- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
APK - vleze v sila
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
APK - vleze v sila
Kolego spodelete mneniq otnosno noviq APK koito v4era vleze v sila
- nikki
- Младши потребител
Новия АПК доста го разискваха колегите вече. Не кой знае колко добър, но в сравнение с други нови закони като НПК например, който е пълен провал, може да се каже, че е сравнително добър. Лично аз го одобрявам по няколко причини:
На първо място кодифицира административноправната материя, като обединява ЗАП, Закона за административното обслужване на физически и юридически лица, ЗПСЖМ и ЗВАС.
На второ място се въвеждат изрично и някои нови принципи на бълг. адм. правораздаване. Допада ми това, че освен изброени, са и нормативно пояснени.
На трето място, което най-много ми допадна е това, че в правната уредба на административното правораздаване е предвидената възможността на страните да сключат споразумение в производството пред административния орган или административният оран и страните да сключат споразумение. Това от една страна ще допринесе уреждането на споровете да става по един съвременен начин, а от друга ще намали броя на споровете, които стигат до съд. АПК предвижда възможността да се сключи споразумение между страните и в производството през съда, при всяко положение на делото.
Само незнам на какво мнение да съм относно създаването на специализирани административни съдилища. Тези съдилища ще решават административните дела като първа съдебна инстанция, а втората ще бъде Върховният административен съд. Нещо логиката ми убягва-защо пък АХ делата да се гледат в отделни съдилища?!
Досегашната система работеше чудесно-сега само ще се хвърлят излишни средства за създаване на нещо, което всъщнаст не е толкова необходимо.
Но ще поживеем и ще видим до къде ще стигне цялата работа. Ще ми е интересно да прочета мнението на колеги относно създаването на специализирани адм. съдилища
УСПЕХ!
На първо място кодифицира административноправната материя, като обединява ЗАП, Закона за административното обслужване на физически и юридически лица, ЗПСЖМ и ЗВАС.
На второ място се въвеждат изрично и някои нови принципи на бълг. адм. правораздаване. Допада ми това, че освен изброени, са и нормативно пояснени.
На трето място, което най-много ми допадна е това, че в правната уредба на административното правораздаване е предвидената възможността на страните да сключат споразумение в производството пред административния орган или административният оран и страните да сключат споразумение. Това от една страна ще допринесе уреждането на споровете да става по един съвременен начин, а от друга ще намали броя на споровете, които стигат до съд. АПК предвижда възможността да се сключи споразумение между страните и в производството през съда, при всяко положение на делото.
Само незнам на какво мнение да съм относно създаването на специализирани административни съдилища. Тези съдилища ще решават административните дела като първа съдебна инстанция, а втората ще бъде Върховният административен съд. Нещо логиката ми убягва-защо пък АХ делата да се гледат в отделни съдилища?!
Досегашната система работеше чудесно-сега само ще се хвърлят излишни средства за създаване на нещо, което всъщнаст не е толкова необходимо.
Но ще поживеем и ще видим до къде ще стигне цялата работа. Ще ми е интересно да прочета мнението на колеги относно създаването на специализирани адм. съдилища
УСПЕХ!
- d_mavrodieva
- Потребител
Според мен създаването на административни съдилища е сполучлив ход дори само поради тази причина, че делата се насрочват за след седем месеца /примерно/. И като се отложи делото поради някаква причина - нови седем месеца. В момента имам дело от 2004г., на което следващото заседание е през м.януари 2007г. Говорим само за втората инстанция - ОС.
- vega
- Потребител
АХ делата, с които съм се сблъсквала в работата минават доста бързо по мое впечатление и най-често насрочването е през 2-3 седмици. Пък и зависи от района, натовареността на съда и благоразположението му разбира се
- d_mavrodieva
- Потребител
d_mavrodieva написа:АХ делата, с които съм се сблъсквала в работата минават доста бързо по мое впечатление и най-често насрочването е през 2-3 седмици. Пък и зависи от района, натовареността на съда и благоразположението му разбира се
Да не би да има някаква грешка и да става въпрос за НАХД Моите наблюдения са за административни дела, при които ОС е втора инстанция, като първата е съответното държавно учреждение - община, НАП и т.н. Делата обикновено са сложни, задължително с експертизи и насрпочване през 2-3 седмици ми се вижда нереално. Във Варненския ОС има два състава, които гледат административни дела. Обективно няма как да минават в нормални срокове. Под нормални имам предвид сроковете в закона, т.нар. от съда "инструктивни срокове".
Мисля, обаче, че обособяването на административните съдилища като отделни такива има и други предимства. Това ще даде възможност за по-тясна специалезация на съдиите и респективно по-малко неправилни решения. Сега един и същи състав гледа и данъчни дела и дела с общината и т.н. Това е моето мнение, но пък може и да не съм права. Мисля, че практиката е покаже най-добре.
- vega
- Потребител
vega написа:Мисля, обаче, че обособяването на административните съдилища като отделни такива има и други предимства. Това ще даде възможност за по-тясна специалезация на съдиите и респективно по-малко неправилни решения. Сега един и същи състав гледа и данъчни дела и дела с общината и т.н.
Напълно права сте от тази гледна точка...Пък наистина практиката ще покаже.
vega написа:Да не би да има някаква грешка и да става въпрос за НАХД Question Моите наблюдения са за административни дела, при които ОС е втора инстанция, като първата е съответното държавно учреждение - община, НАП и т.н.
Няма грешка. Моите наблюдения са за същия вид АХ дела. Не говоря за адм.-нак. производство, а за чистия адм. процес, в който се спори за законосъобразността на адм. акт...Тогава би следвало да похвалим Пловдиските АХ състави-мисля, че са 4 на брой.
- d_mavrodieva
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|