начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI PO

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: KOLEGI,KAKVO BIHTE POSAVETVALI MLADITE URISTI I STUDENTI

Мнениеот seneka » 23 Юли 2004, 12:07

Здравей, Катлин!
Аз не съм от опитните колеги, въпреки че и младостта не винаги означава неопитност. За себе си обаче поне съм разбрал някои важни неща, коита искам да споделя.
Контактите са нещо изключително важно в тази професия. Имам предвид предимно адвокатската практика.
Много е важно да си отворен към хората( не наивен разбира се), да попиваш не само знания в университета, на и опита, който се черпи от самия живот, от общуването с колеги, приятели, дори просто познати. Много от тях след време ще се окажат и първите клиенти. А за да осъществяваш ползотворни контакти, е необходима ерудиция, информираност, въобще висока правна и обществена култура. А за да изградиш такава и да надграждаш, почваш от книгите, филмите, музиката и собствената среда, в която живееш, за да стигнеш до необходимостта от ежедневна информация за случващото се в обществото в национален и глобалин план. И езици, поне английски задължително(Моят за съжаление не е толкова добър, колкото бих искал, но дерзая). Положителното излъчване на човек, уверен в собствените сили, дори когато ти идва да изкрещиш при всеки неуспех и да си кажеш, че не ставаш за нищо.
И още нещо - не се вземай прекалено насериозно, живей живота си, следвай своя собствен път и не позволявай некой да те отклони от него.

Успех!
seneka
Младши потребител

Мнениеот desisulava » 23 Юли 2004, 12:18

ima miasto za vsi4ki
desisulava

Мнениеот desisulava » 23 Юли 2004, 12:21

Ценностите не са променени, но хората ги приемат по различен начин
Моралът е част от тази професия, но ефектът от моралното поведение идва малко късно, като резултат от изпита бутилка вино.
desisulava

Мнениеот valeriii » 23 Юли 2004, 12:34

МОРАЛНО Т Ъ П ЩЕ РЕЧЕ ДА СИ ТЪП МОРАЛНО.
valeriii
Младши потребител

Мнениеот valeriii » 23 Юли 2004, 12:40

И КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛА ДА УЧИШ ПРАВОТО-В ПЛОВДИВ ЛИ?
ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА УЧИШ В БУРГАС ИЛИ БЛАГОЕВГРАД?
КАТО Е ГАРГА-ДА Е РОШАВА!
valeriii
Младши потребител

Мнениеот 2222 » 23 Юли 2004, 13:31

Samo edno moga da posavetvam na tozi etap (pak i po princip) - zdravo chetene!
2222

Мнениеот minavasht » 23 Юли 2004, 13:58

Vpechatlenieto mi e, 4e v tozi forum ot syvet po-skoro imat nuzhda davashtite syvet. Molq Vi ne se vzimajte tolkova naseriozno....
Kym mldite syvetyt mi e: 'Pravete kakvoto trqbva, pyk da stava kakvoto shte.'

USPEH!!!
minavasht

Съвет към минаващия

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 14:29

Моля, другият път, когато минаваш през форума или си мълчи или заобиколи.
shveda
Потребител

Мнениеот Lazar Petrov » 23 Юли 2004, 14:47

Здравейте и от мен :)

Тъй като и аз съм студент по Право, вече ще бъда във II курс, то, четейки онова, което е казано, напълно се съгласявам с Гери. Важното е в началото, поне според мен, личните качества на студента и наличието на късмет, ако той попадне в адвокатска или нотариална кантора.

Защото е казано: "Занаят не се учи, а се краде"
Lazar Petrov

Мнениеот bgjurist » 25 Юли 2004, 04:55

Не съм чел на другите колеги, но моят съвет е следният: не допускайте на изпита да разберат какво не знаете! Звучи елементарно, нали?
bgjurist
Потребител

Мнениеот ipon » 25 Юли 2004, 07:20

Кателина:капиталът "добро име" хе непреходен,той й се предава и на поколенията
литаратура:всичко от Монтескьо, Монтен,Паскал,Ларошфуко,Лабрюйер,Достоевски
Т.Дрйзер,Зола,Делото Драйфус,Кони,Исак Паси, Апостолов,Л.Василев,Дичев,Ста
лев,Таджер,Венедиков,бълската литературна класика,руската литературна класик
а,психология,логика, накратко:трябва да се чете много и системно ,без широк и
здрав фундамент от мого знание и висока обща култура притежателя на диплома
от юридически ВУЗ се различава от невежия гражданин,по това че изпълнява ролята на хард диск пълен с текстовете на различните закони.Без този фундамен
т не може с годините да се придобие МЪДРОСТТА

[%sig%]
ipon
Потребител

Мнениеот katlin » 25 Юли 2004, 23:06

Валерий,струва ми се,че имаш негативно отношение към следването в ПУ,защо е така?
katlin
Нов потребител

Мнениеот Кателина Ангелова » 25 Юли 2004, 23:27

Lazar Petrov,виждам,че и двамата ще бадем втори курс тази година.В кои университет следваш?Щажуваш ли в някоя кантора или си потомствен адвокат със собствена кантора?
Кателина Ангелова

Мнениеот miss pravo » 25 Юли 2004, 23:44

pravoto, katlin ne e ZAKONYT,a negovoto prilagane! samo napred i nagore!!!
miss pravo

Хризантема

Мнениеот kafeto » 26 Юли 2004, 02:09

......така - та като начало не мисля, че се нуждая от представяне за тези, които са се ровили из студентските сайтове регистрирани в lex-а (nddinev.hit.bg), а за другите - казвам се Николай Динев и през настоящата учебна 04/05 година ще бъда студент по Право II курс. Също така държа да отбележа че e-mail-ът ми не е тук посочения, а "kafeto@lex.bg".......но нека минем по същество - първо на първо съм озадачен от радикалния наивитет на някои от по-горе изявилите се колеги. Какъв морал?!? Какви учебници по Римско право?!? (между другото най-безполезната за мен дисциплина - противна баластра - единствения предмет от досага взетите от мен, на който не обърнах внимание - единствения, по който не само не усвоих всичко на 101%, а дори не отворих учебника и не стъпих на лекция или упражнение - единствения, по който се наложи да преписвам, за да си взема изпита - в крайна сметка с неприятната и най-слабата за мен до тук оценка Добър (4))...............какви са тия гадни брътвежи?!? - нужни са само и единствено неизчерпаеми количества умствен капацитет и интелект, дързост, нахалитет, висока и всеобхватна ерудиция - е, и малко късмет, разбира се!!! В общи линии, определено, нужно е да си поне малко луд (може и много), в противен случай, дори при наличието на всякакви други качества, те никога не биха могли да достигнат до своята зенитна точка на реализация - оставаш си третокласно адвокатче-добряк - оставаш някъде по пътя - в периферията на обществото - всичко си остава просто една красива несбъдната мечта (а каква е мечтата на всеки подрастващ адвокат - безкрайна поредица от спечелени шумни процеси и несекващи потоци от пари в брой) - стана малко тъжно........ - както обичаше да се изразява едно приятелче - "добродушен идиот" си оставаш!! И все пак не бих желал да бъда погрешно тълкуван (аз не съм Констируцията на РБ) и затова искам да кажа - "Аз не съм Антихрист - Дяволът все още не е слязъл на земята" - чисто и просто казвам всичко в очите, никога не съм имал задръжки - човек не може да има всичко на този свят и именно, поради това поставя някои неща като приоритетни в своя живот - и все пак тук не се стига до абсолютно игнориране на фактори като "доброта" и "човечност", които не са взаимноизключващи се с лайтмотива "професионализъм", но НИКОГА не бива да бъдат поставяни пред него!!! Още повече тези фактори намират своята реализация в йерархията на праозащитните органи (магистратите), но адвокатството - адвокатурата е нещо друго..........нещо особено........много особено........несъпоставимо с каквото и да било друго.....без аналог и еквивалент във всяко друго направление - и именно за това го избрахме за своя професия (за мен и път, и хоби, и начин на живот) - нали така?!? Ние не сме хирурзи, нито кардиолози.........не сме и майка Тереза - и съвсем логично изглежда да берем плодовете на своя многогодишен труд и вроден гений...........а добре знаем, че който плаща - поръчва музиката - защитаваш интересите на своя клиент разбира се - а за бедни и неоправдани хорица - винаги ще се намери някой второкласен адвокат, който би им свършил работа, срещу скромен хонорар - тук изключваме възможността за хипотетичното възникване на някои по особени по своята структура и състав правно-морални казуси и дилеми (например в течение на наказателен процес).................оххххх съжалявам сигурно Ви отегчавам ужасно, но аз съм си такъв - нямам спирачка, просто нямам, но все пак утре трябва да ставам рано и затова ще ви оставя за за тази вечер - 3, 2, 1 - СЕГА!!!

P.S.:Извинявам се предварително за липсата на запетаи на определените за това места - това е най-големият ми комплекс :))
kafeto
Потребител

Re: Хризантема

Мнениеот ipon » 26 Юли 2004, 07:21

има два вида невежество: 1.слабата образованост дава самочувствие на всезнаещ
такива невежи са опасни за обществето,често пъти с нахалство и други неморал
ни средства се настаняват на постове,които са властови в една или друга степен
Тогава невежеството им се проявява с пълна сила.
2.високата образованост,довежда знаещия до съприкосновение с безкрайното море от неусвоени от него знания и тогава той си спомня древната мъдрост"Аз знам,че нищо не знам" ,хората достигнали до този извод са онези,които заслужав
ват да се нарекат интелегенти .
Жалко,че млади хора още от сега са се врекли да стават адвокати -занаятчии
Срам за професята ни.Това е професия:най-интелектуална,най-независима,най-
добротетелна.
ipon
Потребител

Мнениеот ipon » 29 Юли 2004, 17:41

правото ,приекрасна мисс право не нито законът нито неговото прилагане а е оно
ва което чрез закона регулира отношенията така,че да тържества справедливостта
т.е правото е първичното !?
ipon
Потребител

Мнениеот Андреа » 08 Авг 2004, 15:55

Слушайте ме сега, уважаеми адвокати и такива ,които като мен не са завършили юридическото си образование-
1)Забелязвам,че някои колеги са изразили доста негативно мнение относно Правно-историческия факултет на Югозападния Университет "Неофит Рилски'-Благоевград.Господа,за ваше огромно съжаление Право се изучава не само в СУ,а фактът,че в иронизираните университети обучението не на такова ниво като в СУ трябва да Ви кара да се замислите защо е така.Студентите нямат вина,че Министерство на образованието отпуска толкова много места за тази специалност. Това,че следвам в Благоевград не означава непременно,че от мен ще стане втора ръка адвокат.Познавам много потомствени адвокатчета,завършили в СУ, които лежат само и единствено на лаврите на мама и тате,а не разчитат на собствени знания(такива няма)!
2Приветствам идеята в сайта да се пише на кирилица-чете се по-лесно, а и се свиква-кой ще пише утре съдебни решения от 4-8 страници на кирилица,ако сега го мързи да нахвърля два-три реда...

P.S.Само да спомена-завърших съм трети курс Право в Благоевград и ми остават две години до дипломиране
Андреа

Мнениеот ДЕКАН » 08 Авг 2004, 23:59

Каквато и тема да бъде подхваната - все до едно и също опираме: Кой къде е учил, учи или ще учи? Не ви ли омръзна вече?

Аз никого, нищо не мога да посъветвам. Имам 3 държавни изпита да взимам. Работя в кантора (за по 200-250 лева на месец в София) и още не мога да разбера и 10 процента от нещата (не че съм тъп, просто са много :)))) Само ще ви кажа следното: Ако нямате връзки, познати и роднини (като мен и много други) се подгответе за яко бачкане ... и на 100000000 % трябва да сте сигурни, че тази професия е за вас. Всеки може да назубри 20 члена от даден закон или наредба и да се яви на изпит (че и да го вземе). След като свършат изпитите е истината. Учене му е майката.

@Ipon се опитва да ви каже нещо много важно - че юридическото образование е в по-голямата си част висока култура. Четете не само юридическа литература, но и големите класици, както и многооооо други неща - важното е да се образовате, за да изглеждате ерудирани в очите на бъдещите си работодатели и клиенти.
Успех на всички.
ДЕКАН

Мнениеот наблюдател » 09 Авг 2004, 20:25

Не всеки ,който е завършил право,може да носи "титлата" юрист,по мое скромно мнение.Защото за един цялостно изграден юрист,не е необходимо да е взел само дипломата си и стажа без проблеми.Необходим е и богат житейски опит и морал.
А на младите бъдещи колеги ще кажа,да натискат здраво.Има още доста конспекти и лекции да прочетат в безсънни нощи.Понякога ще им идва до гуша,но да не се отчайват.
Високата обща култура е неизменна част от портрета на добрия юрист.Затова както казват по-горе колеги,четете класици,съвременни автори,политология,психология,четете Илф и Петров,четете Параграф 22, Мечо Пух, четете........
Не е важно къде си завършил,защото дори и най-престижното образование ако не го доразвиваш то остарява и ти вече не си в крак с колегите си.Особено правната материя е такава,че постоянно трябва да подновяваш "базата данни" и да поддържаш знанията си актуални.така,че споровете за разбични видов
наблюдател

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити