начало

Прокуратурата иска имунитетите на Кирил Петков и Божидар Божанов Прокуратурата иска имунитетите на Кирил Петков и Божидар Божанов

Предмет на дейност и лиценз - производство на електроенергия

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предмет на дейност и лиценз - производство на електроенергия

Мнениеот dobreva2009 » 15 Мар 2009, 13:51

Желая да регистрирам ЕООД с предмет на дейност производство на електроенергия. Съгласно чл. 39 от Закона за енергетиката, за да се извършва такава дейност, трябва да имаш лиценз. Съгласно чл. 119, ал. 3 от ТЗ, за да регистрираш такъв предмет на дейност "...се представя съответният лиценз".

Предвид двете разпоредби, ако при регистрацията не представиш лиценз, може ли да впишеш като предмет на дейност производство на електроенергия, без да имаш такъв лиценз (и да го вадиш после)?

Ако първо вадя лиценза, трябва да имам фирма. Но, ако в предмета на дейност на тази фирма няма производство на ел.енергия, няма да ми издадат лиценз. А не мога да регистрирам фирма с такъв предмет, без да имам издадения лиценз?!
dobreva2009
Нов потребител

Re: Предмет на дейност и лиценз - производство на електроенергия

Мнениеот REVOLUTION » 15 Мар 2009, 15:02

Съгласно чл.40 от ЗЕ , лицензия се издава на ЮЛ регистрирано по ТЗ.Следователно може първо да регистрирате дружеството с искания от вас предмет на дейност и след това да искате лицензия.Чл.119(3) урежда случай , при който се изисква предварително резрешение или лицензия , за осъществяване на дейност.В случая , такова предварително разрешение не се изисква.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

лицензирана дейност и вписване в ТР

Мнениеот zvezda » 16 Мар 2009, 17:23

Колеги, винаги съм се чудела как става на практика вписването на дружество, чиято дейност изисква лицензиране. От една страна, за вписването в търговския регистър се иска да се представи вече издадения лиценз, от друга страна, за издаването на лиценз се изисква дружеството да представи търговска регистрация. Прилича ми на омагьосан кръг, но никога не съм регистрирала напр. АД с предмет на дейност "доброволно здравно осигуряване", като изпълнението на чл.83, ал.4 и чл.99 от Закона за здравното осигуряване :roll: ми звучи абсурдно.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Re: лицензирана дейност и вписване в ТР

Мнениеот zvezda » 16 Мар 2009, 17:31

Упс, сега видях, че има тема по-надолу.
zvezda
Потребител

Мнениеот zvezda » 16 Мар 2009, 17:34

След втори прочит на чл.99 от ЗЗО осъзнах, че заявителя за лиценз е в процес на учредяване. :? Ех, припряност моя...
zvezda
Потребител

Мнениеот ykovachev » 16 Мар 2009, 17:43

Колега, ако смятате, че ще бъде полезно, да обединя двете теми за лицензирането? Предоставям на Вашата преценка и ще се съобразя с мнението Ви. :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 17 Мар 2009, 08:26

Да, благодаря :wink:
zvezda
Потребител

Назад към Търговско право