начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Въпрос за носене на Газово - Сигланално Оръжие

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за носене на Газово - Сигланално Оръжие

Мнениеот batdani » 28 Апр 2009, 08:31

Въпроса ми е следния. Искам да знам има ли закон които "урежда" този въпрос. Смисъл каде може и каде не може да се носи газово оръжие. И ако пише забранено е носенето на огнестрелно и хладнокръвно оръжие, това важи ли и за газово сигналното оръжие (ГСО), защото до колкото съм запознат ГСО не се води огнестрелно.

Чл. 134 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.
(1).......
(2) Ученикът няма право да:
1. .....
7. носи хладни и огнестрелни оръжия и да застрашава живота и здравето на другите ученици.

Не пише за ГСО пък не застрашавам живота на никого, и не мисля да го правя, въороса е може ли да ми направят проблем и ако да има ли законова подкрепа или е само на морално ниво.

ЗАКОН ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА,
ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ
Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г.) Огнестрелни оръжия по смисъла на този закон са технически уреди, които чрез използване енергия на взривни вещества могат да изхвърлят твърди предмети, имащи дулен пробег, които получават целенасочено движение и причиняват механично поразяване на целта.

Ако съм разбрал правилно този закон прави ГСО НЕогнестрелно ? Ако е така следва че ГСО не е оръжие (огнестрелно), и от там че ГСО може да се носи на всякаде освен места кадето ИЗРИЧНО Е ЗАБРАНЕНО носенето им?
batdani
Нов потребител

Re: Въпрос за носене на Газово - Сигланално Оръжие

Мнениеот nikodim77 » 28 Апр 2009, 16:22

Здравей, batdani.
Въпросът ти има основание от законова гледна точка, защото и аз не видях никаде като какво оръжие се числи ГСО макар, че самото му наименование „ Газ сигнално оръжие” го ричислява към раздела оръжия. (раздела... ама към, кой ли нормативен текст или нардба :wink: :?: :!: )
Минава ми прз ум (доколкото имам таъв :roll: ), че щом ГСО не е огнестрелно по смисъла на закона то някой училищен охранител или друг правоохранителен орган може да го мине и за „хладно”, звучи нелепо но има и доза логика. И все пак всеки вид ГСО особено ако е заредено с патрони с обозначителен цвят различен от „зелен” (абе и зеления) представлява средство застрашаващо живота и здравето на хората, защото би могло да нанесе тежки последици при употребата му срещу друго лице. Мисля, че знаеш за късото разстояние, при което би могъл да нанесеш сериозни вреди или алергичната реакция, която могат да предизвикат в-вата от изстрела у някого и при не навременна компетентна помощ да се стигне до смърт.
И понеже вероятно си учащ (съдя по формулировката на въпроса ти) то приеми моя съвет да не носиш „пищова” в училище или пък помоли някой от охраната или друг ако си „гъст” с някого да ти го прибира и след часовете си го взимай, за да се чувстваш защитен по пътя от „даскалото” към дома.
Надявам се, че ти бях поне – мъничко полезен... ЧАО :)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот batdani » 28 Апр 2009, 18:15

Значи да разбирам че по закон не може да ми се забрани да го нося. Като съм в училище пълнителя го оставям при охраната за всеки случей но не рискувам да му оставя пистолета. Никога не съм парадирал с него дори предпочитам никой да не знае за него, но ако някои разбере да разчитам ли, че закона не забранява носенето му.

P.S. Запознат съм със всички опасности които крие такъв тип оръжие, и винаги спазвам правилата (да не се носи с патрон в цевта и да е винаги на предпазител)
също знам за обгазявания и тем подобни. Но разчитам на него като защита срещу нападения било то от кучета или хора.
batdani
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Апр 2009, 21:29

Здравей отново
Да, по закон никой не може да ти забрани носенето на ГСО и всъщност щом си съвесен и не парадираш с него не е необходимо да даваш пълнителя на охраната, просто си влизаш в „школото” така със скрития пищов. Още повече, че охраната няма право да ти вземе пълнителя и най вероятно ще влвете в едни полемики...
След гореказаното има едно голямо „НО” запознай се с Правилника за вътрешния ред в училището и ако там само дори се намеква за „ОРЪЖИЕ” не влизай с ГСО-то защото по своята същност то е вид оръжие (споменах го и в предния коментар). А най добре си изтегли и се запознай и със Закона за народната просвета (или Закона за образованието не знам, коя от двете формулировки е валидна и актуална днес).
Чао и умнааааата :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот batdani » 28 Апр 2009, 21:44

nikodim77 написа:Здравей отново
Да, по закон никой не може да ти забрани носенето на ГСО и всъщност щом си съвесен и не парадираш с него не е необходимо да даваш пълнителя на охраната, просто си влизаш в „школото” така със скрития пищов. Още повече, че охраната няма право да ти вземе пълнителя и най вероятно ще влвете в едни полемики...
След гореказаното има едно голямо „НО” запознай се с Правилника за вътрешния ред в училището и ако там само дори се намеква за „ОРЪЖИЕ” не влизай с ГСО-то защото по своята същност то е вид оръжие (споменах го и в предния коментар). А най добре си изтегли и се запознай и със Закона за народната просвета (или Закона за образованието не знам, коя от двете формулировки е валидна и актуална днес).
Чао и умнааааата :wink:

Смятам да приема съвета ти присърце ще си го нося скрито както до сега, но все пак ще се запозная с правилника на училището. Имаше една мисъл щом НЕ е забранено значи е позволено. Прав ли съм или не ?
batdani
Нов потребител

Назад към Административно право