начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с Община и ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с Община и ЕООД

Мнениеот radiance » 14 Юли 2013, 12:52

Добър ден, искам да се консултирам за следният проблем(казус), който започва да става все по-сложен и заплетен.
До 01.07.2013 . Бях управител на Общинска фирма „Име няма да споменавам“ ЕООД – назначен с договор за възлагане на управление. Бях назначен през 2010 г. След решение на Общинския съвет и заповед на Кмета на Общината. С течение на времето решиха да ликвидират фирмата и от там започват и проблемите. Самата фирма предлагаше доста услуги, които в крайна сметка след недостиг на финанси голяма част от тях бяха прекратени, а друга след заповед от новия Кмет след проведените избори за кмет бяха прекратени. В крайна сметка решиха през април да се премине към ликвидация на Общинската сесия се обсъди, като държа да подчертая, че тогава не се гласува, а се взе решение за следващата сесия да се внесе. Още тогава обясних, че нямам финанси за да платя осигуровките си. (само аз работя във фирмата) на следващата сесия през май без да бъда уведомен и извикан беше решено да се премине към ликвидация и за ликвидатор без да ме питат са гласували да бъда аз.
Не знаейки за решение и мъчейки се да вляза при Кмета на Общината около 1 седмица и най-накрая след като влязох на разговор ми бе обяснено, че съм бил назначен за ликвидатор понеже и договора ми изтичал и те взели това решение без да го обсъдят с мен, Кмета ми обяснява, че не знае колко точно е ливкидацията, но ще е повече от 3-4 месеца на 2 и половина минимални заплати, но понеже сложила човек , който отговаря да се занимавам с него не с Кмета на Общината. Следователно отивам да говора с отговорника по този въпрос и се оказва, че ликвидацията е за 12 месеца, заплатата е 310 лв., следователно аз отказах да ставам ликвидатор и ми се отговори пусни си заявление, че не искаш да си ликвидатор ще назначим някой друг. Какво обаче се получава пускам си заявлението минават около 10 дни и ме карат да подпиша договор за ликвидатор защото е било гласувано и кой съм аз да оспорвам решени на Общимски съвет и Кмет на Общината, аз следователно отново отказах след което бях предупреден, че понеже и договора ми е изтекъл и работа още, а не подпиша мога да бъда глобен 3 мои месечни заплати назад (да върна) при положение, че аз имам да получавам доста заплати отговорих, че няма да подпиша и изведнъж се извади допълнително споразумение, че ми се продължава договора до назначаване на ликвидатор.
На 28.06.2013 със заповед ме уведомяват, че ме освобождават от поста управител по-точно ще цитирам – „Да извърши приемане предаване на наличната документация и активите на Общинското дружество от Мен – бивш ураавител като цитират за основание предното решение, че съм назначен като ликвидатор. Използват тази заповед, а в решението от същият ден пише, че ме освобождават не като управител, а като ликвидатор на фирмата, която даже са записали „Не споменавам име“ЕООД (в ликвидация) при положение, че аз ако съм подписал договора за ливкидатор е трябвало да го сторя като ида в нужната институция и да променя фирмата и да преминем към ликвидация. Следователно ми се дават тези неща, приемат всичко и казват, че това са ми необходимите неща и документи за да ида в борсата.
(Също така съм подал заявление за заплатите, които от фирмата няма как да си взема заради това, че няма средства) – На това ми се отговаря не в писмен вид, не Кмета на Общината или някой който има това право или адвокатите, че понеже в договора ми пише „Доверителят (Общината) не гарантира размера на възнаграждението на Управителя (Аз) и не го компенсира при липсва на средства.) Също ми се обяснява, че независимо от това, че дружеството е общинско , аз не съм общински работник и съм можел да взимам каквито решения искам, но това не е така понеже принципал е Общината и тя е със 100% дял на Управление и аз не мога да правя нищо без да е гласувано от Общинския съвет, нито да прекрачвам заповеди както ме ограничиха с такива.) Също така имам след прекратяване на договора, което не е по моя вина право на обезщетение в размер на една месечна заплата и ако не съм ползвал отпуски и прочие. Отговаря ми се и днес, че това също няма да се плати защото фирмата трябва да ми плати, а тя влиза в ликвидация и Общината няма да ми плати абсолютно нищо. Ако фирмата няма пари да плати от ливкидацията, която ще трае 12 месеца, ще я обявят в несъстоятелност и нищо няма да изплатят. Интересното е , че моя счетоводител и бивши хора от Общината твърдят, че не стоят така нещата, а Общината трябва да покрие загубите на фирмата понеже е принципал и е тяхна собственост. Също така преди години малко след като бях назначен, Общината покри бивш дълг от предните Управители на над 5000 лв.
Другото , което от там следва, че не мога да се регистрирам на борсата като безработен защото фигурирам в ТР още като управител, днес ми е последният срок и след това започвам да губя от обезщетението на борсата. Заповед за освобождаване ми бе отказа да бъде дадена и едва ли не бях обвинен защото не съм подписал договор за ликвидатор. А те още не са назначили ликвидатора, който на 28.06.2013 е гласувано на Общинския съвет да бъде назначен и то на над 750 лв. заплата, а мен искаха да накарат на 310 лв.
3 месеца забавиха за мен лично нарочно, а сега трябва и да чакам още и да губя пари ако ми дадат и обезщетение от бюрото по труда понеже не съм плащал осигуровки 3 месеца като съм го казал и на Общинския съвет и на Кмета на Общината и на другите хора, които отговаряха в самата Община. В крайна сметка никакви пари казаха, че няма да ми изплатят, най-вероятно и осигуровките няма да поемат, а аз съм инвалид с болни бъбреци и ако стане нещо до колкото знам като не съм плащал осигуровки няма да ме приемат в болница. Не мога да се регистрирам на бюрото, счетоводителя каза, че без заповед все още се водя управител и за този месец и ще трябва да плащам пак осигуровки и не може да направи нищо по въпроса.
Следователно да чакам ликвидатора да ме махне от ТР и чак тогава ще имам право да се запиша в борсата.
Та молбата ми е следната имам ли някакъв шанс за обезщетението, аз неизплатените заплати, за това, че ме освобождават като ликвидатор какъвто не съм бил и водят активна фирма в ликвидация да ги осъдя?
radiance
Нов потребител

Назад към Търговско право