- Дата и час: 02 Фев 2025, 07:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Депозиране счет. отчет в СГС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Депозиране счет. отчет в СГС
Дължи ли се такса за вписване на счетоводен отчет в СГС(20 лв)? - или се дължи такса само за определението? Предварително Ви благодаря!
- d_iv
Re: Депозиране счет. отчет в СГС
Колега, когато съм внасял счетоводен отчет в СГС, са ми събирали такса от 20 лв. Строго погледнато, ТЗ предвижда представяне на счетоводния отчет на ООД и АД в търговския регистър, а не вписването му. Обаче съдиите го тълкуват като "промяна" - "други обстоятелства" /т. 20 (к) от Тарифа № 1/, т.е. дължи се такса от 20 лева. Отделно - 1.50 лв. за препис от определението за допускане представянето на счетоводния отчет и 25 лв. за обнародване на съобщение в ДВ, че е представен счетоводен отчет на дружеството, приет от съда.
Не знам дали е практика на всички състави на СГС /ако въобще случаят е за СГС/
Не знам дали е практика на всички състави на СГС /ако въобще случаят е за СГС/
- alexander_tonev
Да и аз видях, че миналата година съм плащала такса, но не ми се вярваше реших че съм се объркала.Благодаря Ви колега!
- d_iv
Това е така, но трябва да се отбележи, че тази практика на СГС е ПОРОЧНА и НЕПРАВИЛНА.
Просто да им се чудиш на съдиите-уж начетени хора, а такива простотии да правят понякога?!
Откъде-накъде, внасянето на счетоводния отчет на ООД и АД ще се таксува и то по т. 20(к) от Тарифата - "промяна"-"други обстоятелства". Това е толкова смешно, че не си заслужава дори да го коментирам.
Не е нужно човек да е счетоводител, за да знае че счетоводния отчет просто отразява станалото във фирмата през годината и служи за инфо на акционерите, а разбира е важно и във връзка с данъчното облагане. И въобще не е необходимо да се представя в съда и да се обнародва в ДВ, ако не беше изискването на ТЗ за това, което е дискусионно по отношение на правилността на това законово изискване. Както и да е....
Би трябвало да се плаща само таксата за публикуването в ДВ, не и каквото и да било друго.
Просто да им се чудиш на съдиите-уж начетени хора, а такива простотии да правят понякога?!
Откъде-накъде, внасянето на счетоводния отчет на ООД и АД ще се таксува и то по т. 20(к) от Тарифата - "промяна"-"други обстоятелства". Това е толкова смешно, че не си заслужава дори да го коментирам.
Не е нужно човек да е счетоводител, за да знае че счетоводния отчет просто отразява станалото във фирмата през годината и служи за инфо на акционерите, а разбира е важно и във връзка с данъчното облагане. И въобще не е необходимо да се представя в съда и да се обнародва в ДВ, ако не беше изискването на ТЗ за това, което е дискусионно по отношение на правилността на това законово изискване. Както и да е....
Би трябвало да се плаща само таксата за публикуването в ДВ, не и каквото и да било друго.
- Toshko
Спомям си, че когато го въведоха това изискване (2000г.) със сигурност не платих 20лв., а само 25лв. за ДВ и 1,50 за определение.Но като гледам за следващите години съм плащала 20лв. Нямам спомен как съм започнала да ги плащам....Сигурно по указания??? Както и да е знаем, че това не е промени в обстоятелствата и въпреки това се плащат...
- d_iv
Колега - замислете се само за момент-кой нормален човек ще каже, че депозиране на счетоводния отчет може да се тълкува "промяна в обстоятелствата"?!?!
Аз друго се чудя - няма ли начин това да бъде атакувано за да се премахне тази порочна и неправилна практика на съда?!?!?
Ако пък искат да събират пари за счетоводните отчети, да бъдат така добри да променят Тарифа № 1, а не да пишат глупости в определенията си и да го подвеждат към текст, който няма нищо общо с това (само и само да вземат някой лев).
Тук е ясно, че го правят по чисто икономически причини - представяте ли си колко пари събират на година само от тези такси, за които на всичкото отгоре няма никаква юридическа мотивировка в Тарифата.
Адвокатите трябва да направите нещо по въпроса, но едва ли, тъй като тия пари ги дават клиентите ви, а не вие, и ви е все едно това правилно ли е или не.
Аз друго се чудя - няма ли начин това да бъде атакувано за да се премахне тази порочна и неправилна практика на съда?!?!?
Ако пък искат да събират пари за счетоводните отчети, да бъдат така добри да променят Тарифа № 1, а не да пишат глупости в определенията си и да го подвеждат към текст, който няма нищо общо с това (само и само да вземат някой лев).
Тук е ясно, че го правят по чисто икономически причини - представяте ли си колко пари събират на година само от тези такси, за които на всичкото отгоре няма никаква юридическа мотивировка в Тарифата.
Адвокатите трябва да направите нещо по въпроса, но едва ли, тъй като тия пари ги дават клиентите ви, а не вие, и ви е все едно това правилно ли е или не.
- Toshko
Абсолютно сте прави колеги, че това не са "промени в обстоятелствата" поради което съдът се произнася с Определение, а не с Решение. При въвеждане на изискването през 2000 год. представих в СГС счетоводния отчет и писмо до "Държавен вестник" изготвено от мен / аналогично със случаите с намаляване на капитала/. В този вид ми приеха преписката с внесена такса само 1.50 за препис от съдебния акт и банково бордеро, че съм внесла за обнародването. Но преписката бе оставена "Без движение" и при срещата ми с тогавашния председател на Фирменото отделение ми се разясни, че следва да внеса такса и за съда, защото ТЕ ще поемат моите функции да уведомят "Държавен вестник". Спомням си, че бяхме група от около 20 колеги, реагирахме и искахме "правно основание", но такова не ни бе дадено. За да си свършим работата - внесохме таксата. И до сега - все така.
- Emiii
и при нас се плаща 20 лв ДТ ,когато се представя сч. отчет в съда и 25 лв за обнародване ,както и 1,50 за определението , не е само в СГС мисля че навсякъде е така ,но ако някъде е различно моля колегите да обадят
- donna
- Старши потребител
Донна, къде е това "при нас"? Откъде си, ако не е тайна? Мислех, че си от София...
- Toshko
Защо само адвокатите да направят нещо? Аз не съм адвокат, и тези 20 лв. пак не ги плащам аз, и въпреки това съм против това всеки съд, всеки съдия да има свое виждане по въпроса каква такса се дължи. Както и в някои съдилища да се плащат две такси, когато правиш смяна управител. Освобождаваш - 20лв. Назначаваш 20 лв....
- d_iv
от Свищов съм
- donna2
- Потребител
Чудесно, значи би трябвало да познаваш бай Наско Друмев, позвизаващ се още като "Император" по форумите на Лекса - и той е от Свищов.
Предполагам, че заради трагедията с дечицата, днес града е в потрес.
Предполагам, че заради трагедията с дечицата, днес града е в потрес.
- Toshko
Наистина, напълно порочна е практиката на СГС, Фирмено отделение. Представянето на счетоводния отчет не е "промяна". Просто написах това, което от опит зная /и с което, виждам, и другите колеги са се сблъскали/. Иначе не подкрепям "тълкуването" на т. 20 (к) от Тарифа № 1 - просто посочих какви аргументи ми изложиха преди време...
Пожелавам на всички весел ден и спорна работа!!!
Пожелавам на всички весел ден и спорна работа!!!
- alexander_tonev
Ужасна трагедия в града е обявен траур
- donna2
- Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|