- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
а за прокурорските помощници?
|
|
87 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: а за прокурорските помощници?
Аз го намерих в страницата на министерството на правосъдието
- imperia_1
- Младши потребител
Дай линк
- djalma
- Потребител
Колеги за съжаление на второ четене се премахна текста относно 5 годишния стаж на съдебните и прокурорските помощници, след който те можеха да заемат магистратско място без да се явяват на конкурс при обявено вакантно място. Мотива им е че това е вратичка за уреждане на " Свои" хора в системата !!!
- galex2308
- Нов потребител
Откъде се информирахте за това че отпаднал този текст ? Всъщност сте прав намерих стенограмата и доклада на комисията , за който се интересува :
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 56&id=1342
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 56&id=1342
- hnhn
- Младши потребител
Kолега ето стенограмата :
Янаки Стоилов:
Преминаваме към гласуване. Тези, които поддържат предложението на г-жа Николова, моля да гласуват. Явно мнозинство. Против? Трима “против”. Приема се предложението на г-жа Николова.
Преминаваме към § 45. Отлага се.
По § 46. Заповядайте.
Елеонора Николова:
Г-н Председател, всъщност с този текст елиминирам възможността да се влиза в съдебната система без конкурс. Защото е записано, че съдебен помощник и прокурорски помощник се назначават без конкурс, а след това в следващи текстове е записано, че при пет години престой в съдебната система те вече имат право да бъдат назначавани. Това е бързата писта пак за нашите деца. Аз съм против това.
Янаки Стоилов:
Това е чл. 176. Г-жа Николова казва, че който ще става магистрат, ще се яви на конкурс за магистрат, независимо, че преди това е помагал определен период.
Радка Петрова:
Съдебните помощници и прокурорските помощници съгласно закона са служители. Те не са магистрати. Не могат да отидат в чл. 176 на този конкурс за магистрати. Предложението ми е да отпадне § 46.
Янаки Стоилов:
Много добре. Нали нищо не пречи да отпадне. Ще си остане сегашния текст. В такъв случай се приема идеята на г-жа Николова и отпада § 46.
Нека да гласуваме този параграф да отпадне. Ако има някакви проблеми за съответствието, ще ги видим.
Янаки Стоилов:
Преминаваме към гласуване. Тези, които поддържат предложението на г-жа Николова, моля да гласуват. Явно мнозинство. Против? Трима “против”. Приема се предложението на г-жа Николова.
Преминаваме към § 45. Отлага се.
По § 46. Заповядайте.
Елеонора Николова:
Г-н Председател, всъщност с този текст елиминирам възможността да се влиза в съдебната система без конкурс. Защото е записано, че съдебен помощник и прокурорски помощник се назначават без конкурс, а след това в следващи текстове е записано, че при пет години престой в съдебната система те вече имат право да бъдат назначавани. Това е бързата писта пак за нашите деца. Аз съм против това.
Янаки Стоилов:
Това е чл. 176. Г-жа Николова казва, че който ще става магистрат, ще се яви на конкурс за магистрат, независимо, че преди това е помагал определен период.
Радка Петрова:
Съдебните помощници и прокурорските помощници съгласно закона са служители. Те не са магистрати. Не могат да отидат в чл. 176 на този конкурс за магистрати. Предложението ми е да отпадне § 46.
Янаки Стоилов:
Много добре. Нали нищо не пречи да отпадне. Ще си остане сегашния текст. В такъв случай се приема идеята на г-жа Николова и отпада § 46.
Нека да гласуваме този параграф да отпадне. Ако има някакви проблеми за съответствието, ще ги видим.
- galex2308
- Нов потребител
И все пак, аз твърдо продължавам да считам, че стажът, придобит като прокурорски или съдебен помощник, си Е юридически стаж, откъдето и да го погледнеш! Просто не виждам законови основание в подкрепа на противното!
- tsveti_d
- Младши потребител
В ДР в §1 на Закона за адвокатурата е записано че :
1. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2006 г.) "Юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят на длъжност съдебен помощник във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура, дознател в системата на Министерството на вътрешните работи или е дознател в Министерството на отбраната.
Интересно защо само помощниците при ВКС,ВАС,ВКП и ВАП са изрично упоменати.
1. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2006 г.) "Юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят на длъжност съдебен помощник във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура, дознател в системата на Министерството на вътрешните работи или е дознател в Министерството на отбраната.
Интересно защо само помощниците при ВКС,ВАС,ВКП и ВАП са изрично упоменати.
- vale4ka
- Младши потребител
87 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|