Законопроект за изменение на ЗСПЗЗ
След като прочетох в пресата, че се готви промяна в ЗСПЗЗ и Закона за арендата, от сайта на Народно събрание изтеглих 2-та проекта, които се обсъждат на 3-то четене.
Някои от текстовете в проекта на Васил Калинов много ме обезпокоиха и ви предлагам да ги обсъдим.
Например: "§ 2. Създава се чл. 4а:
“(4) При продажба на земеделски земи, ползвателите сключили договор за аренда или договор за наем за срок повече от 3 години имат право на изкупуване при условията и по реда на чл. 33 от Закона за собствеността ."
Това е нов вид съсобственост, която противоречи според мен на всички основни принципи на вещното право.
В мотивите към законопроекта липсва каквато и да е обосновка за предлаганата промяна. Страхувам се, че може да се гласува без някой да разбере каква съществена промяна върху правата на собственост е това.
Какво евашето мнение по въпроса?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проект за изменение на ЗСПЗЗ
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Според мен идеята е много добра, тъй като всеки който е вложил някакви средства в недвижим имот въз основа на наемно правоотношение или въз основа на аренда, има интерес да придобие правото на собственост върху имота.
Надявам се да се въведе и подобна разпоредба в закона за собствеността, закона за държавна собственост и закона за общинската собственост, която да се отнася и за урегулираните поземлени имоти и сградите, тъй като трябва да има някаква защита на наемателите, срещу продажбата на безценица на държавен или общински имот примерно.
Надявам се да се въведе и подобна разпоредба в закона за собствеността, закона за държавна собственост и закона за общинската собственост, която да се отнася и за урегулираните поземлени имоти и сградите, тъй като трябва да има някаква защита на наемателите, срещу продажбата на безценица на държавен или общински имот примерно.
- pinkopanter
- Потребител
Ами хубаво - лошо, приеха го
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135543264
...
за срок 5 и (?!) повече години
....
а § 34 променя Закона за допитване до народа
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135543264
...
за срок 5 и (?!) повече години
....
а § 34 променя Закона за допитване до народа
- kontrol
- Активен потребител
А още "по- интересен" се явява този:
2. Създават се ново изречение второ и изречение трето: "Писмени декларации и/или свидетелски показания не могат да бъдат основание за доказване на правото на собственост.
§ 30. Висящите производства по чл. 11, ал. 2 се приключват при условията и по реда на този закон.
2. Създават се ново изречение второ и изречение трето: "Писмени декларации и/или свидетелски показания не могат да бъдат основание за доказване на правото на собственост.
§ 30. Висящите производства по чл. 11, ал. 2 се приключват при условията и по реда на този закон.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
Поредният нормативен акт, който променя процесуални норми от влизането си, включително по висящите производства!
Поредното нарушение на основните принципи за висящите производства! Сега хора, които са започнали дела при старите разпоредби (не се знае преди колко години и инстанции) ще загубат тези дела, заедно с разноските и нервите си! Кому е нужно това?
А относно преклузивния срок за предявяване на исковете смятам, че е правилно, за да се приключи най-после след 16 години реституцията и се създаде правна сигурност. Но срокът е прекалено кратък - по другите реституционни закони срокът беше едногодишен и по няколко пъти продължаван.
Поредното нарушение на основните принципи за висящите производства! Сега хора, които са започнали дела при старите разпоредби (не се знае преди колко години и инстанции) ще загубат тези дела, заедно с разноските и нервите си! Кому е нужно това?
А относно преклузивния срок за предявяване на исковете смятам, че е правилно, за да се приключи най-после след 16 години реституцията и се създаде правна сигурност. Но срокът е прекалено кратък - по другите реституционни закони срокът беше едногодишен и по няколко пъти продължаван.
- tedi_2
- Потребител
Ето адреса ми: teodora_josifova@abv.bg
- tedi_2
- Потребител
Здравей Теди,
Вълнува ме въпроса,кога ще излезе Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ!Благодаря ти предварително!
Вълнува ме въпроса,кога ще излезе Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ!Благодаря ти предварително!
- borini
- Младши потребител
Здравей Теди,
- borini
- Младши потребител
Нямам никаква представа. Той се приема от МС и както ви е известно, никой, освен юристите в администрацията, няма достъп до евентуалния проект, нито до информация на кое заседание на МС ще се гледа. Ако има колеги от администрацията, които разполагат с информация, моля да ни я предоставят.
- tedi_2
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|