начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Фалит на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фалит на ЕТ

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 14:22

Здравейте!
Имам ЕТ чрез което преди 5 години (2008) изтеглих кредит от банка (10,000 лв.).
Чрез фирмата осъществявах търговия в магазин под наем. Когато настъпи кризата, търговията ми замря и бях принуден да затворя магазина и да "сдам фронта".
Съответно престанах да погасявам и кретидът си. Рухнах!
Отне ми години да се въстановя психичестки и емоционално. Работех на черно за да не ми удържат от възнагражденията. Знаех, че имам дълг и знаех, че трябва да го платя в един момент. Този момент дойде.
Сега вече имам амбиция, воля и желание да стъпя на крака, да върна кредитът си и да заживея отново по нормален начин. Искам да си възбудя фирмата с интернет търговия тъй като не се изискват особени инвестиции. Проблемът е, че имам запор ( вече съм осъден за което съвсем скоро разбрах ) на банковите сметки.
т.е. какво се получава в крайна сметка:
* не мога да започна нормална работа защото само от лихвите парите ще свършват
* не мога да възбудя фирмата си защото всеки лев постъпил в сметката се удържа по кредита

Какво се прави в такъв случай?

Имам няколко идеи. Моля да ме посъветвате и вие:
* обявяване на фалит
* ООД с % участие на мое име което да се удържа
* изцяло фирмата да е на друг човек докато събера сумата и не я внеса накуп
savagrup
Младши потребител

Re: Фалит на ЕТ

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 15:15

Здравейте, имате запор само на банковите сметки?!? Варианти 1 и 2 не са целесъобразни. По различни причини . И в двата варианта дължите, като във втория е възможно да бъде наложен запор в/у дружествения ви дял, което ще ви върне в началото.
Вариант 3 - възможен, но изцяло на ваш риск.
В страни от сериозния въпрос - откажете се да "възбуждате фирмата си". По-добре звучи "да подновя дейността си". :) Желая успех в последното.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 15:42

Благодаря за отговора!
Прочетох глава 4 от търговския закон - Несъстоятелност. Там пише, че мога да подам молба в Софийски градски съд и фирмата да се обяви за несъстоятелна и да се заличи :? а заедно с нея и всичките задължения до момента.
Има ли нещо подобно?
Звънях на един адвокат който ми каза, че това е невъзможно - ЕТ не се ликвидира. Но пък мога да си направя ЕООД с което да започна начисто. Така ми каза адвоката по телефона.
Звънях в съда. Момичето ми каза, че няма проблем да си подам нужните документи за несъстоятелностр дори и за ЕТ.
А всъщност аз имам и участие в ООД и имам запор върху него. :roll:
А сега кажете кой прав кой кръв и изобщо къде е правото в тази ситуация?
savagrup
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 15:50

Вижте, със "звънене на адвокат" няма да стане работата...Посетете колега(та) с книжа.
Вижте чл. 611 ТЗ , за ваша инфомрация, относно ЕТ - търговецът трябва да е заличен от търговския регистър.
Във всеки случай, не си мислете, че задълженията ви просто ще бъдат "отписани", и вие от длъжник ще се преврънете в чисто нов предприемач-без стари задължения.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот savagrup » 25 Юли 2013, 22:47

А давността?
Нали всичко си има давност?
savagrup
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2013, 22:54

Давност има, но тя се прекъсва и спира.

Има значение от кой момент се начисляват сумите и от тогава се брои.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот windlove » 26 Юли 2013, 11:45

savagrup написа:А давността?
Нали всичко си има давност?

След като има изпълнително дело общо взето забравете за давността. Достатъчно е да си искат по едно действие на 2 години, за да не им настъпи перемцията за прекратяване на ИД и са си ок. А дори и при този вариант могат просто да си образуват делото наново, тъй като давността на самото вземане по листа няма да е изтекла.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Търговско право