начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Банка търси облаги след като е нарушила закона??

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Банка търси облаги след като е нарушила закона??

Мнениеот ivodam » 14 Юли 2013, 11:16

Имаме следния пореден абсурден казус:

Преди време банката Х е извършила наредени от клиент няколко превода, при което се оказва по-късно, че са преведени повече пари сумарно, отколкото е била наличността по сметката на клиента. По този начин банката е нарушила закона, тъй като има ясен текст в наредба на БНБ относно паричните преводи, че те се извършват само до размера на наличността или евентуално договорен овърдрафт (такъв няма договорен).

Въпреки, че е извършила пряко нарушение на нормативен акт, банката след няколко години по най-нагъл начин се опитва дори да извлече облаги от така създалата се ситуация - сумата на надвишението е оформена като потребителски кредит и от клиента се търси не само връщане на сумата, но и лихви?!

Май в българския правен мир човек не трябва да се учудва на нищо, и все пак възможен ли е чисто правно такъв абсурд, да се търси материална облага от закононарушение, което сам си извършил??
ivodam
Потребител

Re: Банка търси облаги след като е нарушила закона??

Мнениеот eurolinker » 20 Юли 2013, 14:06

...сумата на надвишението е оформена като потребителски кредит...

И клиентът НЕ е сключвал договор за кредит с предмет надхвърлената сума (т.нар. от вас "надвишение")?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ivodam » 22 Юли 2013, 18:02

eurolinker написа:
...сумата на надвишението е оформена като потребителски кредит...

И клиентът НЕ е сключвал договор за кредит с предмет надхвърлената сума (т.нар. от вас "надвишение")?

Не, не е сключвал договор за овърдрафт, банката всъщност е направила грешка, нещо там станало в софтуера, но това не й пречи да си напише минус по сметката на клиента и да го разглежда като задължение по кредит.
ivodam
Потребител

Мнениеот eurolinker » 22 Юли 2013, 21:01

Ами, вижте най-напред към коя Комисия да се обърнете - за финансов надзор или за защита на потребителите. Вижте в сайтовете им, за да прецените коя от двете е компетентна. А защо не и към двете? :|
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот kulova » 22 Юли 2013, 22:18

Чак пък такава банкова наглост......малко пресилено. Т`ва, че питащия представя фактите по свой си начин не Значи, че същите са таквиЗ.......
kulova
Потребител

Мнениеот ivodam » 23 Юли 2013, 12:12

eurolinker написа:Ами, вижте най-напред към коя Комисия да се обърнете - за финансов надзор или за защита на потребителите. Вижте в сайтовете им, за да прецените коя от двете е компетентна. А защо не и към двете? :|

Сигнализирано е за случая в БНБ - Банков надзор, по закон те трябва да следят за такива неща, но нещо не си дават много зор, всъщност не знам има ли някакъв законов срок, в който трябва да отреагират, защото вече близо 3 месеца казват, че се работи по случая, но не излизат с нищо писмено.
ivodam
Потребител

Мнениеот ivodam » 23 Юли 2013, 12:17

kulova написа:Чак пък такава банкова наглост......малко пресилено. Т`ва, че питащия представя фактите по свой си начин не Значи, че същите са таквиЗ.......

Бедна ви е фантазията какви ги вършат банките, особено благодарение на лобистката клауза по чл. 417 от ГПК, подават информация с неверно съдържание, противоречаща си информация, дано не ви се налага да се сблъсквате, защото наглост е много меко казано. Неслучайно има цяла асоциация на хора, пострадали от банков произвол. :(
Хубавото е, че все по-често банки губят дела в съда, и това ще се развива в близко бъдеще лавинообразно, убеден съм.
ivodam
Потребител

Мнениеот eurolinker » 23 Юли 2013, 13:32

Сигнализирано е за случая в БНБ - Банков надзор, по закон те трябва да следят за такива неща
Бихте ли уточнили нормата и кой закон? Малко ме изненадахте...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот kulova » 23 Юли 2013, 16:56

ivodam написа:Хубавото е, че все по-често банки губят дела в съда, и това ще се развива в близко бъдеще лавинообразно, убеден съм.

На прав път си.
kulova
Потребител

Мнениеот ivodam » 24 Юли 2013, 16:05

eurolinker написа:
Сигнализирано е за случая в БНБ - Банков надзор, по закон те трябва да следят за такива неща
Бихте ли уточнили нормата и кой закон? Малко ме изненадахте...

Разбира се, няма проблем, става въпрос за чл. 122 от ЗПУПС. Текстът е доста обширен, да не го копирам, ще си го прочетете. Важното е, че БНБ не само трябва да контролира, но "БНБ има право да приложи подходящи надзорни мерки и/или да наложи имуществени санкции с цел преустановяване на нарушението."

За съжаление аз не съм изненадан от Вашата реакция, защото се оказа, че много малко хора от правния мир са запознати с тънкостите на банковото законодателство. Самите БНБ крайно неохотно си изпълняват функциите в това отношение, и вече има прецеденти - например ми е известно дело, с което БНБ е осъдена във ВАС първо от тричленен, после и от петчленен състав, да си изпълни задълженията по горецитирания член по един казус, по който е била сигнализирана, но е проявила пълно бездействие.
ivodam
Потребител

Мнениеот eurolinker » 24 Юли 2013, 20:47

"БНБ има право да приложи подходящи надзорни мерки и/или да наложи имуществени санкции с цел преустановяване на нарушението.
" Формулировката на нормата е или неудачно направена или е явно диспозитивна... 100% това и е причината за пасивността на БНБ - възприемат прилагането на надзорните действия/налагането на санкция като свое право, а не като правомощие. Може би чрез тълкуване трябва да се изведе, че в същност става дума за правомощие (разбирай задължение) на БНБ.
Струва ми се, трябва де се търси по-интензивна защита и явно основанието за нея не се намира в ЗПУПС.

ivodam, благодаря ви за интересния казус и нормативния акт. Бихте ли постнали данни за въпросното дело пред ВАС?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот kulova » 24 Юли 2013, 21:22

Да, интересен наистина. Очевидно ivodam е доста вещ в банковото законодателство, та още един въпрос къде точно е регламентирано, че БНБ упражнява КОНТРОЛ върху доставчиците на платежни услуги?
kulova
Потребител

Мнениеот ivodam » 25 Юли 2013, 11:23

eurolinker написа:
"БНБ има право да приложи подходящи надзорни мерки и/или да наложи имуществени санкции с цел преустановяване на нарушението.
" Формулировката на нормата е или неудачно направена или е явно диспозитивна... 100% това и е причината за пасивността на БНБ - възприемат прилагането на надзорните действия/налагането на санкция като свое право, а не като правомощие. Може би чрез тълкуване трябва да се изведе, че в същност става дума за правомощие (разбирай задължение) на БНБ.
Струва ми се, трябва де се търси по-интензивна защита и явно основанието за нея не се намира в ЗПУПС.

ivodam, благодаря ви за интересния казус и нормативния акт. Бихте ли постнали данни за въпросното дело пред ВАС?

Ами ето го решението на ВАС, първото от февруари т.г.:

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/eafe5c5a20a77607c2257b16003afff0?OpenDocument

Ясно е видно, че съдът приема, че става въпрос за ЗАДЪЛЖЕНИЕ на БНБ, не само право.
ivodam
Потребител

Мнениеот ivodam » 25 Юли 2013, 11:31

kulova написа:Да, интересен наистина. Очевидно ivodam е доста вещ в банковото законодателство, та още един въпрос къде точно е регламентирано, че БНБ упражнява КОНТРОЛ върху доставчиците на платежни услуги?

Желание за заяждане на дребно ли усещам, или каква е идеята на въпроса ви? Лингвистични упражнения?

Речник на синонимите в българския език:

надзор (същ.): управление, контрол, надзираване, наглеждане, преглед, проверка, ревизия, инспекция

Всъщност, според вас кой следва да контролира какви ги вършат търговските банки?
ivodam
Потребител

Мнениеот kulova » 25 Юли 2013, 12:52

Идеята ми е, че пренесохте тежестта на Вашия казус от гражданско-правен спор в други измерения. Подобен подход на питането Ви изисква доста по-обширен и разнообразен ресурс, за да бъде решен тук. Що се отнася до лингвистичната страна на въпроса, в случая същата не е съвместима с юридическата, така че......без коментар.
kulova
Потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 13:18

ivodam, благодаря за линка.
Второто ми предположение се оказа вярно. :)
От друга страна, ако законодателят беше лишил поискалият проверката от право на оспорване на постановения отказ, това би довело до липса на контрол и би означавало, че единствено при налагане на съответната административна принуда потърпевшата банка би имала право на жалба.

Горния цитат от касационното решение ми допадна най-много... Дава усещане за справедливост.
Стигам до извода, че конкретния закон се явява специален по отношение на ЗЗП и поради това изключва намесата на други несъдебни институции извън БНБ.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ivodam » 25 Юли 2013, 13:33

kulova написа:Идеята ми е, че пренесохте тежестта на Вашия казус от гражданско-правен спор в други измерения. Подобен подход на питането Ви изисква доста по-обширен и разнообразен ресурс, за да бъде решен тук. Що се отнася до лингвистичната страна на въпроса, в случая същата не е съвместима с юридическата, така че......без коментар.

Е, аз не съм очаквал казусът да бъде решен тук по същество, по-скоро ми стана любопитно, възможно ли е в правния мир да търсиш материален резултат, след като си нарушил закона, това ми беше изначалното питане, и то може да има отношение по най-различни казуси от различни области.
Иначе не съм имал за цел нищо да пренасасям, просто отговорих на въпросите на другите участници в разговора. :)
ivodam
Потребител

Мнениеот ivodam » 25 Юли 2013, 13:37

eurolinker написа:ivodam, благодаря за линка.
Второто ми предположение се оказа вярно. :)
От друга страна, ако законодателят беше лишил поискалият проверката от право на оспорване на постановения отказ, това би довело до липса на контрол и би означавало, че единствено при налагане на съответната административна принуда потърпевшата банка би имала право на жалба.

Горния цитат от касационното решение ми допадна най-много... Дава усещане за справедливост.
Стигам до извода, че конкретния закон се явява специален по отношение на ЗЗП и поради това изключва намесата на други несъдебни институции извън БНБ.

Ами пробива си път справедливостта, но у нас за съжаление става мъчително бавно... трябва да ръчкаш служители, чиновници на всякакви нива, да имаш волско търпение и нерви... то затова рипат тия хора вече 40 дена по жълтите павета, ама разните чиновници или пък разпасали се най-различни структури все още май не си дават сметката, че камбаната бие за тях...
ivodam
Потребител

Мнениеот eurolinker » 25 Юли 2013, 14:43

ivodam, пратих ви ЛС.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Търговско право