начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Напускане на губещо ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане на губещо ООД

Мнениеот ojohansen2002 » 03 Юли 2013, 18:35

Здравейте,
съдружник съм с малък процент в ООД. В момента дружеството е на загуба, тъй като управителя и мажоритарен собственик, по една или друга причина, не желае да реализира активите му. Искам да напусна дружеството съгласно чл. 125(2) от ТЗ.
Въпросът ми е следния:
Ако дружеството е на загуба, как трябва да се тълкува чл. 125(3), а именно:
Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.
Възможно ли е дружеството да има допълнителни претенции спрямо мен, извън делът ми от уставния капитал на ООД-то?

Благодаря предварително.
ojohansen2002
Нов потребител

Re: Напускане на губещо ООД

Мнениеот eurolinker » 05 Юли 2013, 11:04

За да има доп. претенции спрямо вас, първо трябва да е взето решение на ОС за доп. вноски (за покриване на загубата) - вижте чл. 134 ал 1 ТЗ. Вижте после ал. 2.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Re: Напускане на губещо ООД

Мнениеот neutralen » 05 Юли 2013, 19:27

:roll: Разпоредбата на чл.125, ал.3 от ТЗ има предвид счетоводната стойност на притежавания от вас дружествен дял(чл. 127 от ТЗ). Когато дружествения дял е с положителна стойност, дружеството следва да ви изплати съответната сума. Когато дружествения дял е с отрицателна стойност, не получавате нищо, нито пък дължите някакво плащане - в тези случаи се прилага чл.113 от ТЗ - съдружниците отговорят за задължения на дружеството с дяловата си вноска в капитала - губите направената в капитала дялова вноска. Ако реално не сте я внесли, следва да я внесете. Това е.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право