начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Напускане без спазване на предизвестие?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без спазване на предизвестие?

Мнениеот milkoo » 23 Юни 2016, 10:01

Здравейте, имам нужда от съвет.
Искам да напусна сегашната си работа, но не искам да спазвам предизвестие. Искам да занеса молбата и да ми оформят документите веднага. моля ви кажете ми какви са вариантите и как мога да го направя. Знам че има начин преди 2-3г. имах колега който напусна по този начин дойде донесе някаква молба и го освободиха още същия ден.
На постоянен трудов договор съм. Съвсем стандартен трудов договор нямам някакви отговорности които да трябва да спазвам предизвестие и не е записано в договора ми. Малко по късно ще видя точно по кой член съм назначен но това е било много отдавна повече от 8г.
milkoo
Младши потребител

Re: Напускане без спазване на предизвестие?

Мнениеот burgas_ssg » 23 Юни 2016, 10:33

За да напуснете, без да спазвате срок на предизвестие и съответно без да носите отговорност към работодателя, трябва да се споразумеете да Ви освободи по взаимно съгласие. В противен случай ще дължите обезщетение на работодателя за неспазения срок от предизвестието, който стандартно е 1 месец, но трябва да се провери в трудовия договор.

Във всеки случай, внимавайте какво подписвате!
burgas_ssg
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 11:16

Здравейте,имам същото питане като колегата.Днес си взех трудовата книжка и пише член 326 ,алинея 1 ,т.1 и 2 !!! Да,пари не получих и то за изработен месец, четох прословутия член 326 и е нещо като Параграф-22, да,подписал съм че не желая да работя още 30 дни и то кой е тоя луд ,който като иска да си тръгне ще им работи още 30 дни допълнително ??? Подал съм сигнал в Главна инспекция по труда,и просто желая да си получа парите които съм изработил с честен труд ! Член 326 е изцяло в полза но работодателя но вярно ли е,че примерно при забавяне на 40 лв ваучери за храна с повече от месец ,като даже и тези ваучери ги махнаха ,щели да ги плащали в пари ,но при забавяне с даже ЕДИН ДЕН,а то мина цял месец...член 326 работи в моя полза и си ми дължат цялата брутна заплата която ми смота дадената фирма или не е вярно ?! Аджеба споменатата фирма---става въпрос за бензиностанция , има ли право цистерната с бензин смесен с вода ,да се източи над тон и нещо в тревната площ в района на бензиностанцията която се намира в между блоково пространство,говориме за отровен и лесно запалим материал ? Финалното ми питане е,този член 326 ---може ли да се пребори законово или не ?! Ще,бъда благодарен за отговор.
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот milkoo » 23 Юни 2016, 13:50

При мен казуса е малко по сложен, предполагм винаги е така щом някой е решил да пише тук.

Аз работя над 8г. на постоянен трудов договор за въпросната фирма. Април месец 2016 подадох Заявление за напускане. Неадекватното заплащане което не се е променило от 7-8 години за работата и отговорностите които имам + отвратителното място за работа в което се первърна са някой от причините да поискам да напусна.
Предизвестието ми изтече от ТРЗ не ми оформят документите. Казват ми че собственика е казал да не ми подписват никакви документи. Като междувремено ми уговаря срещи за да ме разубеждава да остана. В последната ни среща се разбрахме за по-високо възнагражение и аз се съгласих да остана за момента.
Мина месец вземе си заплатите моята си е същата както преди без да има разлика както се бяхме уговорили.
От отдел ТРЗ ми казват че нямат информация заплатата ми да е трябвало да бъде повишена!

Това е причината да искам да напусна веднага да не спазвам предизвестие. Проблема е че уговорката ни е устна и нямам черно на бяло какво ми е обещал и няма как да го докажа.

Конкретното ми питане какво трябва да ми е заявлението кой член и какво трябва да пише за да си тръгна още днес.

Къде да отида да се консултирам, препоръчайте ми някой добър адв.по трудово правни отношения?

Моля ви ако няко е на ясно да ми напише или да ми прати образец на молбата за напускане.

Благодаря ви предварително.
milkoo
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 14:09

При мен казуса е следният, работех за Петрол АД от 5.04.16 до 6.06- 2016 ,два месеца -СРОЧЕН,нощна смяна бях до 07-00 ,в 05-40 си хвърлих баджа ,за 4 дни бях нощна смяна 3 пъти ! В 05-40 казах на касиерката ставам и си тръгвам,на 05.06. в неделя им върнах гащеризон,две летни тениски,и една зимна -изпрани и изгладени, и подписах заявелние за напускане ,в което изрично отбелязах с чавка,ЧЕ НЕ ЖЕЛАЯ И НЯМА ДА ИМ РАБОТЯ ОЩЕ 30 ДНИ ! Член 326...ал.1,т 1 и 2 ,и само да попитам ,добре взеха ми цялата брутна заплата за месец Май -14 смени-164 часа, а къде са парите от 3 дни ---НЕ ПОЛЗВАН ГОДИШЕН ОТПУСК ??? Подписал съм договор за Продавач-Консултант Бензиноколонки , а вършех работа като мияч,метач,чистач и градинар плюс охранител, и чат -пат Бензинджия...бях, а съм с Висше О-ние, и тва ми е въпроса ,член 326 може ли да,се обори или НЕ ? По-законен начин !
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юни 2016, 15:56

Чета постовете и се чудя. За един и същ закон ли става дума - КОДЕКС НА ТРУДА. Чл. 326 има само алинеи - няма точки.

По горе fiorentina написа "подписал съм че не желая да работя още 30 дни и то кой е тоя луд ,който като иска да си тръгне ще им работи още 30 дни допълнително". Не съм сигурен кой е "по-лудия".
Преди време имах трудов договор с една фирма. Умишлено не казвам "работих", щото това подлежи на доказване. В един момент ръководството на фирмата реши да прекрати ТД и ми връчи предизвестие. Следващите 30 дни работих със 100% по-малко. Това е най-сладката част на един трудов договор - само внимаваш да не причиниш някакви материални щети. Така или иначе - накрая си аут. Просто присъстваш - поне тялом.
Тръгвайки си, вие губите - един път възнаграждението за миналия месец, втори път - за срока на предизвестието, и евентуално - обезщетението за незапочване на работа (ако имате право на такова). Бая пари.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 17:36

Благодаря за отговора. Да,член 326 само алинеи са...все пак съм прост Историк,не ПРАВИСТ . ! Лично аз,и това което не ми платиха е за мене пладнешки обир по-български тертип !!! Тази държава Р България със споменатите алинеи,тя затова и никога няма да се оправи. Искам и аз като един друг човек,да помоля Г-н Президента ,да ми отнеме гражданството и да взимам 1 200 лева помощи като чужденец в собствената си държава !!!
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юни 2016, 20:10

milkoo - Вие си противоречите. Първо казвате
milkoo написа:Април месец 2016 подадох Заявление за напускане.

а после
milkoo написа:Това е причината да искам да напусна веднага да не спазвам предизвестие.

като не виждам да сте написали, че предизвестието е оттеглено.
Чл. 335. (1) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
Чл. 326. (4) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

това означава, че щом сте го подали и не сте го оттеглили - след изтичането му, Вашия договор е прекратен. Надявам се, че имате подписано копие на предизвестието.

fiorentina написа:Благодаря за отговора. Да,член 326 само алинеи са...все пак съм прост Историк,не ПРАВИСТ . ! Лично аз,и това което не ми платиха е за мене пладнешки обир по-български тертип !!!

Не се засягайте - и аз не съм юрист. Поне не по академично образование. Просто уточнявах - един и същ закон ли гледаме.
За парите
Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

За целта трябва да ви се връчи заповед за прекратяване на ТД в която да е описано - какво ви се дължи и какво се удържа (и защо).
Изображение
jhoro
Активен потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 20:32

Привет,отново. Не се засягам и се извинявам за резкия ми и леко агресивен отговор ,като подписвах договора ---бяха около 50 до 70 страници, нали се сещате ,че няма как да изчета всичко ,пък и да го изчета...не съм Юрист ! Като напуснах ...води се,самоотлъчка един вид---ДА ,ТАКА НЕ СЕ НАПУСКА КАТО МЕН ---Защото не съм на 15 а,на 36 г. ! Бях коректен с тях ,върнати служебни дрехи и заявление за напускане в което отказвам да работя още 30 дни, Вие хубаво сте написали ама да си беше отработил предизвестието,ако ще и да не работиш един вид...да,но ф-ма Петрол като види ,че не работя ще ме уволни Дисциплинарно.Има един човек който -втория пост е написал,внимавайте какво подписвате...ПРАВ Е,но не всеки втори е юрист и познава всички членове,алинеи и запетайки. Чувствам се тъпо защото съм изработил парите си с честен труд,и исках един вид консултация, защото не разбирам -как може човек с честен труд да изработи мизерните 533 лв Нето , и да иска да си тръгне поради лошите условия на труд ,които съм описал горе и просто скапана работа, и да му кажат...ти не си уволнен даже ама си по-член 326 ! Хора ми казаха, защо не говори с тях по член 325 ? Е,как да говоря нещо с хора темерути и ф-ма като Петрол АД, от Петрол АД който напусне по-какъвто и да е начин -стига да не е за кражба, все ще му измислят член по който последната заплата няма да я види .Все по усещане имам,че който е честен тука в тази държава,толкова повече го тъпчат ! Но,това е само мое лично мнение и още веднъж се извинявам ,ако съм бил агресивен в поста си.
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юни 2016, 21:34

Няма проблеми - изобщо не съм се засегнал. По-често търся причината в мен - недобро обясняване.

За договора - независимо дали е голям или малък - винаги консултация с юрист или поне счетоводител/ТРЗ. Външен човек.
За допълнителните дейности, които се е налагало да извършвате. Когато сте започвали е трябвало (и вероятно са) да ви дадат:
- заповед за назначаване;
- Трудовия договор;
- уведомление за регистрация на ТД в НАП;
- длъжностна характеристика.
И когато поискат от вас да свършите нещо - просто си гледате в характеристика - има ли го или го няма. Ако го няма там - казвате "Сори. Това не е моя работа."

Сега - Инспекция по труда, Районен съд ... по етапния ред.
Ако желаете - мога да ви изпратя образец на искова молба.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 22:11

Прочетох,пари от Петрол АД много трудно ще взема изработени,ясно ми е. Но,това което мога да направя е,че поне АКТ...за изливане и ,източване на бензин смесен с вода -източен върху тревна площ,в между блоково пространство всичко изсъхна и трева и храсти и дървета---те ,НЯМАТ ПРАВО да го правят. Не е,отмъщение но поне са принципни и точни с член 326...да,пари няма да взема,но лично аз гарантирам ,поне те са принципни ...ще,желая от Главна инспекция по Труда,да провери случая ,да вземат проби и от почвата и щом Петрол АД,ме лишава от 533 НЕТНА заплата се ,надявам това което изляха в тревна площ -бензин смесен с вода ,поне над 2 000 лева глоба да имат, Принцип за Принцип !!! Имаш ,моите уважения .Много хора сигурно ще напишат ...ама ти топиш фирмата ? Не,бих казал защото щом е Принцип за Принцип ,нали трябва да се спазва по Закон !
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот jasta13 » 23 Юни 2016, 22:52

Ами всъщност Вие напускате без да спзите предизвестие, за което дължите обезщетение. Защо всички очаквате, че можете да подпишете договор и да го развалите за когато си поискате щом ви скимне без последствия? Нали всички сме дееспособност, пълнолетни лица, без значение от образованието и отвратителния правопис. Като страна по договор сте могъл да се поинтересувате дали можете да се освободите от задълженията които сте поели подписвайки договора. Не сте го направил bтолкова по- зле за Вас. Принципно не могат да Ви удържат от възнаграждението без Ваше съгласие, ако искат могат да Ви съдят, а ако Ви осъдят да плащате, дължимото и разноски. Тогава пак държавата ще е виновна.
В бъдеще, се опитайте да охраните интереса си, вкл., но и не само чрез четене. В най- лошия случай ще си подобрите правописа.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 23:01

Да,ми скимне да напусна ? Първо трябва да,ви напиша ,че аз не съм РОБ ! Робовладелството в Р България ,приключи по време на Турското Робство тук ,1878 година !!! Да,като видя и не желая да работя за дадена фирма,имам правото да стана и да им кажа ЧАО-ЧАО, и ще подчертая ---Не ,съм РОБ...за да работя нещо което ПОВЕЧЕ НЕ ЖЕЛАЯ ДА РАБОТЯ !!!
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 23:10

И ,явно ме бъркате с Негър от щата АЛАБАМА , и пак ще подчертая с дебели букви Г-жо,Г-не...не съм РОБ да работя нещо което не ,ми допада и не се,спазва ТД !!!
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 23:27

Относно съд ? Парите ,не са проблем ---все,ще ги намеря,а ,вие четете ли горе за какви нарушения става на въпрос ,от дадената фирма Петрол АД ,тука е тема Трудово право---но,това което е направила дадената фирма е по Наказателен Кодекс !!!
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот jasta13 » 23 Юни 2016, 23:36

Никой не счита, че сте роб. Касае се за задължения, които сте приел доброволно, като пълнолетно и разумно същество. Вие сте подписал даден договор, Вие би трябвало да сте прочели, какво се изисква от Вас и какво бихте могъл да изисквате. Вие и никой друг. Съгласил сте се, получавал сте си дължимото, дори сте се съгласил да предизвестие в достатъчно разумен срок, че няма да предоставяте работната си сила, както и сте се съгласил, ако не спазите обещанието си да обезщетите насрещната страна за неспазеното си обещание. На това сте се съгласил Вие, не аз вместо Вас. Следващия път кажете на новия си работодател, че не сте му роб и смятате да се разделите с него по което време сметнете за необходимо. Не ми говорете, че няма да Ви назначат, покажете на целия свят не само форумно и в частност на мен, че сте свободен човек и никой не може да Ви накара да поемете ангажимент, който считате, че е в ущърб на Вашите права. Не постъпвайте лицемерно.
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юни 2016, 23:37

jasta13 написа:Ами всъщност Вие напускате без да спзите предизвестие, за което дължите обезщетение. Защо всички очаквате, че можете да подпишете договор и да го развалите за когато си поискате щом ви скимне без последствия? Нали всички сме дееспособност, пълнолетни лица, без значение от образованието и отвратителния правопис. Като страна по договор сте могъл да се поинтересувате дали можете да се освободите от задълженията които сте поели подписвайки договора. Не сте го направил, толкова по- зле за Вас. Принципно не могат да Ви удържат от възнаграждението без Ваше съгласие, ако искат могат да Ви съдят, а ако Ви осъдят да плащате, дължимото и разноски. Тогава пак държавата ще е виновна.
В бъдеще, се опитайте да охраните интереса си, вкл., но и не само чрез четене. В най- лошия случай ще си подобрите правописа.

По-спокойно колега, няма смисъл да се вживявате толкова. Сам казвате - има договор, което го няма в ТД - има КТ. Страните имат права и задължения. Неспазено предизвестие - има си текст. Имал да получава заплата - направили си насрещно прихващане.
Човека пита - ами къде ми е обезщетението за неползван отпуск?
Всички тези неща трябва да се документират и приемат от страните.

Спомням си едно дело, за неплатени заплати - работодателя казва "Ние пратихме хххх лева", работника - "Не е вярно, това не беше заплата."
Ама и работодателя постъпил глупаво. На платежното написано - основание "Захранване".
jhoro
Активен потребител

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 23:47

Отговорил съм вече, 50 до 70 страници и так дале. Продавач -Консултант Бензиноколнки съм подписал,а изпълнявам още 5 задължниея,метач,чистач,градинар ,охранител и чат-пат бензниджия,вярно е,че повторението е Майка на Знанието ,ама и Баща на Затъпяването ,описал съм случая и лека вечер ви,Желая !
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот fiorentina » 24 Юни 2016, 00:15

Да,Уважаема Г-Жо...

Силно се,надявам след подадения сигнал и жалба към Главна инспекция по Труда---да,си свършат работата за която,съответно им плащат.Те ,са Хрътки и това ,им е работата---много силно се,надявам Петрол АД,да бере ядове-Много силно се,надявам да разгледат договори ,подписи,...и,определено Главна Инспекция по Труда ,да си свърши работата !
fiorentina
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 24 Юни 2016, 00:18

fiorentina написа:Отговорил съм вече, 50 до 70 страници и так дале. Продавач -Консултант Бензиноколнки съм подписал,а изпълнявам още 5 задължниея,метач,чистач,градинар ,охранител и чат-пат бензниджия,вярно е,че повторението е Майка на Знанието ,ама и Баща на Затъпяването ,описал съм случая и лека вечер ви,Желая !

Ами, скъпа, като не ти харесва - изправи се, вдигни си гащите и си заминавай!
Баси, ... опищя орталъка ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право