Ако изобщо се явят на делото...
Грешка- представят се от въззиваемата страна, ако ли изобщо се представят. Но и да не се представят- не е процесуално нарушение, което да води до порочност на издаденото НП.
Пенев, нямам идея как да ви убедя/ след като на дългогодишна и богата съдебна практика в това отношение не вярвате/, че не е нарушение , но ако искате поразсъждавайте върху следното- ако не е спазен този месечен срок, следва ли да се прекрати адм.наказателното производство?
Пък онова за АПК и прочие... ще образуват дело, ще платите ДТ и накрая ще ви прекратят производството, каквото и да пуснете пред АС. Нейсе.
п.п. харесах упоритостта ви, но не прекалявайте.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g възкликна:
Пенев, нямам идея как да ви убедя/ след като на дългогодишна и богата съдебна практика в това отношение не вярвате/, че не е нарушение , но ако искате поразсъждавайте върху следното- ако не е спазен този месечен срок, следва ли да се прекрати адм.наказателното производство?
Няма за какво да ме убеждавате, а и не е нужно , приятелко (ако позволите ) - аз ви вярвам! И не съм казал (проверете!), нито съм си го помислял дори, че целта на подобна процедура е да се отърве нарушителя от глобата, която хем му се следва, хем му се пада! Целите на подобно дело в административния са две: 1) Да се научи бюрократа на отговорност и да спазва законите (главна!) и 2) да не се разкарва заловеният в нарушение (не без значение!) да му "презаверявали" АУАН-а, каквото и да означава това. Сбъркал - плаща! Хубав - лош, така казва Законът. Плащаш и ти вземат точки. Законът трябва да се спазва стиктно от администрацията, за да започне да се спазва постепенно и от гражданите. Когато бюрократа не го спазва този закон доброволно, дълг на всеки гражданин е да го принуди да го спазва... по предвидения от закона начин. Колкото и да не им харесва това на разни системни инженери, хулигани и прочее. Така мисля... Така я разбирам аз "правовата държава"!
- plamen_penev
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|