начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Сдружение "ЮРИСТИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА"

Дискусии на тема съдебната власт в България

Сдружение "ЮРИСТИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА"

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Юни 2007, 18:23

Колеги,

обръщам се най-вече към адвокатите, но не изключвам и останалите юристи, с предложение да създадем формално или неформално сдружение "ЮРИСТИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА", което от една страна да участва със свои инициативи в провеждането на съдебната реформа в България, и от друга страна, да оказва правна помощ и съдействие на ощетени граждани по ключови за правосъдието дела, предимно на доброволчески начала.

На практика се оказва, че по-голямата част от разните сдружения и асоциации за защита правата на човека, за защита на потребителите и т.н. не откликват на болките на населението и не му оказват нужната правна помощ, а от друга страна повечето хора в България нямат пари да водят поотделно съдебни дела с малък или без имуществен интерес. Икономиката и институциите в България работят на престъпни начала (корупция и други стопански престъпления, административни и граждански правонарушения) без да срещат някакъв сериозен отпор от потърпевшите.

Без да въведем правов ред, нашите професии ще си останат обезценени както досега, щом като институциите не работят по закона и чиновниците и магистратите са приватизирали службите си.

Моля Ви да оставите Вашето мнение по идеята тук във форума на Лекс.бг http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?p=167255#167255 или да ми пишете по имейл: georgikerelov@abv.bg
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Юни 2007, 20:18

Сдружение с такова наименование беше учредено през 1989 г. ( :wink: "и аз бях там", както завършват приказките...). В него бяха: Янаки Стоилов, О. Герджиков, Златимир Орсов :wink: и много други. Който помни времето ще се сети как Стоян Ганев и Сн. Ботушарова използваха това сдружение, за да направят някакви медийни изяви от негово име и да "скочат в СДС-то" :wink: Елена Кирчева пак оттам "бе забелязана" и направи успешна посланическа кариера и т.н. ... Доколкото си спомням, проведоха и процедура по регистрацията му в съда... събираха ни някакви пари за тази цел... Вижте по този случай да няма пречки за регистрация на ново такова със същото име.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Юни 2007, 20:25

:lol: :lol: Ето ви нещо интересно:
източник: http://www.omda.bg/BULG/k_masa/2301%20b ... es/10.html

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Другарят Спасов има думата.

ГЕОРГИ СПАСОВ:
Делегацията на Съюза на демократичните сили, като взе предвид становището на работната си група, смята, че предлаганите законопроекти за обществените сдружения на граждани и за събранията, митингите и манифестациите, не са съобразени с Конституцията, не представляват реална гаранция за упражняване на конституционните свободи на гражданите и в съответствие с постъпилите в Законодателната комисия становища от Зелената партия и сдружението Юристи за правова държава, смятаме за необходимо да бъде внесено в Народното събрание предложение за отмяна на гласуваните на първо четене два законопроекта. Въпросът за тези законопроекти да бъде обсъден от "кръглата маса" и след това да бъдат гласувани. Това е нашето предложение.
Благодаря.

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ:
Благодаря. Ние го приемаме за сведение. Може ли вече, другарю Желев, да обявим край на това заседание?

ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ:
Все един ден трябва да има край.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Юни 2007, 20:59

:lol: :lol: Сигурно накрая ще ме напсувате :lol: , но това са все пак скъпи спомени за мен (бях млад и наивен "учредител" на въпросното сдружение :lol: ), ето ви още едно потвърждение на горецетираното:
Вестник "Марица днес", Брой 177 (3147), 2001 г. (линкът дали ще сработи ? - http://209.85.135.104/search?q=cache:3F ... cd=1&gl=bg )
Свободният дух на Герджиков и преклонението му към правото го подтикват да създаде първото академично сдружение ­ “Юристи за правова държава”. Още е времето на голямата еуфория ­ краят на 1989 г. Оттогава, казват, се зародила взаимната неприязън между Герджиков и Стоян Ганев. За приноса на последния никой от тогавашните участници не си спомня. Помни се обаче, че сдружението се оказва добър
трамплин за
отскока на Ганев
в новата демократична власт. За това, че старата вражда не е ръждясала, говори едно съвсем прясно изказване на професора: “Неговата роля в движението е никаква. Аз бих се изненадал, ако действително стане министър. Има много по-добри кандидатури за този пост. Неговият имидж не е от най-добрите.” Както се досещате, думите на Огнян Герджиков се отнасят за Стоян Ганев ­ достатъчно показателни за отношения между бивши колеги и настоящи съпартийци.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Юни 2007, 21:47

Колеги,

ако е имало преди сдружение с подобно наименование, то ще сменим наименованието. Това е най-лесната работа. Интересува ме какво мислите по предмета на дейност на сдружението, което Ви предлагам.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Юни 2007, 15:12

Подкрепям идеята!Само,че трябва да се внимава да не се обезличи и то като повечето неща започнати с добри намерения. Мислила съм за нещо подобно, дори по-скоро за това , че е нужно правно ограмотяване на българските граждани. Не може да има правова държава, ако гражданите на същата не знаят основните си права и правомощията на институциите. Многокрактно съм виждаа изпаднали в тиха лудост граждани опитващи се да разберат към кого изобщо трябва да отнесат въпросите си. От друга страна ежедневно се сблъскваме с проблемите в съдебната власт , виждаме всичките и недостатъци и не можем да бъдем приспани с разни "положителни доклади" на еди коя си комисия на ЕС. Така,че имате пълната ми подкрепа. А за името , трябва да се провери дали са се пререгистрирали по ЗЮЛНСЦ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dfani » 26 Юни 2007, 16:10

Приведствам идеята и ако се осъществи ,ще се включа след дипломирането ми.Наложи ми се да запиша право на 40 год, но вече завършвам 6 курс.Познавам много хора, които не могат да се справят сами и дори адвокати им отказват помощ поради лошото им фин. сэстояние.Администрацията в България все още работи зле , а някои от Законите изикват тромави опроцедури и дълго ходене по мъките.В малките населени места проблемът е още по - тежък.Ще се радвам повече юристи да откликнат на идеята . Успех на инициаторите!
dfani
Младши потребител

Мнениеот rts » 26 Юни 2007, 17:30

Идеята е добра, но, колеги (настоящи и бъдещи) кой от откъде ще ни заплаща труда ? Или сте готови да работите абсолютно безплатно ? Кои ще бъдат източниците за финансиране на учредяването и дейността на сдружението ? Първо трябва да намерим удачен отговор на тези "незначителни "въпроси и после да се впускаме да учредяваме сдружение.
rts
Активен потребител

Мнениеот kasidi » 29 Юни 2007, 13:35

Приветствам идеята,макар че тя не е нова,тъй като има такива сдружения и то работещи.Проблемът е ,че няма /поне аз не знам/ сдружение ,което да действа на територията на цялата страна.Сдружението на адвокат Екимджиев, доколкото знам, работи ефективно.
Въпросът с безплатния доброволен труд стои по особено деликатен начин.Трябва да се печелят грантове/безвъзмездно финансиране по проекти/от които да се заплаща труда за информиране на гражданите за правата им,за процедuрите и т.н.
Имам необходимия опит.Ако Ви интересува,ето e-mail: snc_justice@abv.bg
kasidi
Потребител

Мнениеот glenda » 02 Юли 2007, 17:17

Хубава идея, аз също смятам, че има достатъчно донори, които биха финансирали подобни дейности, стига да се обоснове необходимостта от такива. Освен това много организации с опит откликват на идеята за партньорство.
glenda
Младши потребител

Мнениеот reveta » 04 Юли 2007, 15:15

GUDIO, бихте ли си погледнали личните съобщения и пощите. 10х
reveta
Младши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 13 Юли 2007, 09:05

Къде е правовата държава и къде сме ние ? Моля, вижте видеото на следната интернет връзка http://parisvesti.com/?u_s=3&u_a=398&sid=
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Назад към Съдебна власт