начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ЗА или ПРОТИВ излизането на Търговския регистър от съда

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: ПРОТИВ !!!

Мнениеот Лентяйка » 26 Мар 2005, 07:48

Твърдо против! Споделям аргументите на Терзиева! Съдържат нещо много важно за посоката на изменение на НПК и изключително точна оценка на последиците от реформата по темата.
Няма значене формата/т.е. ,че е на латиница/ а това, че имат съдържание.
Законодателните абсурди, приети в интерес на бизнеса ще станат твърде много, а те до сега освен да генерират корупция, облечена във законна форма, друго.... Само за абсурдите става дума.
Темата се прокрадваше отдавна, но сега може би трябва да имитираме реформа ли?
А Вашето мнение освен, че темата е интересна???
Пуснете материала от в-к "Девник".
Лентяйка

Re: ЗА или ПРОТИВ излизането на Търговския регистър от съда

Мнениеот василефа » 26 Мар 2005, 12:42

заЩО ТРЯБВА ДА CE МАХА РЕГИСТЪРА
василефа

Re: ПРОТИВ !

Мнениеот Angelova-2 » 31 Мар 2005, 20:23

Изцяло подкрепям становището на ПРАКТИК.
Angelova-2

Мнениеот Protiv » 31 Мар 2005, 20:43

Против излизането на търговския регистър от съда.
Защо никой нищо не казва за кооперативния регистър в който превес имат земеделските и потребителните коооперации ? Всъщност методиката на регистъра е същата, но БТПП и БСК, които искат да докопат търговския регистър нямат далавера от тях?
Protiv

Мнениеот lilava.bg » 01 Апр 2005, 09:43

Идеята за приватизация на разследването по наказателни дела е просто блестяща! Какво значи"под ръководство на адвокат"?
lilava.bg
Нов потребител

Мнениеот badu » 01 Апр 2005, 11:29

според мен това е поредната глупост на управляващите, с която се стараят всячески да прикрият невъзможността си да осигурят спазването и прилагането на законите. Тя процедурата по вписвания в търговския регистър е съвсем ясна и осъществима (включително е постижимо и вписването в рамките на 2-3 дни). Не е правилно да се обвинява досега съществуващия ред за това, че не е проработил така, както на всички би ни се искало. Защо не назначат повечко съдии, които да се занимават само с вписвания в търговския регистър. Кому е нужно изграждане на цяла една администрация, която съгласете се, пак няма гаранция, че ще проработи. Вместо да поправим сега съществуващата система на вписвания в търговския регистър, ние тепърва ще откриваме топлата вода. Тъжното е, че се пилеят средства и кадри за поредната обречена кауза, а когато се окаже , че и новия модел не е проработил ще измислим друг. важното е избирателите да виждат, че се работи нещо си без значение дали е поредната глупост. Господа управляващи, много по-малко усилия ще ви коства да усъвършенствате сега същестуващия модел, който отдавна е приложен на практика и пукнатините са видими и поправими.
badu

Мнениеот Be you » 01 Апр 2005, 15:13

Булстат регистрацията от НСИ преминава към Агенция по вписванията към Министерство на правосъдието. Информация на Агенция Фокус.
Be you

Мнениеот Be you » 01 Апр 2005, 15:15

Отнася се само за дела, по тъжба на пострдалия и може да се разсъждава.
Be you

Мнениеот Enigma » 07 Апр 2005, 21:24

Чудесно е регистарът да излезе - неговото администрация е нещо съвсем различно от решението за учредяване или заличаване и прочее на ТЗ. Това са различни неща и те са си в юрисдикцията на съдилищата.

Правете разлика.

Нещо по-хубаво за бизнеса от специализирани търговски съдилища.
Enigma

Мнениеот dimizz1 » 07 Апр 2005, 21:53

Аз лично съм против излизането на търговската регистрация извън съда. Знаем, че точно от практична гледна точка регистърът е в съда. При спор съдът веднага може да види състояние, адрес и темподобни данни за търговеца или дружеството. Донякъде приемам, че регистрацията на ЕТ не е особено сложен състав, но регистриране на едно ООД от външно лице без юридически опит и без специални познания по търговско право просто ще обезмисли съществуването на тази фигура в българското право. Какво лошо, ще кажете, и без това в Англия се регисрират т.нар. One Penny Ltd. Разиката е, че там отговорността е разпределено по съвсем друг начин, по начин, непознат тук. И как човек, искащ да не рискува цялото си имущество и да отдели определен "отговорен капитал", да започне бизнес? Та нали като е спаднал контролът и съответно доверието в ООД-то като правна форма никой уважаващ себе си контрахент на ООД-те няма да сключи сделка с него без да изика собственикът да стане поръчител или да издаде ЗЗ? Аз лично бих така съветвал клиент, търгуващ с ООД, регистрирано от тази Агенция по вписванията.
А търговски съдилища трябва да има, процедурите там ще са доста по-бързи, съдиите доста по-опитни. Най-добре е при по-големи дела да има и двама представителя от практиката, които да имат равен глас с този на съдията, а подборът им да е изрично регламентиран.
dimizz1

Мнениеот Enigma » 07 Апр 2005, 22:56

Не е лична забележка - просто има разлика между съдебно решение за учредяване (вписване в регистър) и самото вписване, което е технически акт, както и стопанисването на регистъра.

Защо второто да не се предостави на заинтересованите.
Enigma

Мнениеот dimizz1 » 08 Апр 2005, 00:18

Да, уточнението ти е на място, има първо учредителителен договор, след това процедура по вписване, която включва: вписване на фирмата; предмет на дейност и срок на договора; имена и адреси на съдружници; размер на капитала. Това наистина е техническият акт на вписване. Паралелно тече проверка за законосъобразността на учредяването, най-вече спазване на правилата за внасяне на основния капитал. Съдът е длъжен да впише дружеството само ако са изпълнени материалните изисквания. От едното зависи другото. При всички положения съдът трябва да излезе с решение (или определение), независимо от кого се извършва вписването. Именно това разделение на процедурата при вписването ми изглежда нецелесъобразно и ще доведе напротив, до забавяне на вписването, защото Агенцията ще трябва да изчака решението на съда, да го пполучи по служебен ред и т.н. и т.н. Все едно една работа да се върши от двама.Не знам как е предвидено в законопроекта и дали изобщо са направили тази разлика, но за мен и двата варианта са нецелесъобразни: нито проверка на законосъобразността на учредяването на ООД-то чрез Агенцията, нито разделянето на процедурата на две. При първия ООД-то просто ще бъде погребано, при втория ще има още по-голямо забавяне.
dimizz1

Мнениеот Enigma » 08 Апр 2005, 00:28

То на практика и сега и така, ако не си платиш или не си познат с някой от системата.

Но ми се струва, че стопанисването на регистъра от частни лица ще доведе до по-бързо и качествено обслужване - справки и прочее. А можеш да им търсиш и съдебна отговорност.

А и още едно основание да спре да се "лае" в пространството колко "съда е затрупан с работа" и да вземат да са по-експедитивни.
Enigma

Мнениеот valyot » 08 Апр 2005, 01:17

Считам, че съда трябва да правораздава, а не да се занимава с регистри. Добре ще бъде регистърното производство да бъде изнесено от Държавата която да възложи на частник да води регистър. Регистраторът следва да действа на територията на окръжен съд.
valyot

Мнениеот mmm-2004 » 18 Апр 2005, 12:08

А някой изобщо знае ли, има ли нещо по-конкретно относно ТР.Взето решение за излизането му от съда има ли ?Какво се прави по този въпрос,защото според мен кашата е доста голяма."Интраком" ООД представя проект по програма ФАР, който има за цел да уеднакви работата в съдилищата.В този проект става ясно,че ТР остава в съда.Изобщо ?!?! мисля,че е доста объркващо и неясно все още-остава или не ТР в съда.Мисля,че не е взето решение по този въпрос.
mmm-2004

Мнениеот прочел » 19 Апр 2005, 18:59

В повечето случай се съгласявам с написаното от enigma, но не съм съгласен за частниците. Каква отговорност може да се търси от частния нотариус????????
прочел

Мнениеот Маги » 19 Май 2005, 13:18

Изглежда - от вчерашните вестници, че Агенцията по вписванията е вече факт: щом започва да действа от 10.08.2005г. Моля, кажете ми къде да прочета още факти за нея - официални: държавна ли е, има ли връзка със Съда и прочее подробности. Форумът на тази тема ми беше много интересен.
Благодаря!
Маги

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти