Колеги,
обръщам се най-вече към адвокатите, но не изключвам и останалите юристи, с предложение да създадем формално или неформално сдружение "ЮРИСТИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА", което от една страна да участва със свои инициативи в провеждането на съдебната реформа в България, и от друга страна, да оказва правна помощ и съдействие на ощетени граждани по ключови за правосъдието дела, предимно на доброволчески начала.
На практика се оказва, че по-голямата част от разните сдружения и асоциации за защита правата на човека, за защита на потребителите и т.н. не откликват на болките на населението и не му оказват нужната правна помощ, а от друга страна повечето хора в България нямат пари да водят поотделно съдебни дела с малък или без имуществен интерес. Икономиката и институциите в България работят на престъпни начала (корупция и други стопански престъпления, административни и граждански правонарушения) без да срещат някакъв сериозен отпор от потърпевшите.
Без да въведем правов ред, нашите професии ще си останат обезценени както досега, щом като институциите не работят по закона и чиновниците и магистратите са приватизирали службите си.
Моля Ви да оставите Вашето мнение по идеята тук във форума на Лекс.бг http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?p=167255#167255 или да ми пишете по имейл: georgikerelov@abv.bg
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сдружение "ЮРИСТИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА"
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Сдружение с такова наименование беше учредено през 1989 г. ( "и аз бях там", както завършват приказките...). В него бяха: Янаки Стоилов, О. Герджиков, Златимир Орсов и много други. Който помни времето ще се сети как Стоян Ганев и Сн. Ботушарова използваха това сдружение, за да направят някакви медийни изяви от негово име и да "скочат в СДС-то" Елена Кирчева пак оттам "бе забелязана" и направи успешна посланическа кариера и т.н. ... Доколкото си спомням, проведоха и процедура по регистрацията му в съда... събираха ни някакви пари за тази цел... Вижте по този случай да няма пречки за регистрация на ново такова със същото име.
-
gudio - Активен потребител
Ето ви нещо интересно:
източник: http://www.omda.bg/BULG/k_masa/2301%20b ... es/10.html
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Другарят Спасов има думата.
ГЕОРГИ СПАСОВ:
Делегацията на Съюза на демократичните сили, като взе предвид становището на работната си група, смята, че предлаганите законопроекти за обществените сдружения на граждани и за събранията, митингите и манифестациите, не са съобразени с Конституцията, не представляват реална гаранция за упражняване на конституционните свободи на гражданите и в съответствие с постъпилите в Законодателната комисия становища от Зелената партия и сдружението Юристи за правова държава, смятаме за необходимо да бъде внесено в Народното събрание предложение за отмяна на гласуваните на първо четене два законопроекта. Въпросът за тези законопроекти да бъде обсъден от "кръглата маса" и след това да бъдат гласувани. Това е нашето предложение.
Благодаря.
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Благодаря. Ние го приемаме за сведение. Може ли вече, другарю Желев, да обявим край на това заседание?
ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ:
Все един ден трябва да има край.
източник: http://www.omda.bg/BULG/k_masa/2301%20b ... es/10.html
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Другарят Спасов има думата.
ГЕОРГИ СПАСОВ:
Делегацията на Съюза на демократичните сили, като взе предвид становището на работната си група, смята, че предлаганите законопроекти за обществените сдружения на граждани и за събранията, митингите и манифестациите, не са съобразени с Конституцията, не представляват реална гаранция за упражняване на конституционните свободи на гражданите и в съответствие с постъпилите в Законодателната комисия становища от Зелената партия и сдружението Юристи за правова държава, смятаме за необходимо да бъде внесено в Народното събрание предложение за отмяна на гласуваните на първо четене два законопроекта. Въпросът за тези законопроекти да бъде обсъден от "кръглата маса" и след това да бъдат гласувани. Това е нашето предложение.
Благодаря.
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Благодаря. Ние го приемаме за сведение. Може ли вече, другарю Желев, да обявим край на това заседание?
ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ:
Все един ден трябва да има край.
-
Сигурно накрая ще ме напсувате , но това са все пак скъпи спомени за мен (бях млад и наивен "учредител" на въпросното сдружение ), ето ви още едно потвърждение на горецетираното:
Вестник "Марица днес", Брой 177 (3147), 2001 г. (линкът дали ще сработи ? - http://209.85.135.104/search?q=cache:3F ... cd=1&gl=bg )
Свободният дух на Герджиков и преклонението му към правото го подтикват да създаде първото академично сдружение “Юристи за правова държава”. Още е времето на голямата еуфория краят на 1989 г. Оттогава, казват, се зародила взаимната неприязън между Герджиков и Стоян Ганев. За приноса на последния никой от тогавашните участници не си спомня. Помни се обаче, че сдружението се оказва добър
трамплин за
отскока на Ганев
в новата демократична власт. За това, че старата вражда не е ръждясала, говори едно съвсем прясно изказване на професора: “Неговата роля в движението е никаква. Аз бих се изненадал, ако действително стане министър. Има много по-добри кандидатури за този пост. Неговият имидж не е от най-добрите.” Както се досещате, думите на Огнян Герджиков се отнасят за Стоян Ганев достатъчно показателни за отношения между бивши колеги и настоящи съпартийци.
Вестник "Марица днес", Брой 177 (3147), 2001 г. (линкът дали ще сработи ? - http://209.85.135.104/search?q=cache:3F ... cd=1&gl=bg )
Свободният дух на Герджиков и преклонението му към правото го подтикват да създаде първото академично сдружение “Юристи за правова държава”. Още е времето на голямата еуфория краят на 1989 г. Оттогава, казват, се зародила взаимната неприязън между Герджиков и Стоян Ганев. За приноса на последния никой от тогавашните участници не си спомня. Помни се обаче, че сдружението се оказва добър
трамплин за
отскока на Ганев
в новата демократична власт. За това, че старата вражда не е ръждясала, говори едно съвсем прясно изказване на професора: “Неговата роля в движението е никаква. Аз бих се изненадал, ако действително стане министър. Има много по-добри кандидатури за този пост. Неговият имидж не е от най-добрите.” Както се досещате, думите на Огнян Герджиков се отнасят за Стоян Ганев достатъчно показателни за отношения между бивши колеги и настоящи съпартийци.
-
Колеги,
ако е имало преди сдружение с подобно наименование, то ще сменим наименованието. Това е най-лесната работа. Интересува ме какво мислите по предмета на дейност на сдружението, което Ви предлагам.
ако е имало преди сдружение с подобно наименование, то ще сменим наименованието. Това е най-лесната работа. Интересува ме какво мислите по предмета на дейност на сдружението, което Ви предлагам.
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Подкрепям идеята!Само,че трябва да се внимава да не се обезличи и то като повечето неща започнати с добри намерения. Мислила съм за нещо подобно, дори по-скоро за това , че е нужно правно ограмотяване на българските граждани. Не може да има правова държава, ако гражданите на същата не знаят основните си права и правомощията на институциите. Многокрактно съм виждаа изпаднали в тиха лудост граждани опитващи се да разберат към кого изобщо трябва да отнесат въпросите си. От друга страна ежедневно се сблъскваме с проблемите в съдебната власт , виждаме всичките и недостатъци и не можем да бъдем приспани с разни "положителни доклади" на еди коя си комисия на ЕС. Така,че имате пълната ми подкрепа. А за името , трябва да се провери дали са се пререгистрирали по ЗЮЛНСЦ.
- sunrise
- Активен потребител
Приведствам идеята и ако се осъществи ,ще се включа след дипломирането ми.Наложи ми се да запиша право на 40 год, но вече завършвам 6 курс.Познавам много хора, които не могат да се справят сами и дори адвокати им отказват помощ поради лошото им фин. сэстояние.Администрацията в България все още работи зле , а някои от Законите изикват тромави опроцедури и дълго ходене по мъките.В малките населени места проблемът е още по - тежък.Ще се радвам повече юристи да откликнат на идеята . Успех на инициаторите!
- dfani
- Младши потребител
Идеята е добра, но, колеги (настоящи и бъдещи) кой от откъде ще ни заплаща труда ? Или сте готови да работите абсолютно безплатно ? Кои ще бъдат източниците за финансиране на учредяването и дейността на сдружението ? Първо трябва да намерим удачен отговор на тези "незначителни "въпроси и после да се впускаме да учредяваме сдружение.
- rts
- Активен потребител
Приветствам идеята,макар че тя не е нова,тъй като има такива сдружения и то работещи.Проблемът е ,че няма /поне аз не знам/ сдружение ,което да действа на територията на цялата страна.Сдружението на адвокат Екимджиев, доколкото знам, работи ефективно.
Въпросът с безплатния доброволен труд стои по особено деликатен начин.Трябва да се печелят грантове/безвъзмездно финансиране по проекти/от които да се заплаща труда за информиране на гражданите за правата им,за процедuрите и т.н.
Имам необходимия опит.Ако Ви интересува,ето e-mail: snc_justice@abv.bg
Въпросът с безплатния доброволен труд стои по особено деликатен начин.Трябва да се печелят грантове/безвъзмездно финансиране по проекти/от които да се заплаща труда за информиране на гражданите за правата им,за процедuрите и т.н.
Имам необходимия опит.Ако Ви интересува,ето e-mail: snc_justice@abv.bg
- kasidi
- Потребител
Хубава идея, аз също смятам, че има достатъчно донори, които биха финансирали подобни дейности, стига да се обоснове необходимостта от такива. Освен това много организации с опит откликват на идеята за партньорство.
- glenda
- Младши потребител
Къде е правовата държава и къде сме ние ? Моля, вижте видеото на следната интернет връзка http://parisvesti.com/?u_s=3&u_a=398&sid=
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|