начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Закон за семейството

Дискусии и предложения по проекти за закони

Закон за семейството

Мнениеот kontrol » 20 Юни 2006, 00:37

Приемането на Закон за българското семейство и финансови стимули за раждането на второ дете у нас са част от мерките, предвидени в политиката на правителството по отношение на децата и младежта. Депутатът от левицата Евгения Живкова представи част от тях по време на Втората световна конференция на жените парламентаристи в София.
http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=23540
Засега съм на фазата "слушам, но не вярвам на очите си".
kontrol
Активен потребител

Re: Закон за семейството

Мнениеот donna » 20 Юни 2006, 00:50

kontrol написа:Приемането на Закон за българското семейство и финансови стимули за раждането на второ дете у нас са част от мерките, предвидени в политиката на правителството по отношение на децата и младежта. Депутатът от левицата Евгения Живкова представи част от тях по време на Втората световна конференция на жените парламентаристи в София.

"финансови стимули за раждането на второ дете у нас са част от мерките, предвидени в политиката на правителството по отношение на децата и младежта"-за кои майки осигурените или неосигурените.......,за кои родители тия ,които имат право на семейни помощи или такива ,които нямат........с какво майчинство това от 160 лв или помощ от 100 лв -1г. за неосигурените майки и то сяамо ако дохода не надвишава 200 лв на член от семейството ..........ами ако са близнаци ,какво мачинтвото е като за едно дете.......ех много може да се напише ............но ще видим.
donna
Старши потребител

Re: Закон за семейството

Мнениеот gery » 20 Юни 2006, 01:25

kontrol написа:Приемането на Закон за българското семейство и финансови стимули за раждането на второ дете у нас са част от мерките, предвидени в политиката на правителството по отношение на децата и младежта. Депутатът от левицата Евгения Живкова представи част от тях по време на Втората световна конференция на жените парламентаристи в София.

Ще го кажа само веднъж - БЪЛГАРИЯ няма политика по насърчаване на раждаемостта, точно обратното! Виж данните на СЗО за 2003 (по-нови няма) над 270 000 двойки страдат от стерилитет. В 60% от случаите става дума за мъжки фактор. Изправени сме не пред демографска криза, а пред истинска катастрофа! Данните както казах са от 2003 г., а и са на базата градовете с центрове по стерилитет и брой пациенти потърсили помощ. Нали се сещаш, че в по-малките градове тази функция е иззета от съмнителния баячки, билкарки и знахари. Проблема е доста сериозен, но УВИ няма желание за справяне с него. О да щяло да има преференциални кредити за млади семейства с едно дете, е тези 270 000 двойки също имат нужда от кредит, но за дете. Моя позната се спря на сумата от 20000 лв. толкова и струваше заветната успешна бременност. От тях касата не пое НИЩО! Та за насърчаване на раждаемост ли говорихме? А криобанките? 3000 лв. за стволови клетки, които спасяват живот. Естествено по клинична пътека няма как и 1 лев да вземеш за тях...
gery
Потребител

Мнениеот juri » 20 Юни 2006, 13:17

Относно стимулите (и особено финансови) за насърчаване на раждаемостта следва да се обърна внимание на следното (поне според мен):
1. За кого би била стимул дадена сума? При положение, че вие имате среден семеен доход от 2000 лева месечно и с тях отглеждате едно дете, то добавка в размер на 150 лева месечно за второ дете едва ли ще ви стимулира особено. Но ако месечният ви доход е 200 лева, то 150 лева за второ дете....
2. Такава политика предполага, че по начало родителите ценят децата си. А ако родителите просто използват децата си като източник на доход? Ситуация, която виждаме ежедневно по софийските улици...
В заключение смятам, че даването на пари за раждане на деца е антисоциално, поне що се отнася до ситуацията в България в момента. Мисля, че това ще доведе до огромна маса от нискообразовани, болни и/или антисоциални индивиди в бъдеще. :shock:
juri
Потребител

Мнениеот donna » 20 Юни 2006, 14:20

juri написа:Относно стимулите (и особено финансови) за насърчаване на раждаемостта следва да се обърна внимание на следното (поне според мен):
1. За кого би била стимул дадена сума? При положение, че вие имате среден семеен доход от 2000 лева месечно и с тях отглеждате едно дете, то добавка в размер на 150 лева месечно за второ дете едва ли ще ви стимулира особено. Но ако месечният ви доход е 200 лева, то 150 лева за второ дете....
2. Такава политика предполага, че по начало родителите ценят децата си. А ако родителите просто използват децата си като източник на доход? Ситуация, която виждаме ежедневно по софийските улици...
В заключение смятам, че даването на пари за раждане на деца е антисоциално, поне що се отнася до ситуацията в България в момента. Мисля, че това ще доведе до огромна маса от нискообразовани, болни и/или антисоциални индивиди в бъдеще. :shock:

До нищо подобно няма да доведе .........за справка примерно погледни френското законодателство в тая насока и после пиши каквото и да е .
donna
Старши потребител

Мнениеот gery » 20 Юни 2006, 17:17

donna написа:До нищо подобно няма да доведе .........за справка примерно погледни френското законодателство в тая насока и после пиши каквото и да е .

Французите съм ги признала, при тях може да излезеш в пенсия ако имаш 3 или повече деца. :) И ти плащат доста добре по този повод!
gery
Потребител

Мнениеот juri » 20 Юни 2006, 18:51

Законодателството на всяка една държава следва да е съобразено с реалностите й. Поради това няма как да коментирам френското законодателство. Не познавам реалностите във Франция. Мога да коментирам България и случващото се тук.
В тази връзка - ако даден нормативен акт дава някаква облага, то има и контролен механизъм, който пречи на лица, наетговарящи на критериите за получаване на тази облага (следователно и неотговарящи на целта на закона), да нямат достъп до нея. Във Франция вероятно има такъв механизъм и той работи. Не знам какъв е и за това не го коментирам.
Но тук! Спомняте ли си помощите, раздавани след наводнението в Ихтиман?! Спомняте ли си как парите се похарчиха за бира, кебапчета и торти (хората ядяха торти, понеже хлябът беше свършил :lol: )?! Спомняте ли си как след няколко седмици имаше ново наводнение и същите хора, получили помощи, искаха пак? Парите за тези помощи ги платиме ние, но то тортите не ядохме :?
Как беше осъществен контролът в този случай?
А как се осъществява контрол върху многобройните просещи майки с безжизнени бебета по софийските улици?
Харесва ли ви да плащате за възпроизвеждането на бедността, а не за образование (например)?
Харесват ли ви ровещите в кофите за боклук и в джобовете ни субекти на наказателното право (че дори и наказателно отговорни лица)? :cry:
Аз като се замисля и все повече започвам да ги харесвам! Служебен защитник... :twisted:
juri
Потребител

Мнениеот donna » 20 Юни 2006, 19:08

juri написа:Законодателството на всяка една държава следва да е съобразено с реалностите й. Поради това няма как да коментирам френското законодателство. Не познавам реалностите във Франция. Мога да коментирам България и случващото се тук.
В тази връзка - ако даден нормативен акт дава някаква облага, то има и контролен механизъм, който пречи на лица, наетговарящи на критериите за получаване на тази облага (следователно и неотговарящи на целта на закона), да нямат достъп до нея. Във Франция вероятно има такъв механизъм и той работи. Не знам какъв е и за това не го коментирам.
Но тук! Спомняте ли си помощите, раздавани след наводнението в Ихтиман?! Спомняте ли си как парите се похарчиха за бира, кебапчета и торти (хората ядяха торти, понеже хлябът беше свършил :lol: )?! Спомняте ли си как след няколко седмици имаше ново наводнение и същите хора, получили помощи, искаха пак? Парите за тези помощи ги платиме ние, но то тортите не ядохме :?
Как беше осъществен контролът в този случай?
А как се осъществява контрол върху многобройните просещи майки с безжизнени бебета по софийските улици?
Харесва ли ви да плащате за възпроизвеждането на бедността, а не за образование (например)?
Харесват ли ви ровещите в кофите за боклук и в джобовете ни субекти на наказателното право (че дори и наказателно отговорни лица)? :cry:
Аз като се замисля и все повече започвам да ги харесвам! Служебен защитник... :twisted:

Не измествай дискусията на друга плоскост ........не ме интересуват помощите за наводнения в Ихтиман друг трябва да ги контролира , за ровещите по кофите деца си има механизъм на действие ,но държавата не и пука ......май му викаха чл.75 от СК , има си е ред по ЗСПД и т.н.
Няма нищо лошо да се стимулира раждаемостта , пък и от семейните помощи зе деца "много хора забогатяха" .......ами засрами се от мизерните 18 лв .
Преференциите за раждаемист бяха много по-големи по онова социалистическо време ,айде сега да не ги изброявам ,а и оная тоталитарна държава ,колкото и да я отхвърляте поне се постара децата да не ровят из кофите за боклук.
Става въпрос за социална политика ,а тя се прави с много пари .
Но поне за децата сегашната демократична държава може да се поотпусне .
donna
Старши потребител

Мнениеот juri » 21 Юни 2006, 13:20

Ех, пък и ти.
Нямам нищо против социалната политика (особено когато обект са децата). Притеснявам се, че трудно ще се изработи механизъм, който да се справи със злоупотребите със средствата, отпускани за горното.
juri
Потребител

Мнениеот donna » 21 Юни 2006, 16:43

juri написа:Ех, пък и ти.
Нямам нищо против социалната политика (особено когато обект са децата). Притеснявам се, че трудно ще се изработи механизъм, който да се справи със злоупотребите със средствата, отпускани за горното.
:lol: :lol: :lol: За това си има хора ,които да мислят как да го направят. Да се надяваме ,че ще го измислят .При едно евентуално влизане в ЕС ,все нещо трябва да измислят ,а и да се обърнат назат и да си припомнят забравеното старо ,то някога сработваше .
donna
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 21 Юни 2006, 18:54

То и сега има ЗСП, ако има воля, той може да служи за осъществяване на държавната политика в тази област.

Аз се възгищисах в друга насока - съотношението между закона, който урежда отношенията, основани на брак, родство и осиновяване; настойничество и попечителство, и новия такъв. Не ми се струва удачно да има семеен кодекс и семеен закон. Отношенията по подпомагането трябва да са уредени или в ЗСП или частично в СК.
kontrol
Активен потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти