начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ООД--прекратяване ? съвет

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ООД--прекратяване ? съвет

Мнениеот VIV2 » 26 Фев 2004, 12:07

Здравейте колеги !

Дайте ми едно мнение: ООД е регистрирано през 1991 г. в друж. дог. е записано, че се прекратява с решение на ОС с > 1/2 от гласовете. През 2000г , влиза в сила изменение на чл.154 от ТЗ - и вече е записано , че се прекратява :
2. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) по решение на съдружниците, взето с мнозинство 3/4 от капитала, ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство;

Въпроса ми е: това императивна или диспозитивна норма е? трябва ли , сега да има 3/4 мнозинство за решение за прекратяване или , важи друж дог от 1991 г и е достатъчно само 1/2 за това решение ?

Мерси в аванс !

VIV
VIV2

Re: ООД--прекратяване ? съвет

Мнениеот bgjurist » 26 Фев 2004, 12:24

Ами, в случая е имепративна норма - с договора можете да определите ПО-ГОЛЯМО мнозинство. ТЗ визира минималното мнозинство, т.е., то е имепративно-определено. По втория въпрос, щом в ТЗ не е предвидено изрично при промяната, ще се прилага новото, което по принцип (т.е., по Конституция) влиза в сила 3 дни след обнародването в ДВ.
bgjurist
Потребител

Мнениеот VIV2 » 26 Фев 2004, 12:29

Благодаря ти, незнаен приателю , за бързия отговор !
имаш едно черпене от мен, ако минеш към Варна :)
VIV2

Мнениеот AGENT » 26 Фев 2004, 13:15

Готово !!!!!!!!1
AGENT

Назад към Търговско право