Трябва да се увеличи капитала на ООД чрез трансформиране на задължение в основен капитал. Пример.
Капитал 1 000 000 лева.
Двама съдружника - 70% и 30%.
Задължение на фирмата към съдружника с 70% в размер на 500 000 лева.
Може ли това задължение да се трансформира в основен капитал, който да стане 1 500 000 лева.
Намерих мнение от ДЕС Ж. Бонев ...Ето го.
При наличие на задължение на предприятието към трети лица е допустимо, при взаимно съгласие, то да се трансформира в записан (основен) капитал. По същество това е едновременно издължаване на предприятието и приемане на своя кредитор като нов съдружник/акционер или увеличаване на неговия дял, ако кредитор е бил съдружник/акционер. Практически средства не изтичат и не се вливат - този поток е скрит под формата на една компенсационна сделка.
Тази възможност счетоводно ще се отрази чрез намаляване на задължението и увеличаване на основния капитал
...................
На този въпрос е посветен МСФО 2, аналог в Националните счетоводни стандарти няма.
В ТЗ тази възможност не е третирана. В резултат на това има случаи на отказ за регистриране увеличението на капитала на основата на трансформиране на задължения в капитал и изискване това да стане по реда на непарична вноска. Това различие между ТЗ и счетоводните нормативни документи би следвало да бъде отстранено.
.................
Ако има няакакво съдебно решение по такъв казус ще бъде чудесно.
Ако има някой специализиран адвокат по тази материя...нека се обади.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 00:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Увелич. капитал ООД чрез нам. задължение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Увелич. капитал ООД чрез нам. задължение
УВЕЛИЧАВАНЕ НА КАПИТАЛА
Чл. 148. (1) Увеличаването на капитала се извършва чрез:
1. увеличаване на дяловете;
2. записване на нови дялове;
3. приемане на нови съдружници.
(2) Съдружниците могат да увеличават дяловете си съразмерно притежаваните, ако в дружествения договор или в решението на общото събрание не е предвидено друго.
..................
Приемаме, че в дружествения договор не е предвидено друго.
=================================
Може ли да се използва този вариант.
Иска се увеличение на капитала с 715 000 лева /закръглено/. Съобразно ал. 2 по-горе посочена ще се получи следното:
1. Съдружника с 70% ще трябва да внесе 500 000 лева /колкото е и вземането му от дружеството/
2. Съдружника с 30% ще трябва да внесе 215 000 лева /закръглено/.
Съдружника с 30% може да откаже да участва в увеличението /негово право е/...но може ли да блокира по-принцип увеличението на капитала.
При такава форма на увеличение на капитала никой не е ощетен...напротив, кредиторите стават по защитени даже. Затова ми се струва абсурдно, агенцията да откаже вписване на увеличението на капитала.
Чл. 148. (1) Увеличаването на капитала се извършва чрез:
1. увеличаване на дяловете;
2. записване на нови дялове;
3. приемане на нови съдружници.
(2) Съдружниците могат да увеличават дяловете си съразмерно притежаваните, ако в дружествения договор или в решението на общото събрание не е предвидено друго.
..................
Приемаме, че в дружествения договор не е предвидено друго.
=================================
Може ли да се използва този вариант.
Иска се увеличение на капитала с 715 000 лева /закръглено/. Съобразно ал. 2 по-горе посочена ще се получи следното:
1. Съдружника с 70% ще трябва да внесе 500 000 лева /колкото е и вземането му от дружеството/
2. Съдружника с 30% ще трябва да внесе 215 000 лева /закръглено/.
Съдружника с 30% може да откаже да участва в увеличението /негово право е/...но може ли да блокира по-принцип увеличението на капитала.
При такава форма на увеличение на капитала никой не е ощетен...напротив, кредиторите стават по защитени даже. Затова ми се струва абсурдно, агенцията да откаже вписване на увеличението на капитала.
- toti99
- Потребител
Всъщност става дума за ефективно увеличаване на капитала с неимуществена вноска - правото на вземане на едно лице от дружеството, на което право кореспондира съответното задължение на дружеството и за счетоводното отразяване на тази опреция от дружеството - това, което наричате "трансформиране на задължението в основен капитал", е счетоводното отразяване на апорта на вземането от счетоводството на дружеството.
-
lexy21 - Активен потребител
Благодаря за отговора. От счетоводна гледна точка няма проблем.
Да добавя и това, че активите са доста над 2 000 000 лева...и са реални.
- toti99
- Потребител
toti99 написа:Благодаря за отговора. От счетоводна гледна точка няма проблем.
Но активите не Ви интересуват в контекста на първия Ви пост. Може да увеличавате и за сметка на тях - т.е. номинално, но това ще е друг вид увеличение на капитала.
П.П. С предния си пост исках да Ви кажа, че няма никакво противоречие м/у ТЗ и стандарта, доколкото въобще можем да говорим за противоречия м/у счетоводни стандарти и уредба на правните сделки - счетоводните стандарти дават само насоката за отразяване в счетоводството на дружеството на вече осъществени операции, които в своята същност са правни сделки.
П.П.П. Ако искате увеличението да е "за сметка на пасива" - чрез апорт на вземането, което кореспондира на задължението, а това си е непарична вноска и естествено ще има откази, когато не са спазани разпоредбите на чл. 72, 73 от ТЗ.
-
Тоти, става. Няма никакъв проблем. Процедурата е същата като "апорта" - трима оценители, от списъка на Агенцията по вписванията, а след това се вписва. Не е нещо невиждано
Ако искаш точно да видиш къде как са правили такова нещо и имаш под ръка Апис или Сиела, или ти се рови в Търговския регистър - потърси ПФК Литекс АД, преди две или три години правиха такова нещо
Ако искаш точно да видиш къде как са правили такова нещо и имаш под ръка Апис или Сиела, или ти се рови в Търговския регистър - потърси ПФК Литекс АД, преди две или три години правиха такова нещо
- prnedev
- Активен потребител
Недев, хубаво си го насочил човекът към конкретно дружество, защото мен явно не ме разбра Мисля, че сега всичко ще му се подреди.
-
Езерски, благодаря за конкретната насока.
lexy21 » материята ми е мнооого позната...питай Езерски-Недев...по, скоро исках някой да копне някое съдебно решение по този вариант за увеличение на капитала, макар и да бъде на АД примерно. Ще са ми много любопитни мотивите при отказ за увеличение на капитала.
За противоречие между ТЗ и СС говори ст.н.с. д-р ДЕС Живко Бонев. Това не е случайно мнение...нали???
Благодаря отново за участието в темата.
lexy21 » материята ми е мнооого позната...питай Езерски-Недев...по, скоро исках някой да копне някое съдебно решение по този вариант за увеличение на капитала, макар и да бъде на АД примерно. Ще са ми много любопитни мотивите при отказ за увеличение на капитала.
За противоречие между ТЗ и СС говори ст.н.с. д-р ДЕС Живко Бонев. Това не е случайно мнение...нали???
- toti99
- Потребител
toti99 написа:Езерски, благодаря за конкретната насока.
Аз пак се убеждавам, че не се разбираме с вас и не ми е нужно да питам когото и да било за това при все уважението ми към Недев. Щом Ви е мноооооооооого позната тази материя - мотивите за отказ са, че не са спазени правилата на чл. 72, 73 от ТЗ. В гугъл ще ви излязят решения колкото искате.
toti99 написа:В резултат на това има случаи на отказ за регистриране увеличението на капитала на основата на трансформиране на задължения в капитал и изискване това да стане по реда на непарична вноска...
Ами такава е! Помъчих се да обясня защо, но на Вас Ви е много позната материята, та така.
-
В ТЗ тази възможност не е третирана. В резултат на това има случаи на отказ за регистриране увеличението на капитала на основата на трансформиране на задължения в капитал и изискване това да стане по реда на непарична вноска. Това различие между ТЗ и счетоводните нормативни документи би следвало да бъде отстранено.
Само за сведение....горното е част от мнението на ДЕС Живко Бонев...по темата. Той пише, че има случаи на отказ от регистриране на увеличение.....
Затова, ще ми е много любопитно да видя с какви мотиви ще е отказа...затова искам някой да постне решение с отказ...но обжалвано, и стигнало до ВС.
Само за сведение....горното е част от мнението на ДЕС Живко Бонев...по темата. Той пише, че има случаи на отказ от регистриране на увеличение.....
Затова, ще ми е много любопитно да видя с какви мотиви ще е отказа...затова искам някой да постне решение с отказ...но обжалвано, и стигнало до ВС.
- toti99
- Потребител
Ето къде е публикувано мнението на Бонев.
В бр. 5 от 2010 г. на сп. “Счетоводство+” ст.н.с. д-р Живко Бонев, дипломиран експерт-счетоводител, коментира трансформирането на задължение в записан (основен) капитал.
В бр. 5 от 2010 г. на сп. “Счетоводство+” ст.н.с. д-р Живко Бонев, дипломиран експерт-счетоводител, коментира трансформирането на задължение в записан (основен) капитал.
- toti99
- Потребител
Това, според мен, са шмекерски номера - този начин води до увеличаване на пасива, без да е налице реципрочно увеличаване на активите на дружеството. Дава отражение върху финасовите отчети, засяга правата на другите съдружници в посока намаляване на дружествените им дялове, респективно гласовете в ОС, от там намаляване влиянието при вземане на решения, както и при разпределение на печалбата и плащането на дивиденти. Очевидно в случая целта, която се преследва е в тази насока. Такова увеличение противоречи на чл.148, ал.2 от ТЗ.
- neutralen
- Активен потребител
toti99 написа:Само за сведение....горното е част от мнението на ДЕС Живко Бонев...по темата. Той пише, че има случаи на отказ от регистриране на увеличение.....
Ами като пише, че има случаи на отказ - да напише кои точно, защото спазена ли е процедурата по апорт на вземането, ще си има и вписване. Както и ще има много откази заради много и различни причини. Ей за това счетоводители не трябва да се занимават с несвойствени действия. Как пък аз нямам и един отказ - ей на това да ми отговори Живко Бонев
-
lexy21 написа:toti99 написа:Само за сведение....горното е част от мнението на ДЕС Живко Бонев...по темата. Той пише, че има случаи на отказ от регистриране на увеличение.....
Ами като пише, че има случаи на отказ - да напише кои точно, защото спазена ли е процедурата по апорт на вземането, ще си има и вписване. Както и ще има много откази заради много и различни причини. Ей за това счетоводители не трябва да се занимават с несвойствени действия. Как пък аз нямам и един отказ - ей на това да ми отговори Живко Бонев
Лекси, не се ядосвай бе човече...Бонев казва, че има и откази...нищо друго. Дали той лично има откази, ние не знаем, и не можем да направим извод от мнението му.
Моето лично мнение, е че не би трябвало да има откази...но явно има щом Бонев го казва. Затова и казвам дайте някое решение за отказ стигнало до ВС...и останал отказ. Искам да видим мотивите. Щом нямаш откази...може да се наложи да ти се обадя...ИИИИ, знам, че "сиренето е с пари"....безплатно е само в капана....
- toti99
- Потребител
Не се ядосвам
Тези дела приключват на Апелативен съд. Ето ти малко потвърдени от 3 от петте апелативни района в БГ:
Пловдив:
http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/RG01 ... 40111.html
http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/RG00 ... 90411.html
Варна:
http://www.appealcourt-varna.org/cp/upload/T574-09.htm
Ако се разровиш ще намериш аналогични произнасяния и в другите два.
toti99 написа: Моето лично мнение, е че не би трябвало да има откази...но явно има щом Бонев го казва. Затова и казвам дайте някое решение за отказ стигнало до ВС...и останал отказ.
Тези дела приключват на Апелативен съд. Ето ти малко потвърдени от 3 от петте апелативни района в БГ:
Пловдив:
http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/RG01 ... 40111.html
http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/RG00 ... 90411.html
Варна:
http://www.appealcourt-varna.org/cp/upload/T574-09.htm
Ако се разровиш ще намериш аналогични произнасяния и в другите два.
-
Лекси, изключително много ти благодаря за линковете. Трябва да ти кажа и, че и четирите отказа за вписване са напълно основателни. Особено път този софийския...ужас вземането е отразено само в пасива на баланса...
Ясно, е че баланса не може да се изкриви...но любопитно е, какво са посочили в актива срещу тая голяма сума ...1 600 000 лева. Не може да няма нищо...щото то тогава вече не е баланс.
Ето, затова аз отдавна се мъча да убедя квалифицираните счетоводители да направим една Асоциация на Съставителите на Финансови Отчети/АСФО/, но засега няма много желаещи за подобна асоциация. Ако имаше такава, човека съставил горецитирания баланс веднагически изхвърча от асоциацията.
Ясно, е че баланса не може да се изкриви...но любопитно е, какво са посочили в актива срещу тая голяма сума ...1 600 000 лева. Не може да няма нищо...щото то тогава вече не е баланс.
Ето, затова аз отдавна се мъча да убедя квалифицираните счетоводители да направим една Асоциация на Съставителите на Финансови Отчети/АСФО/, но засега няма много желаещи за подобна асоциация. Ако имаше такава, човека съставил горецитирания баланс веднагически изхвърча от асоциацията.
- toti99
- Потребител
toti99 написа:Лекси, изключително много ти благодаря за линковете. Трябва да ти кажа и, че и четирите отказа за вписване са напълно основателни.
За тотално и абсолютно нищо Убеди ли се, че няма никакво противоречие. "Приятелството" между счетоводителя и юриста е простата формула - умението и на двамата да се вслушват един в друг, защото просто нещата са правно и логически свързани - скъсаш ли връзката или пък един от двамата да се изживява като "пълен капацитет" и да има очи само "за собствената си паница", винаги ще има такива резултати. Ей това някои хора упорито отказват да го разберат.
-
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|