начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за доставка на автомобил

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за доставка на автомобил

Мнениеот vladovd » 16 Сеп 2013, 10:28

Здравейте !

На 27.06.2013 сключих договор за доставка на лек автомобил, като доставчика се задължава да го достави в срок от 60 работни дни от плащането на авансова вноска (която беше платена в същия ден). Аз съм моряк и спецификата на моята работа не ми позволява да чакам прекалено дълго доставката на автомобила при евентуално забавяне от страна на доставчика или производителя. Официално отпуската ми завършва приблизително на същата дата, когато свършва и срока за изпълнение на договора и след това изпадам в период на готовност за плаване, който не може да бъде отказан само от моя страна, защото ще подлежа на уволнение. От доставчика ме увериха, че автомобила ще бъде доставен по-рано от крайния срок (нормално е да кажат точно това, нали :) ), но скоро срока изтича и автомобила все още не е доставен (което пак е нормално, особено за България :) ) и на запитване от моя страна за някаква по-точна информация кога евентуално ще получа автомобила и дори дали е започнато неговото производство, отначало получих информация от агента, че завода се бавел понеже чакали "някаква част" (от доставчика не знаели каква точно - представете си) за да завършат напълно сглобката, а по-късно (преди няколко дни) ми казаха, че все още не бил започнат и за по-точна информация трябвало да изчакам колегите, които могат да проверят до къде са стигнали нещата, да дойдат на работа, защото са в отпуска (която трябваше да е свършила в края на миналата седмица), като агента се задължи да ми се обади (което нормално не стана :) ). Срокът на доставка завършва в края на тази седмица и по всичко изглежда, че няма да бъде спазен.
Въпросът ми е дали мога да разваля договора за доставка и да получа обратно авансовата вноска, въпреки че няма клауза в него, която да упоменава, че при неспазване на срока мога да го направя, а има само клаузи за неустойки при неспазване на срок ? чл. 87 от ЗЗД има много уклончиви условия и срокове и не знам дали ще имам достатъчно основания да се позова на него при евентуално разваляне на договор. Няма на кой друг да възложа приемането на автомобила и свързаните с него последващи процедури по регистрация, застраховки и др. Ако мога да се позова на този член, какъв с нормалния подходящ срок за изпълнение на предупреждението ? Може ли доставчика да откаже да се развали срока с оглед на това, че причините за забавянето не зависят от него и по този начин аз, ако замина на работа, да изпадна в положение, че няма да мога да изпълня договора ?

Благодаря предварително за отговора :)
vladovd
Нов потребител

Re: Договор за доставка на автомобил

Мнениеот borovinka » 16 Сеп 2013, 11:16

Ако не ви го доставят в срока, който сте уговорили, не вие, а те ще изпаднат в забава и тогава те ще ви търсят за финализиране на сделката.
Съветвам ви да изчакате настъпването на срока. Междувременно можете да ги подсетите и подканите (писмено, с нотариална покана, която да им се връчи официално), че чакате изпълнение на уговореното точно до еди-коя-си дата, защото договорът е сключен с оглед срока му и за вас пропускането му е фатално.
Това може да ги дисциплинира и да действат по-живо, а и си трупате доказателство, ако стане някой фал.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Договор за доставка на автомобил

Мнениеот vladovd » 16 Сеп 2013, 12:05

Благодаря за съвета за нотариалната покана :)
Съмнявам се, че доставчикът ще пожелае да прекрати договора, ако не бъде изпълнен в срок и да върне авансовата вноска (все пак печалбата от реализираната продажба ще е много по-голяма от определената неустойка за забава (която, меко казано, е смешна)). Може ли да има аргументи и по-силни позиции и правни основания от мен да откаже прекратяването и колко време може да отлагат доставката без да прекратяват договора? Особено ме интересува дали може да се позове на това, че по независещи от него причини (непреодолими сили) автомобилът не е доставен навреме и това не може да е достатъчно основание за прекратяване. В такъв случай при пристигането на автомобила и ако мен ме няма вече в България или нямам физическата възможност да го приема, аз ще изпадна в забава.
В нотариалната покана има срок, но той, ако не се лъжа, може да не бъде спазен в предвид на гореописаните причини. И ако не бъде спазен, колко време ще имат да отлагат. В чл. 87 от ЗЗД не се споменават срокове
vladovd
Нов потребител

Назад към Търговско право