начало

КС „отмени“ улеснения за изграждане на ВЕИ върху земеделски земи КС „отмени“ улеснения за изграждане на ВЕИ върху земеделски земи

ако напусна преди изтичането на договора

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ако напусна преди изтичането на договора

Мнениеот Lashkov » 28 Яну 2008, 00:04

Здравейте, аз имам следния въпрос.Работя във фирма с която сам подписал договор за 5 години,изминаха три години и искам да напускам, но колега напусна и искат да го съдят шефовете,защото не е изпълнил договора си.Даже предизвестието в тая фирма е 3 месеца,не един.Пращали са ме на обучение.Дали може да ме съдят? Ако някой може да ми помогне, предварително мерси...
Lashkov
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Яну 2008, 00:37

Моля уточнете сключеният между Вас и фирмата трудов договор какви клаузи съдържа относно обучението Ви и задължението за работа не по-малко от 5 години.

Да-вероятно колегата Ви не е изпълнил поето задължение по договора и с основание му е спретнато гражданско дело за неизпълнение по ЗЗД.И какво може да постанови съда:Изплащане на обезщетение за неизпълнение в размера на неотработения срок,както и възстановяване средствата за обучение ,а също и направените по делото съдебни разноски /в т.ч и адвокатски хонорар/.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mariyangg » 28 Яну 2008, 12:16

На един познат му предлагат трудов договор за срок от една година,като работодателя желае да се запише в трудовия договоро,че в случай на преждевременно напускане от страна на работника,то той ще дължи всички изплатени му до момента възнаграждения. :wink:
mariyangg
Младши потребител

Мнениеот Lashkov » 28 Яну 2008, 14:27

Благодаря че се отзовахте толкова скоро...в договора ми пише че са длъжен да изпълнявам нарежданията на президента,нямам право на други договори и нямам право да извършвам същата дейност извън фирмата, но с черни букви пише че се задължавам да работя минимум 5 календарни години и ако прекратя аз договора нямам право да изпълнявам каквато и да е длъжност или подписвам всякакви договори с други работодатели три години след напускането ми,предизвестието е три месеца.
Ако напусна и започна същата дейност обаче работя сам за себе си пак ли ще ме съдят? мерси предварително
Lashkov
Нов потребител

Мнениеот Lashkov » 28 Яну 2008, 14:29

а и за обучението нищо не се посочва в договора,на един нов колега пише че се задължава да плати разходите по транспорта и обучението в троен размер,но в моя договор това го няма.
Lashkov
Нов потребител

Назад към Трудово право