начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 02 Фев 2009, 11:11

Напоследък стана модно да се говори и на тази тема .... http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201

Но кога всъщност възниква конфликтът на интереси в съдебната власт и как той може да се предотвратява ?
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Re: Конфликтът на интереси в съдебната власт ?

Мнениеот orangesweetfire » 03 Фев 2009, 01:12

Съгласна съм, че има истина в общото мнение на много от работещите в системата, адвокати, съдии и прокурори, следователи също, че България е много малка държава, и този вид потенциално конфликтни ситуации са неизбежни.

Много от хората се женят в университета още за колеги, много други просто вървят по стъпките на родителите си в правото.

Не съм сигурна дали забрана за брак между прокурор и съдия/адвокат е решение за Българската действителност.

Според мен е възможно просто създаването, проследяването и спазването на стриктни правила, които да предотвратяват фактическите конфликти на интереси.

Основният проблем в случая е друг. Не липсата на закон. А манталитета на много хора в системата. Не само съдебната, но и административната. Роднинщината и шуробаджанащината.

Над това трябва да се работи.

Вече практиката доказа, че наготово внесени правила от чужбина не действат по предполагаемия начин на наша почва.

Нужна е реална и конструктивна работа и сред гилдията и сред обществото, целяща реално реформиране на фактическата обстановка и на мисленето на хората.
По пътя, не е зле и някой и друг, прекрачили границата да бъдат оличени, и да понесат последствията. А не, както се случва на практика - да им издърпаме ушите...
orangesweetfire
Нов потребител

Назад към Съдебна власт