начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Благоевградски районен съд ???

Дискусии на тема съдебната власт в България

Благоевградски районен съд ???

Мнениеот mar4o » 19 Окт 2007, 18:00

Най-вероятно Д.в. брой 77 от 2007 год. с Правилника за изменение и доп. на Правилника за съдебната администрация на районните окръжните,административните,военните и апелативните съдилища не е получен навреме в Благоевградски районен съд и председателят му поради натовареност не е запознат със законовото изменение относно правата на адвокатите. Затова най-строго в деловодството изискват пълномощни !!!
Моля всеки юрист, който има сърце да стори благо за държавата,да изпрати собствения си екземпляр от вестника на адрес: гр.Благоевград 2700, пл."Васил Левски" № 1,за Председателя на РС или на електронен адрес:
court@pirin.com
Ако колеги са установили,че и други съдилища се нуждаят от същата помощ - с удоволствие ще се помогне !
mar4o
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 19 Окт 2007, 21:24

Какво е това изменение?
mitko6
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 19 Окт 2007, 23:36

mitko6 написа:Какво е това изменение?

Eто препратка към текста:

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135494418

Има нов член,който дава права на адвоката да получава книжа по делата от съда само срещу легитимиране с адвокатската карта.

Няма логика обаче да се получават книжа по дела,в които съответния адвокат не е ангажиран като процесуален представител и пълномощник.И може би за това на много места се изисква представянае на пълномощно,ако нявма такова приложено по делото.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 20 Окт 2007, 00:01

Без да имам пряк интерес по темата, доколкото не съм адвокат, винаги съм мислела, че преди да поеме представителството по едно дело, би следвало колегата да се запознае с него предварително - щом става въпрос за дело "в движение". Убедена съм и в адвокатската етика, колкото и наивно да звучи. Мисля, че това изменение засяга нещо, което трябваше да стане отдавна.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 20 Окт 2007, 00:15

sunshine_75 написа:Без да имам пряк интерес по темата, доколкото не съм адвокат, винаги съм мислела, че преди да поеме представителството по едно дело, би следвало колегата да се запознае с него предварително - щом става въпрос за дело "в движение". Убедена съм и в адвокатската етика, колкото и наивно да звучи. Мисля, че това изменение засяга нещо, което трябваше да стане отдавна.

За адвокатска етика по-добре да не приказваме...... :lol:

А иначе бих искал да кажа за практиката на НПРС.

Когато адвокат, нямащ надлежно упълномощаване желае да се запознае и проучи делото,същото му се предава единствено ако присъства и страната.
Имало е случаи,когато са ме упълномощавали между съдебни заседания.И винаги съм си давал пълномощно с молба .
Когато съм си искал някакви справки по делата си съм забелязал,че служитгелките преди да дадат делото по навик поглеждат за надлежно упълномощаване
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 20 Окт 2007, 10:24

Чл. 60. (1) (Нова - ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Адвокатът има свободен достъп и може да прави справки по дела, да получава копия от книжа и сведения с предимство в съда само въз основа на качеството си на адвокат, което удостоверява чрез представяне на адвокатска карта.

Да, това е достатъчно ясно, не е необходимо изрично упълномощаване!
mitko6
Потребител

Назад към Съдебна власт