начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Промяна на уредбата на имената?

Дискусии и предложения по проекти за закони

Промяна на уредбата на имената?

Мнениеот Clavdivs. » 25 Апр 2007, 12:17

Дали не следва да се обмисли промяна на уредбата касаеща имената на българските граждани /чл.12-чл.20 от ЗГР/ и да отпадне бащиното или фамилното име. В европейските държави хората има само по две имена и при регистрации там и общуване с администрацията им настава голямо объркване.

Давайте мнения. Все повече български граждани ще се сблъскват с това, а аз много не виждам полза от сегашната ни уредба.
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Апр 2007, 12:33

Не мисля, че е добре. Ние нямаме традиция за второ, трето и т.н. собствено име. А колкото повече имена, толкова по-лесна идентификация. Две са май малко.
Например аз имам колеги Иван Иванов, Димитър Димитров и т.н. в повече от един екземпляр, които ги различават най-вече по бащиното име.
Не че и при наличие на бащино име тоя проблем не може да възникне, но ще е по-рядко.
Иначе как ще се идентифицираме? По адрес, по дата на раждане...? И ЕГН-то вече го смятат за тайна (многУ тъпУ според мен, но факт).

Ако тръгнем да се съобразяваме с удобството на всеки чиновник... Разправяха ми как във Франция пак чиновници не вярвали, че Марков и Маркова са баща и дъщеря, понеже нямали едно и също фамилно име, а само сходни... И това ли да го променим?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 25 Апр 2007, 12:59

е това не е само за удобство на чиновниците. Все пак ти си на зор като се регистрираш или си легализираш някой документ.

Идентификацията не е толкоз страшна. Щом могат държави с по 50-60 милона население да си идентифицират успешно гражданите значи и ние ще можем. Пък като се замисля в България често ти искат и съответно се използват само две имена. /вижте например прокурорските постановления, съдебни актове и т.н./

За наставките -ов/а, -ев/а и т.н. защо пък трябва да са задължителни няма лошо традиция - който иска си я спазва, но защо пък трябва и императивна норма да я поддържа? Верно има изключения ама все пак...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ko4ev » 03 Май 2007, 12:26

Аз си имам 2 имена, и когато съм получил БГ гражданство пак си имам две!
ko4ev
Младши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти